Επεχείρησαν να εισπράξουν από Τράπεζα 650 εκ. ευρώ

Νοέμβριος 29, 2014
Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 60χρονου Ρουμάνου G. P. του P., που διέμενε στην Ισπανία και φέρεται ως εκπρόσωπος τράπεζας του Παναµά, κατηγορούμενου για απάτη από κοινού µε την περιουσιακή ζηµία που απειλήθηκε να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, προχώρησε ο Ανακριτής της Κω, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για εικονικό έμβασμα ύψους 650 εκατ. ευρώ που επιχειρήθηκε να εισπραχθεί από την Εθνική Τράπεζα της Καλύμνου.

Ο συγκατηγορούμενος του ανωτέρω G. M. V. του M., 63 ετών, Γερµανός υπήκοος, που είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος, πέθανε την 28η Αυγούστου 2014 σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ επέβαινε σε δίκυκλο μοτοποδήλατο στο Ζηπάρι της Κω.

Ο 63χρονος διέμενε και δραστηριοποιείτο επαγγελµατικά ως σύµβουλος επενδύσεων στην Κάλυµνο.

Στην υπόθεση κατηγορούμενος είναι και ένας 61χρονος ημεδαπός, που εργάζεται ως µεσίτης στην Κάλυµνο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, εμφανίστηκαν την 26η Φεβρουαρίου 2013 στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Καλύμνου προκειμένου να πληροφορηθούν σχετικά με την τύχη εμβάσματος ύψους 650 εκατ. ευρώ(!) με παραλήπτη τον δεύτερο μέσω εντολής σε Telex υποκαταστήματος στο Λονδίνο της τράπεζας Nordea Bank Finland.

Στην συνέχεια o τρίτος κατηγορούμενος φέρεται να εμφάνισε στη διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας Καλύμνου φωτοαντίγραφο της εντολής πίστωσης, η οποία κατόπιν επικοινωνίας της Διεύθυνσης Κεντροποιημένων Εργασιών της Εθνικής Τράπεζας με τη Nordea Bank, απεδείχθη ότι ήταν πλαστή.

Για την απόπειρα απάτης υπεβλήθη μήνυση από επιθεωρητή της ΕΤΕ την 26η Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 17.25 στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Ο επιθεωρητής ανέφερε συγκεκριμένα στη μήνυση του ότι την 20η Φεβρουαρίου 2013 παρελήφθη από την Διεύθυνση Κεντροποιημένων Εργασιών της Εθνικής Τράπεζας, μέσω “TELEX”, εντολή πίστωσης στον λογαριασμό με δικαιούχο τον υπήκοο Γερμανίας, με ποσό 650 εκατ. ευρώ! 
Από τον έλεγχο των μηχανογραφικών αρχείων της τράπεζας προέκυψε ότι ο Γερμανός, είχε δηλώσει ως τηλέφωνο επικοινωνίας σταθερό αριθμό του ΟΤΕ που ανήκει στον τρίτο κατηγορούμενο.

Η εντολή φαινόταν ότι είχε αποσταλεί από το υποκατάστημα του Λονδίνου της Φινλανδικής τράπεζας και επειδή σ’ αυτήν δεν υπήρχε κλειδάριθμος ασφάλειας, η Διεύθυνση Κεντροποιημένων Εργασιών επικοινώνησε την 21η Φεβρουαρίου 2013 με την Φινλανδική τράπεζα (μέσω του διεθνούς συστήματος swift) προκειμένου να επιβεβαιώσει το γνήσιό της και να ζητήσει την αποστολή της μέσω της ασφαλούς διαδικασίας swift.

Με μήνυμά της η Φινλανδική τράπεζα την ίδια ημέρα απάντησε αρχικώς ότι η συγκεκριμένη εντολή δεν εξεδόθη, ότι δεν στέλνει ποτέ με Telex τα μηνύματά της και ότι πρόκειται για απάτη.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2013 επικοινώνησε με την Διεύθυνση Κεντροποιημένων Εργασιών από κινητό τηλέφωνο άτομο που δήλωσε ότι ονομάζεται “Γεωργίου” ρωτώντας για την τύχη της ως άνω εντολής. 
Την 27η Φεβρουαρίου 2013, το ΑΤ Καλύμνου αφού είχε ενημερωθεί για την απόπειρα απάτης, έστησε επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών.

Ειδικότερα, περί ώρα 11.30′ της 27ης Φεβρουαρίου 2013, αστυνομικοί μετέβησαν στο υποκατάστημα και ζήτησαν από τη διευθύντρια να επικοινωνήσει με τους δύο πρώτους κατηγορούμενους, ζητώντας τους να σπεύσουν εκεί για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης.

Οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν περί ώραν 11.40 και συνελήφθησαν.
Ακολούθησε έρευνα στο γραφείο και στην οικία του πρώτου κατηγορούμενου.
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια κεντρική μονάδα υπολογιστή CLS Computer, 3 οπτικοί δίσκοι CD, 4 κινητά τηλέφωνα και δύο κάρτες sim, 88 έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση, ένα laptop ASUS, ένας κίτρινος φάκελος με 20 έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση και 300 ευρώ, έξι δολάρια και 150 SH Ισραήλ. Βρέθηκαν ακόμη δύο ατζέντες με τηλέφωνα.

Μεταξύ των κατασχεθέντων περιλαμβάνονται και αντικείμενα που ανήκουν στον Ρουμάνο.
Στην οικία του τρίτου δεν βρέθηκε οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός που εμφανίστηκε σε προύχοντες της Καλύμνου από το έτος 2002 ως επενδυτής, υποσχόμενος την κατασκευή πολυτελών συγκροτημάτων κατοικιών μέχρι και γηροκομείων, επαναδραστηριοποιήθηκε στο νησί λειτουργώντας γραφείο συµβούλων επενδύσεων.

Οι κατηγορούµενοι υποστήριξαν ότι έπεσαν και οι ίδιοι θύµατα απατεώνων. Ο Γερµανός ισχυρίστηκε ότι είχε συνεργασία µε εκπροσώπους της εταιρείας IPPO Capital, η οποία επρόκειτο να επενδύσει στην Κάλυµνο και στους Λειψούς για την κατασκευή ιδιωτικών νοσοκοµείων.

Τα χρήµατα, όπως είπε, επρόκειτο να επενδυθούν για το συγκεκριµένο σκοπό και ο Ρουµάνος εκπρόσωπος της εταιρείας είχε έλθει στο νησί ως τοποτηρητής. 
Στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες και η υπερασπιστική γραµµή του ηµεδαπού µεσίτη, ο οποίος προσδοκούσε τεράστια οφέλη από την ανάµειξή του, στις ίδιες, υποτιθέµενες επενδύσεις. 
Σε κάθε περίπτωση όπως ισχυρίζονται και οι τρεις, το έγγραφο του εμβάσματος ήταν προδήλως πλαστό, δεν το κατασκεύασαν οι ίδιοι και δεν μπορούσε ποτέ να έχει έννομα αποτελέσματα, αφού η πλαστότητά του ήταν ξεκάθαρη για τα τραπεζικά στελέχη που δεν θα εκτελούσαν ούτως ή άλλως το έμβασμα.

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot