Τις υψηλές προσδοκίες των περιφερειών για ανάπτυξη, που να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχέδιο τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα:
«Η στρατηγική του τουρισμού και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη», που ανέλυσε η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην εισαγωγική του εισήγηση στην Επιτροπή, έθεσε τους τέσσερεις βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής στον τουρισμό που η υλοποίησή τους θα κάνει το τουριστικό προϊόν πιο ποιοτικό και ανταγωνιστικό και θα στηρίξει αποτελεσματικά το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και των υπηρεσιών, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και διαλειτουργικότητα / συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και των περιφερειών, οι κρίσιμοι παράγοντες της επιτυχίας του μοντέλου, σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ειδικά οι νησιωτικές περιφέρειες προσβλέπουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κάνουν μοναδικό τον κάθε ξεχωριστό νησιωτικό προορισμό για μια αναπτυξιακή διαδικασία που θα στηρίξει αποφασιστικά τις τοπικές οικονομίες και θα κρατήσει τους νέους - σύγχρονα εκπαιδευμένους εργαζόμενους - στον τόπο τους», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της εισήγησης του Δημήτρη Γάκη στη συνεδρίαση της Τρίτης 12.05.15.
Ο τουρισμός είναι ένας βασικός άξονας προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης στον κεντρικό αναπτυξιακό της σχεδιασμό, ενώ ειδικά η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες της βιώσιμης και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές. Ένας συνδυασμός ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συνέργεια τουρισμού, πολιτισμού και αγροτικής ανάπτυξης, εξορθολογισμού των μεταφορικών μέσων και αναβάθμιση - δημιουργία σύγχρονων δικτύων τουριστικών υποδομών - με τη συμβολή και συνεργασία της τοπικής κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία, θα στηρίξουν αποτελεσματικά το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είναι φανερό ότι χωρίς τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και χωρίς στρατηγικό σχέδιο ο τουρισμός δεν μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.
<…> Τέλος, ένα απαραίτητο στοιχείο που πρέπει, να ληφθεί υπόψη για το σχεδιασμό της στρατηγικής του Υπουργείου είναι η ιεράρχηση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και η βέλτιστη εκμετάλλευσή τους σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τάσεις και ιδέες για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που ταιριάζει σε κάθε προορισμό, όπως του θαλάσσιου, του ορειβατικού, του αλιευτικού, του ιαματικού-θεραπευτικού, του πολιτιστικού και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού , εάν μιλήσουμε για τις πιο γνωστές μορφές ή του πολυγενεακού τουρισμού - π.χ. παππούδες, εγγόνια - ένα παράδειγμα μιας νέας τάση που αναπτύσσεται δυναμικά σε ορισμένες περιοχές. Ένα ακόμη παράδειγμα.
Χθες που βρισκόμουν στην Κάρπαθο, επιχειρηματίες της πανέμορφης περιοχής Λευκός, με ενημέρωσαν ότι η περιοχή τους θεωρείται ιδανική για την άσκηση yoga.
Αυτές τις ειδικές μορφές τουρισμού, που ταιριάζουν σε κάθε περιοχή, θα πρέπει να προβάλλουμε πιο έντονα, εάν στοχεύουμε πραγματικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο τουρισμό δώδεκα μηνών στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα κάνουν τους ελληνικούς ποικιλόμορφους αυθεντικούς τουριστικούς προορισμούς μοναδικούς και ανταγωνιστικούς».
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=8fr8EyouHxk&feature=youtu.be{/youtube}