Βόμβα χρεών που ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ είναι έτοιμη να εκραγεί στα δημόσια νοσοκομεία, με τις οφειλές για φάρμακα και αναλώσιμα να έχουν εκτοξευτεί.
Σύμφωνα με τις εταιρείες φαρμάκου, το “φέσι” συνολικά τα τελευταία χρόνια αγγίζει τα 1,32 δισ., ευρώ, από τα οποία το 75% αφορά μόνο το 2015.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν οι προμηθευτές ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων, το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών, από όλα τα δημόσια και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας παράλληλα πως ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των εταιρειών από τα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει σχεδόν τα δύο έτη.
Ακόμη και μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχουν φθάσει πλέον σε οριακό σημείο εξαιτίας και της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης, των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και τις ανεπάρκειες που καταγράφονται σε φάρμακα. Τελευταίες στη λίστα με τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει να νοσοκομειακά ιδρύματα προστέθηκαν οι καταγγελίες της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά για τεράστια αναμονή ασθενών για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας (η λίστα αναμονής έφτασε ακόμη και τα 52 άτομα στις 3 Ιανουαρίου), την ώρα που περίπου 200 κρεβάτια παραμένουν κλειστά εξαιτίας της απουσίας προσωπικού.
Το παραπάνω οδήγησε το υπουργείο Υγείας σε έκτακτη απόφαση για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τις μονάδες αυξημένης φροντίδας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η έκδοση της σχετικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται σήμερα.
Παρά όμως τις σποραδικές επιχορηγήσεις από το υπουργείο Υγείας όταν τίθεται επειγόντως άμεσο θέμα λειτουργίας των νοσοκομείων, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο τη νέα χρονιά. Επιφυλάξεις υπάρχουν επίσης για το εάν τελικά το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στις προαναγγελθείσες προσλήψεις 570 ατόμων επικουρικού προσωπικού- για τις οποίες θα βγει προκήρυξη μέσα στον Ιανουάριο-, και επιπλέον 1.800 ατόμων για τα οποία η προκήρυξη αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τα όσα διατείνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να βγει το Φεβρουάριο.
Μπροστά στα τεράστια χρέη των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε ενιαία κωδικοποίηση των προµηθειών υγείας, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει να ελέγχει το συντονισµό των προµηθειών σε πανελλαδικό επίπεδο και να καταγράφει το µερίδιο της αγοράς εκάστου προµηθευτή, τόσο γενικά όσο και ανά φορέα υγείας, τις αναλώσεις των νοσοκομείων, µειώνοντας µε τον τρόπο αυτό τις δαπάνες.
Ο έλεγχος των δαπανών στα νοσοκομεία δεν σταματά εδώ, ειδικά μετά την απόφαση για εφαρμογή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) . Οι φαρμακευτικές ειδικότερα υποστηρίζουν πως η δαπάνη που προβλέπεται για το 2016 είναι κατά 130 εκατ. ευρώ λιγότερη από αυτή που πραγματοποιήθηκε πέρσι, στα 750 εκατ. ευρώ (507 εκατ. οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμακείων και άλλα 250 εκατ. για αυτά που δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).
capital.gr