Προς αναζήτηση χώρου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται οι τοπικές αρχές στο Καστελλόριζο.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στο νησί είχε εγκλωβιστεί τριπλάσιος αριθμός προσφύγων σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους, η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες είχε τεθεί υπό έλεγχο. Τις περιπολίες των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του νησιού πλέον συνέδραμαν φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και πλοίο ανοικτής θάλασσας του Λιμενικού Σώματος.
Την περασμένη Τετάρτη, 246 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το ακριτικό νησί στη Ρόδο με το πλοίο της μαλτεζικής μη κυβερνητικής οργάνωσης MOAS, το οποίο στη συνέχεια αναχώρησε για τη Σάμο. Οπως αναφέρουν εθελοντές του νησιού στην «Κ», στο Καστελλόριζο παρέμεναν 17 γυναίκες με τα παιδιά τους από τη Συρία ― ανάμεσά τους και μία έγκυος. Αρνούνταν μέχρι και την Πέμπτη να μεταβούν στη Ρόδο, καθώς περίμεναν την άφιξη των συζύγων τους από τα τουρκικά παράλια. Προσωρινά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλυψε τα έξοδα διαμονής τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού, ενώ επρόκειτο μέσα στις επόμενες ημέρες να αναλάβει τη μεταφορά τους στη Ρόδο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, μπροστά στην έκτακτη ανάγκη που είχε διαμορφωθεί εκείνο τον μήνα από την άφιξη 1.363 προσφύγων και μεταναστών, οι τοπικές αρχές του νησιού παραχώρησαν για τη φιλοξενία τους την αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου. Πλέον, σύμφωνα με εθελοντές, αυτή η αίθουσα δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμη. Εξετάζεται ως λύση η αξιοποίηση δύο χώρων –ενδεχομένως ενός παλιού ποδοσφαιρικού γηπέδου– όπου θα μπορούσαν να στηθούν πρόχειρες κατασκευές ικανές για την υποδοχή 80-100 ανθρώπων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη λύση, καθώς εκκρεμούν ζητήματα ιδιοκτησίας των προτεινόμενων εκτάσεων. Ακόμη, σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο μέρος εκτός της Μεγίστης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και μέσο μεταφοράς που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο στο Καστελλόριζο.
Λόγω της έκτακτης κατάστασης που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, παρέμειναν στο νησί εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας που έφθασαν από τη Ρόδο μαζί με διερμηνέα. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν αυτή την εβδομάδα περιόρισαν τις ροές. Την Τρίτη περίπου 140 άνθρωποι έφθασαν στο Καστελλόριζο από τα τουρκικά παράλια και ακολούθησαν ημέρες με μηδενικές αφίξεις.
«Κάποιες βάρκες τις μαζεύουν και οι Τούρκοι», λέει στην «Κ» λιμενικός του νησιού που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας. «Για πρώτη φορά είδα τρία τουρκικά σκάφη να περιπολούν, ενώ συνήθως έβγαινε ένα».
Τους πρόσφυγες συνεχίζει να βοηθάει παρέχοντας ρούχα και τρόφιμα η εθελοντική ομάδα Shanti Refugees. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ανήκει σε ζευγάρι Ιταλών που παραθέριζε στο Καστελλόριζο το περασμένο καλοκαίρι. Σε μια βόλτα τους τότε στη μαρίνα του νησιού συνάντησαν ομάδα δέκα Σύρων που μόλις είχαν φθάσει από την Τουρκία καλύπτοντας την απόσταση των 2,2 χιλιομέτρων κολυμπώντας. Είχαν κρεμάσει τα βρεγμένα ρούχα τους σε καρέκλες και θα περνούσαν τη νύχτα στο λιμάνι.
Πηγή Καθημερινή