Στην έκδοση βιβλίου για την… «τουρκική» κουλτούρα σε Ρόδο και Κω, προχώρησε ο λεγόμενος «Σύλλογος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης «Τούρκων» Ρόδου Κω και Δωδεκανήσων» (ROISDER), που εδρεύει στη Σμύρνη και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο των νεοοθωμανικών ονειρώξεων της, η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο αλυτρωτικό σύλλογο, προκειμένου να ενισχύσει διεθνώς την προπαγάνδα της για ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα.
Όπως είναι γνωστό, κυρίως στη Ρόδο και στην Κω, που διαβιοί σήμερα μικρός μουσουλμανικός πληθυσμός, που δεν ξεπερνάει τους 5.000 – 5.500 συνολικά. Ο πληθυσμός αυτός, δεν επηρεάστηκε από την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σ’ Ελλάδα και Τουρκία το 1923, αφού την περίοδο εκείνη τα Δωδεκάνησα τελούσαν υπό την κυριαρχία της Ιταλίας, και δεν αναγνωρίζεται ως μειονότητα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Το βιβλίο εκδόθηκε σε τουρκικά και αγγλικά και παρουσιάζει τις τουρκικές θέσεις για τα Δωδεκάνησα. Όλα αυτά την ώρα που εκκρεμεί η στην ελληνική δικαιοσύνη η υπόθεση κατασκοπείας, που εμπλέκονται δύο μειονοτικοί Έλληνες πολίτες από την Θράκη, ο ένας υπάλληλος του τουρκικού προξενείου Ρόδου.
Το βιβλίο, με τίτλο : «“Τουρκική’’ Κουλτούρα σε Ρόδο και Κω», είναι αφιερωμένο στους: «“Τούρκους’’ της Ρόδου και της Κω που υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, συνέβαλαν στον Τουρκικό Απελευθερωτικό Αγώνα και των ηρώων που απεστάλησαν από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την μεταφορά όπλων και υλικών από την Ρόδο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύλλογος προπαγάνδας
Αιχμή του δόρατος της τουρκικής προπαγάνδας για τα Δωδεκάνησα, αποτελεί ο λεγόμενος «Σύλλογος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης «Τούρκων» Ρόδου Κω και Δωδεκανήσων» (ROISDER), που εδρεύει στη Σμύρνη και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ROISDER έχει στενή συνεργασία με τον αντίστοιχο αλυτρωτικό «Σύλλογο Αλληλεγγύης «Τούρκων» Δυτικής Θράκης», καταγγέλλοντας ενίοτε την Ελλάδα στα διεθνή φόρα. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί, που κατάγεται από τη Ρόδο αλλά ζει μόνιμα -από μικρή ηλικία- στην Τουρκία. Πρόσφατα ο Καϊμακτσί, κατήγγειλε την Ελλάδα για στρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, ενώ μ’ επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε τη διάσωση της οθωμανικής κληρονομιάς στο νότιο Αιγαίο.
Το 2019 ο ROISDER πραγματοποίησε στη Σμύρνη, διεθνές συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω, με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Γιασαρ. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η ευαισθητοποίηση της τουρκικής και διεθνούς κοινής γνώμης «για τα θέματα των «τουρκό»-μουσουλμανικών βακουφίων σε Ρόδο και Κω που εξαφανίζονται μέσω πλειστηριασμών και των οθωμανικών αρχιτεκτονικών μνημείων που σταδιακά εξαφανίζονται» σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Σύμφωνα μ’ όσα αναφέρθηκαν στο προκλητικό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε με τη υποστήριξη και υπό την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει «τουρκική» μειονότητα, μόνο στη Θράκη, αλλά και στην Ρόδο και την Κω, που τα δικαιώματά τους καταπατώνται από τις ελληνικές Αρχές».
Να σημειωθεί πως ο Καϊμακτσί, αποτελεί «persona non grata» για την Ελλάδα. Το 2016 που είχε εισέλθει σ’ ελληνικό έδαφος με Ειδικό Διαβατήριο, συνελήφθη στην Κω, κρατήθηκε στο εκεί Α.Τ. για κάποιες ώρες και στη συνέχεια απελάθηκε στην Τουρκία.
Αντίδραση μουσουλμάνων Ρόδου
Την καλύτερη απάντηση ωστόσο στην τουρκική προπαγάνδα και στους προκλητικούς ισχυρισμούς περί «τουρκικής» μειονότητας, έδωσαν πρόσφατα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η αδελφοσύνη», μ’ αφορμή την υπόθεση της κατασκοπίας.
Μ’ ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ ο σύλλογος κατήγγειλε διάφορους «επιτήδειους» από τουρκική πλευρά, που «βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευθούν την παρουσία και τη δράση του και να τον «εκμεταλλευθούν» προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους που σε καμία περίπτωση δεν τον εκφράζουν». Η ανακοίνωση κατέληγε τονίζοντας: «Είμαστε Έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και του νόμους της. Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όποιος δεν τιμάει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα. Και εμείς είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες και ως Έλληνες».