Τραγωδία στην Αίγινα: Προσωρινά ελεύθερος ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου

Αύγουστος 20, 2016

Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου σε βάρος του οποίου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για την πρόκληση του ναυτικού δυστυχήματος ανοιχτά της Αίγινας που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Μετά τη απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας συνεδρίασαν για να αποφασίσουν την προφυλάκισή του αλλά διαφώνησαν. Η ανακρίτρια ήταν υπέρ της προφυλάκισής του ενώ η εισαγγελέας εξέφρασε διαφωνία.

Για την προφυλάκιση του θα αποφασίσει εντός πενθημέρου το συμβούλιο εφετών.

Ο 77χρονος κατηγορούμενος για το φονικό ναυάγιο, βρέθηκε στα δικαστήρια Πειραιά για πάνω από 9 ώρες στα Δικαστήρια Πειραιά και απολογήθηκε μέσω υπομνήματος.

Ωστόσο, δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις ώστε να φωτίσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τί αναφέρει στο υπόμνημά του

«Απόλυτα συγκλονισμένος και συντετριμμένος από το περιστατικό», δηλώνει στο απολογητικό του υπόμνημα ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος, ο άνθρωπος που φέρεται να κυβερνούσε το ταχύπλοο που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στο τραγικό ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας.

Οπως αναφέρει, στις 16 Αυγούστου 2016 αποφάσισε να μεταβεί με το σκάφος «DUENDE» από το λιμάνι της Αίγινας προς την περιοχή «σπηλιά της φώκιας» στη νησίδα Μονή. Επί του σκάφους ευρίσκοντο και οι φίλοι του Βενετσιάνος Επαμεινώνδας, Βενετσιάνου Ευθυμία και Θεοδότη Καρακάση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι μόνο την 16η Αυγούστου έκανε χρήση του σκάφους και όχι την προηγούμενη ημέρα, ήτοι την 15η Αυγούστου 2016.

Η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το σκάφος «DUENDE», σημειώνει, κατά τη στιγμή προ τηςπροσκρούσεως ήταν 21 ν.κ., ήταν δηλαδή ταχύτητα, με την οποία πραγματοποιείτο ασφαλής πλους, αφού με αυτή το σκάφος «πλάναρε», δηλ. ερχόταν σε οριζόντια θέση σε σχέση με την θάλασσα. Άλλωστε το συγκεκριμένο σκάφος, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και την ισχύ των εγκατεστημένων σε αυτό προωστηρίων μηχανών, την κατάσταση στην οποία βρισκόταν (γάστρα και έλικες ήταν ήδη καλυμμένες με θαλάσσιους οργανισμούς λόγω της πολυήμερης ακινησίας) και τις συνθήκες φορτώσεως της συγκεκριμένης ημέρας (επιβάτες, συμπληρωμένη δεξαμενή καυσίμων, πλήρεις δεξαμενές πόσιμου νερού, εφόδια, εξοπλισμός κλπ), δεν θα μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 28 ν.μ. Σημειώνει δε ότι ούτε ο ίδιος ανέπτυσσε ποτέ ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που το συγκεκριμένο σκάφος πλάναρε, ήτοι τα 21 ν.κ., διότι, τότε το «DUENDE» πραγματοποιούσε ασφαλείς και άνετους πλόες, τόσο για εκείνον ως κυβερνήτη, όσο και για τους επιβαίνοντες σε αυτό και ήταν η συνήθης ταχύτητα, η οποία προβλέπεται για πλου κρουαζιέρας.

«Η πορεία πλεύσης μου ήταν από βορρά προς νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου.

Η πορεία μου ήταν σταθερή, χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό, αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της νησίδας Μονής», επικαλείται στην απολογία του στην ανακρίτρια Πειραιά ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος.

Γιατί δεν βοήθησα τους ναυαγούς

Ηθελα να βοηθήσω τους ναυαγούς, αλλά ήταν αδύνατο να το πράξω, αναφέρει επίσης ο 77χρονος, διευκρινίζοντας: «Μετά την σύγκρουση και την προσθαλάσσωση του DUENDE μερικά μέτρα αριστερά του ΑΝΤΩΝΙΑ το πρώτο βρέθηκε με στρεβλωμένες τις έλικες με αιφνίδια διακοπή των μηχανών με πολλά διαμπερή ανοίγματα στον πυθμένα του. Υπό το κράτος του θαλάσσιου ρεύματος επιφανείας που επικρατούσε στην περιοχή το DUENDE παρασύρθηκε μακριά από τη θέση των ναυαγών και συνέχισε παρασυρόμενο προς τα βραχώδη αβαθή των ακτών της νήσου Μονή, στα οποία θα συνετρίβετο εάν δεν επενέβαιναν διασώστες. Ο κίνδυνος βύθισης του DUENDE ήταν επίσης άμεσος ενώ οι επ’αυτού επιβαίνοντες ήσαν όλοι υπερήλικες».

Και συνεχίζει: «Οι προσπάθειες επαναλειτουργίας των μηχανών του DUENDE από εμένα δεν απέδωσαν προφανώς λόγω σοβαρής βλάβης των μηχανών αλλά και του ηλεκτρολογικού δικτύου του σκάφους το οποίο οδήγησε σε κατάσταση black out. Στο θαλάσσιο χώρο που κολυμπούσαν οι ναυαγοί έπλεε μεγάλος αριθμός σωσιβίων που είχαν διαφύγει από το βυθισμένο ΑΝΤΩΝΙΑ και είχε αναδυθεί στην επιφάνεια. Ως γνωστόν τα ατομικά σωσίβια με τα οποία είναι εφοδιασμένα τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δεν προσφέρονται για μακρινές ρίψεις γιατί είναι εξαιρετικά ελαφριά και δεν μπορούν να εκτοξευθούν. Άλλωστε η εκτόξευση σωσιβίων από το παρασυρόμενο DUENDE αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερήλικες σε κατάσταση σοκ και πανικού δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να έχει θετικά αποτελέσματα».

«Η διακοπή λειτουργίας των μηχανών του DUENTE και η παράσυρση του σκάφους λόγω των βορείων ανέμων σε αντίθετη πορεία από τους ναυαγούς κατέστησε αδύνατη τη συνδρομή μου προς τους τους ναυαγούς», αναφέρει

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot