Ιδιαιτέρως εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου προς τη ΔΕΗ.
Από τα στοιχεία αυτά, που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός Δωδεκανησίων αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του, γεγονός που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα νησιά μας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΗ, οι Δωδεκανήσιοι καταναλωτές βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της λίστας, μεταξύ των νομών της χώρας, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού.
Η Δωδεκάνησος, σε αριθμό καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 1000 ευρώ, κατέχει την πέμπτη θέση ενώ προηγούνται οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου και Ευβοίας που έχουν πολύ περισσότερο πληθυσμό.
Συγκεκριμένα οι οφειλέτες της ΔΕΗ σε όλη την Δωδεκάνησο ανέρχονται σε 33.667 με συνολικό ποσό 10.472.006,38 ευρώ.
Εξ αυτών, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία μόνο 3.677 οφειλέτες έσπευσαν να κάνουν διακανονισμό για ποσό 2.151.173,06 ευρώ.
Με οφειλές εκτός διακανονισμού (με ότι αυτό συνεπάγεται) βρίσκονται 29.990 καταναλωτές για συνολικό ποσό 8.320.0833,77 ευρώ.
Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών πρόκειται για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειές της μη εξόφλησης των λογαριασμών.
Η ΔΕΗ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό τμήμα να αφορά οφειλές μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών και φορέων του ευρύτερου Δημοσίου. Από αυτά έχουν διακανονιστεί περί τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα μένουν σε εκκρεμότητα.
Αυτό που έχουν παρατηρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ είναι πως ένα μεγάλο μέρος των οφειλών προέρχεται από μικρούς οικιακούς λογαριασμούς (ή μικρές επιχειρήσεις) και καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω της κρίσης. Στον πίνακα που παρουσίασε η εφημερίδα “Επένδυση” εμφανίζονται ληξιπρόθεσμοι 1.536.305 πελάτες οι οποίοι οφείλουν συνολικά 469 εκατ. ευρώ, αλλά κατά κεφαλήν δεν χρωστούν περισσότερο από 1.000 ευρώ ο καθένας. Δηλαδή, η οφειλή τους είναι από 1 έως 1.000 ευρώ.
Σε αυτήν την κατηγορία εστιάζεται και η προσπάθεια της ΔΕΗ για διακανονισμούς, η οποία έχει αποδώσει, αλλά ίσως όχι τα αναμενόμενα. Μέχρι το τέλος του 2016 από τις περιπτώσεις αυτές ρυθμίστηκαν 225.246 λογαριασμοί με οφειλές 121,8 εκατ. Παρ’ όλα αυτά, 1,3 εκατ. λογαριασμοί που είναι ληξιπρόθεσμοι δεν έχουν ρυθμιστεί και οι οφειλέτες (της κατηγορίας) χρωστούν ακόμα 347 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το “πρόβλημα” έχει μια αναλογικότητα ως προς τον πληθυσμό σε όλους τους νομούς της χώρας (με την εξαίρεση ίσως του Νομού Πειραιά). Λογικά, η μεγαλύτερη “τρύπα” παρουσιάζεται στην Αττική, με περισσότερο από μικρό εκατομμύριο λογαριασμού σε εκκρεμότητα. Από αυτούς ρυθμίστηκαν μόνο οι 86.000, ενώ 425.109 πελάτες της ΔΕΗ συνεχίζουν να χρωστούν συνολικά συνολικά 116. εκατ. ευρώ. Πιο συνεπείς είναι οι Θεσσαλονικείς: από τα 40 εκατ. των οφειλών έβαλαν σε ρύθμιση τα 11,5 εκατ., ενώ “αρρύθμιστα” μένουν 28,7 εκατ. ευρώ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ προχώρησε σε μια νέα εκστρατεία για ρυθμίσεις οφειλών που θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαΐου. Για οφειλή έως 1.000 ευρώ καταβάλλεται άμεσα. Για τις οφειλές άνω των 1000 ευρώ υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 18 μηνιαίες δόσεις είτε καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.