Μετά από 7 αναβολές λόγω «κωλύματος» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του αντιπροέδρου της βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για τη μη εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη χώρα, ιδίως στα μικρά νησιά, αν και έχει θεσμοθετηθεί και ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990.
Δ. Κρεμαστινός: «Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είτε υπεκφεύγει είτε δεν έχει επαφή με την ιατρική πραγματικότητα»
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε η επίσης μη απαντημένη από τον ίδιο υπουργό κοινή Ερώτηση των βουλευτών Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού και Μάνου Κόνσολα για την ολοκλήρωση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των χιλιάδων καρκινοπαθών από τα Δωδεκάνησα που «μεταναστεύουν» για θεραπείες στην Αθήνα, χάνοντας πολύτιμο για τη ζωή τους χρόνο και, φυσικά, χρήματα.
Ο αναπλ. υπουργός Υγείας ξεκίνησε κάπως ανορθόδοξα την ομιλία του καθώς, αντί να απαντήσει στην ερώτηση του Δ. Κρεμαστινού άρχισε να απευθύνει προς τον ερωτώντα βουλευτή … ερωτήσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα!
Στην κοινή Ερώτηση των βουλευτών Κρεμαστινού και Κόνσολα, παρά τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που δέχθηκε για την ανισότητα πρόσβασης στην Υγεία των καρκινοπαθών κατοίκων της Δωδεκανήσου, τις καταστροφικές καθυστερήσεις από τη λίστα αναμονής στην Αθήνα και την εκκρεμή εδώ και 2 χρόνια τεχνική προμελέτη που έχει γίνει αλλά μένει χωρίς εξέλιξη, ο υπουργός επιχείρησε να υπεκφύγει κάνοντας λόγο για γενικότερη ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρόδου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε ο προεδρεύων αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης τον κάλεσε να επανέλθει στο θέμα, δηλαδή στη λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.
Τελικά, ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα το πραγματοποιήσει καθώς έκελεισε την ομιλία του λέγοντας: «…θα δούμε είτε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είτε με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εάν υπάρχει δυνατότητα για το ακτινοθεραπευτικό και εάν αυτό δικαιολογείται και από το αριθμό των ασθενών που χρήζουν τέτοιας θεραπείας στην ευρύτερη περιοχή.»
Για αυτήν την τελευταία του φράση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Καθηγητής Δ. Κρεμαστινός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σε κάθε περιοχή της χώρας η πρώτη ή η δεύτερη αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος. Αν αυτό το απλό πράγμα δεν το καταλαβαίνει ή δεν το δέχεται ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που είναι και γιατρός, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε υπεκφεύγει για να μην ολοκληρώσει την ακτινοθεραπεία στο Νοσοκομείο Ρόδου είτε δεν έχει καμία επαφή με την ιατρική πραγματικότητα. Όταν υπάρχουν λίστες αναμονής των καρκινοπαθών στην Αθήνα οι οποίες φτάνουν τους 4 μήνες, ακόμα υπήρχαν κενές θέσεις για ακτινοθεραπεία των ασθενών της Δωδεκανήσου, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ένας τρόπος εκτόνωσης του προβλήματος όσον αφορά όλους όσοι πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Θα σώζονταν ζωές οικονομικά αδύναμων ασθενών, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής».
Μάνος Κόνσολας: «Η ανυπαρξία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου
αποτελεί τη μεγαλύτερη ανισότητα στο χάρτη της δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα»
Χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά και δέσμευση, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Δωδεκανήσου, κκ. Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο κ. Κόνσολας ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στο οργανόγραμμα.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Πολάκης σε προηγούμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί αυτόνομο ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου, χωρίς, όμως, να υπάρξουν και πάλι απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος παρά μόνο για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων.
Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
«Το γεγονός ότι ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα δεν διαθέτουν νοσοκομείο με αυτόνομο ογκολογικό τμήμα και ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες στο χάρτη της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Το νοσοκομείο της Ρόδου, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, έχει υπερτοπικά χαρακτηριστικά.
Με αυτό το μοντέλο, όμως, λειτουργίας και την έλλειψη αυτόνομου ογκολογικού τμήματος, στέλνουμε τους ασθενείς είτε στην Αθήνα είτε την Κρήτη, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν.
Δυστυχώς, δεν πήραμε και σήμερα πειστικές απαντήσεις, παρά μόνο μια υπόσχεση για προκήρυξη μιας ή δύο θέσεων ογκολόγων, που είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν.
Το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου προβλέπει ογκολογικό τμήμα, προβλέπει θέση Διευθυντή και δύο γιατρών. Μέχρι τώρα λειτουργεί με την αυταπάρνηση των γιατρών.
Η ογκολόγος που διορίστηκε, ευτυχώς, κατάγεται από τη Ρόδο και γι’ αυτό και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Δύσκολα θα έρθει κάποιος να υπηρετήσει, αν δεν αυτονομηθεί το ογκολογικό τμήμα.
Για να λειτουργήσει το τμήμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει αυτό που γίνεται και στα άλλα νησιά: οι γιατροί θα έχουν εφημερίες εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα και τριάντα μέρες το μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αντέξει κανείς».
Πηγή:www.dimokratiki.gr