Για τα ζητήματα του Τουρισμού, προεξάρχουσας της κρίσης που δημιουργήθηκε από της κατάρρευση της Thomas Cook, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο υφυπουργός Τουρισμού κ Μάνος Κόνσολας.
Επιπλέον ξεκαθαρίζει το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης ενώ αναφέρεται στα μέτρα για τα νησιά αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα.
• Κύριε Κόνσολα, ο ελληνικός τουρισμός και η επιχειρηματικότητα ταλανίζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Είδαμε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την κατάσταση και πώς θα αντιμετωπίσετε την επόμενη σεζόν;
Η πρώτη προτεραιότητα που θέσαμε, κα. Ντόκου, ήταν να μην υπάρξει πρόβλημα με τον επαναπατρισμό των τουριστών, αλλά και με τη διαμονή τους στη χώρα μας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν χωρίς προβλήματα για τις χώρες τους και με την καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, συστήσαμε επιχειρησιακό κέντρο στο υπουργείο το οποίο αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα που δημιουργείται. Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook και το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αυτή τη στιγμή όλες τις παραμέτρους για τα μέτρα στήριξης.
Από εκεί και πέρα, ο στόχος μας είναι να μην υπάρξουν αναταράξεις στον ελληνικό τουρισμό για το 2020. Η αγορά θα καλύψει το κενό της Thomas Cook και το Υπουργείο Τουρισμού με τον ΕΟΤ θα υλοποιήσουν μια νέα καμπάνια προβολής και προώθησης του ελληνικού τουρισμού.
• Πρόσφατα επισκεφθήκατε μαζί με τον κ. Θεοχάρη την Ρόδο. Είστε ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών και φορέων σχετικά με τα θέματα του Τουρισμού στην περιοχή μας; Τι άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν κατά την άποψή σας;
Κυρία Ντόκου, στη Ρόδο έχουμε καταφέρει, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που υπάρχουν, να αναπτύξουμε ένα κοινό βηματισμό στα θέματα του τουρισμού μας.
Ο δικός μου στόχος είναι να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο αυτή η κουλτούρα συνεννόησης. Ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και οι φορείς έθεσαν σημαντικά ζητήματα. Για τη Ρόδο το μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις υποδομές της. Για παράδειγμα, o νέος δρόμος που θα συνδέσει το αεροδρόμιο με την πόλη της Ρόδου, θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά όλη τη Ρόδο και ιδιαίτερα τον παραλιακό δρόμο, ενώ η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελεί κομβικό ζήτημα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
• Το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης τίθεται ξανά στο τραπέζι, με την νέα κυβέρνηση. Είστε αισιόδοξος;
Δεν είναι ζήτημα αισιοδοξίας, είναι ζήτημα πίστης. Πεποίθηση μου είναι ότι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα μας πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.
Σήμερα, κα. Ντόκου, στην τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας, δεν υπάρχουν οι σύγχρονες ειδικότητες του αύριο, ειδικότητες που είναι περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες και οι οποίες σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία και τις τάσεις στον τουρισμό.
Ο στόχος μας είναι να συνδέσουμε την τουριστική εκπαίδευση με την οικονομία του μέλλοντος. Αυτό θα γίνει με ένα νέο νόμο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά. Μέσα από αυτή την εξέλιξη εντάσσεται η αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
• Πέραν της ιδιότητάς σας ως υφυπουργού, είστε και βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προωθήσει σοβαρά μέτρα ανάπτυξης για τα νησιά μας, όπως είχε δεσμευτεί επανειλημμένως και προεκλογικά;
Ο αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει προς ψήφιση, εκεί στοχεύει. Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις επενδύσεις, αλλά στη χώρα μας υπάρχει ένα πλαίσιο που θέτει εμπόδια στις επενδύσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει απλοποιεί το πλαίσιο αδειοδότησης και απαλλάσσει τη χώρα από τα γραφειοκρατικά βαρίδια και τα εμπόδια, όπως αυτά που αντιμετώπισε η μεγάλη επένδυση στο γκολφ Αφάντου.
Είναι δεδομένο, όμως, ότι πρέπει να δούμε και κάποιες ειδικές προβλέψεις, κα. Ντόκου, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά που πρέπει να αποτελέσουν ειδική επενδυτική και φορολογική ζώνη με κίνητρα και μεγαλύτερη ένταση ενισχύσεων.
• Το μείζον ζήτημα της χώρας παραμένει το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στα νησιά για να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και να περάσει ένα σαφές μήνυμα. Η χώρα και τα νησιά μας δεν αντέχουν τη διαχείριση ενός ανεξέλεγκτου ρεύματος παράνομης μετανάστευσης, για αυτό και θα αλλάξει το πλαίσιο του ασύλου. Σήμερα, όλοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα – η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει το προφίλ του πρόσφυγα – καταθέτουν αίτηση ασύλου εκμεταλλευόμενοι τη χρονοβόρα διαδικασία και το ασαφές πλαίσιο που τους επιτρέπει να παραμένουν στη χώρα μας.
Ο νέος νόμος για το άσυλο θα εξετάζει με ταχείς ρυθμούς τις αιτήσεις ασύλου, όσοι έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα θα τυγχάνουν προστασίας, όσοι, όμως, είναι παράνομοι μετανάστες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
• Η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα υπάρξουν και νέες μειώσεις φόρων;
Η πολιτική της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας στηρίζεται στη μείωση των φόρων. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έρθει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις φόρων, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για το 2020, αλλά και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις από το 22% που είναι σήμερα στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€, παράλληλα με τη δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν και τολμηρά μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, που αποτέλεσε την ατμομηχανή της οικονομίας. Αναφέρομαι στην αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τρία χρόνια, καθώς και την επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Παράλληλα, θα υπάρχει έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα τουριστικά καταλύματα.
Πηγή:www.dimokratiki.gr