Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Τομέαρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες στην κρουαζιέρα, στη λειτουργία των λιμανιών και τη ναυτιλία, λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης υποδομών της πλοηγικής υπηρεσίας.
Με αφορμή το περιστατικό κατά το οποίο 3.000 επιβάτες κρουαζιεροπλοίου παρέμειναν επί 4 ώρες εγκλωβισμένοι στο πλοίο, έξω από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της έλλειψης πλοηγού που θα οδηγούσε το πλοίο στον προβλήτα, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση οφείλει να δει την πραγματικότητα και να δώσει άμεσες λύσεις, χωρίς καθυστέρηση και κυρίως χωρίς ιδεοληψίες.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εξετάσει την ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών πλοήγησης ή την παροχή αυτονομίας στην πλοηγική υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει και την απόλυτη ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αυτονομία και έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξει συνεργασία με ιδιώτες.
Η εικόνα επιβατών κρουαζιεροπλοίων να μην μπορούν να βγουν στον Πειραιά ή σε άλλα λιμάνια λόγω της υπολειτουργίας της πλοηγικής υπηρεσίας, εκθέτει τη χώρα. Όπως την εκθέτουν και οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι για τους επισκέπτες των κρουαζιεροπλοίων».
Tο πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:
Ερώτηση
Προς Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Η υποστελέχωση της πλοηγικής υπηρεσίας και η έλλειψη σκαφών, υπονομεύουν την προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας και προκαλούν προβλήματα στην εικόνα της χώρας, στη λειτουργία των λιμανιών και στην εξυπηρέτηση των πλοίων»
Κύριε Υπουργέ,
Το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 21.5 στο λιμάνι του Πειραιά, με 3.000 επιβάτες κρουαζιεροπλοίου να παραμένουν επί 4 ώρες στο πλοίο, λόγω της έλλειψης πλοηγού, που θα οδηγούσε το πλοίο στον προβλήτα, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
Η πλοηγική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη σε απόλυτο βαθμό αφού η οργανική σύνθεση των δεκατριών πλοηγικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα από 222 άτομα που ήταν , έχει μειωθεί στα 110.
Την ίδια στιγμή τα σκάφη της πλοηγικής υπηρεσίας παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και συχνά ακινητοποιούνται λόγω παλαιότητας ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε καύσιμα για να κινηθούν.
Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις, όχι μόνο στην προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας, αλλά και στη λειτουργία των λιμανιών και στην εξυπηρέτηση των πλοίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να δει την πραγματικότητα και να δώσει άμεσες λύσεις, χωρίς καθυστέρηση και κυρίως χωρίς ιδεοληψίες.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να εξετάσει την ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών πλοήγησης ή την παροχή αυτονομίας στην πλοηγική υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει και την απόλυτη ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αυτονομία.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την ενίσχυση της πλοηγικής υπηρεσίας σε προσωπικό και υποδομές;
2. Εάν το Υπουργείο έχει συναίσθηση των αρνητικών συνεπειών, στην κρουαζιέρα, στη ναυτιλία και στη λειτουργία των λιμανιών, από τα προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας.
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη λειτουργία της πλοηγικής υπηρεσίας; Προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει την ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών πλοήγησης ή εναλλακτικά την ανεξαρτητοποίηση της πλοηγικής υπηρεσίας ώστε να λειτουργεί αυτόνομα και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξει συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου