Γράφει η
Σμαράγδα Μουλιάτη
στο “patmostimes”
Τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2020 αγιασμός για το νεοαποκτηθέν ταχύπλοο σκάφος του Λιμεναρχείου Πάτμου.
Στον αγιασμό που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο της ΣΕΓΚΕΝ στο λιμάνι της Πάτμου παρέστησαν εκτός από τον λιμενάρχη κ. Γεώργιο Κραουνάκη, εκπρόσωποι των αρχών του νησιού, εκπρόσωποι φορέων, ιδιοκτήτες σκαφών, φίλοι και κάτοικοι του νησιού και μεταξύ αυτών ο κ Ηλίας Γκότσης ο ένας εκ των τριών εφοπλιστών που συνέβαλλαν στην απόκτησή του με τη σύζυγό του. (Οι άλλοι δύο είναι οι: Μουνδρέας Νικόλαος, Πετράκης Θέμης).
Με παρατεταγμένα τα δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος (νέο ταχύπλοο και πλωτό), με τα πληρώματά τους εντός, έγινε ο αγιασμός από τον π. Βαρθολομαίο εκπρόσωπο του ηγουμένου κ. Κύριλλου και τον π. Γρηγόριο.
Ο π. Βαρθολομαίος χάρισε στον κυβερνήτη του ταχύπλοου σκάφους εικόνα του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και ο λιμενάρχης απένειμε τιμητική πλακέτα στον εφοπλιστή κ. Γκότση για την προσφορά του. Ο λιμενάρχης κ. Κραουνάκης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την τελετή, τα πληρώματα των σκαφών για το φρόνημά τους και τους ανθρώπους που με οποιονδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν στην απόκτηση αυτού του πλεονεκτηματικού για την περιοχή μας σκάφους.
Το σκάφος αυτό ενεργοποιήθηκε από Δευτέρα 31/08/2020 δηλαδή πάρα πολύ σύντομα από τη στιγμή που ανακατανεμήθηκε με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας για το νησί μας. Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο λιμενάρχης, μπορεί να αναλάβει όλο το φάσμα αποστολών όπως το μεγαλύτερο σκάφος, ήτοι αστυνόμευση, έρευνα-διάσωση διακομιδές, επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων μεγαλύτερη. Η παρουσία του στην περιοχή μας εξασφαλίζει και εμπνέει ασφάλεια σε όλους μας. Σημαντικό το γεγονός ότι αποφορτίζει σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο μας σκάφος και ότι το νησί δύναται να έχει αποτελεσματικότερη κάλυψη στις εγγύς παραλίες και τριγύρω νησίδες ή νησιωτικά συμπλέγματα.
Τέλος, μια μικρή βόλτα-επίδειξη στους εκπροσώπους των φορέων με το σκάφος επισφράγισε τη λιτή τελετή. Στους παριστάμενους προσφέρθηκαν αναψυκτικά. Ο λιμενάρχης κ. Κραουνάκης απάντησε στο τέλος και σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας όπως: ποιος θα κάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα, πόσα άτομα έχει πλήρωμα και μέχρι πόσα μποφόρ μπορεί να επιχειρεί. Επίσης αν το πλήρωμά του είναι νεοπροσληφθέντες ή από το ήδη υπάρχον πλήρωμα μάς είπε:
«Όλα τα επιχειρησιακά μέσα του νησιού μας τελούν υπό τις άμεσες διαταγές μου, ωστόσο πάντοτε υφίσταται ο παράγοντας κεντροποιημένου ελέγχου υπό μορφή έγκρισης από τις άνωθεν δομές του Αρχηγείου μας καθώς και ο από κοινού μας σχεδιασμός.
Το μικρότερο αυτό σκάφος ωστόσο θα μας επιτρέψει περισσότερη ελευθερία κινήσεων δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο γινόταν και γίνεται προτεραιοποίηση σε θέματα που άπτονται αμεσότερα επί εθνικής ασφάλειας-φύλαξης συνόρων-επιτήρησης-ανάσχεσης επιθετικών ενεργειών ή ενεργειών αμφισβήτησης κυριαρχίας του τουρκικού παράγοντα στην ευρύτερη εκτενή περιοχή.
Μας αποφορτίζει σε τοπικό επίπεδο και αποτελεί επιπλέον εργαλείο για τις επιχειρησιακές δομές του Αρχηγείου μας ως προς την περιοχή της βόρειας Δωδ/σου. Επί μονίμου βάσεως θα είναι 2 άτομα. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (π.χ. κλιμάκωση με τους γείτονες ή απαιτητικά περιστατικά αρωγής) έως 3 άτομα πλήρωμα. Ωστόσο δύναται άνετα να μεταφέρει 8 επιπλέον άτομα με εξοπλισμό.
Όσον αφορά τον καιρό, μπορεί να επιχειρεί μέχρι και δύναμη ανέμου 6 μποφόρ.
Ωστόσο ως φουσκωτό έχει δυνατότητες να αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά σε δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες εφόσον απαιτηθεί. Η υφιστάμενη ήδη περιορισμένη δύναμη στελεχών μας καλύπτει αυτή τη στιγμή και τα δύο σκάφη οριακά. Έχουμε κάποιες διαβεβαιώσεις αυτή τη στιγμή για ελαφριά αύξηση-ενίσχυση του προσωπικού προσεχώς κ αναμένουμε την υλοποίηση. Δεδομένης της αύξησης των επιχειρησιακών μας μέσων θα πρέπει να επαυξηθεί η υφιστάμενη οργανική μας σύνθεση και προς τούτου τρέχει ήδη και σχετικό μας αίτημα».