Απόλυτα σύμφωνος με τον Πάνο Καμμένο που υποστήριξε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματική, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να ψηφίσει το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και άλλα μέτρα με τα οποία διαφωνεί.
Αναφέρει ότι δεν είχε δεύτερες σκέψεις για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, εκτιμά ότι επετεύχθησαν οι στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση για το Eurogroup, εγκαλεί τους συναδέλφους του της αντιπολίτευσης για την στάση τους, υποστηρίζει ότι μετά την αξιολόγηση θα ληφθούν περισσότερα μέτρα υπέρ των νησιών τα οποία θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έλαβε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάστηκε για να υπογράψει την συμφωνία του καλοκαιριού, υπενθυμίζει ότι οι πολίτες έδωσαν ξανά εντολή τον Σεπτέμβριο στο κόμμα του να κυβερνήσει για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του και να δικαιωθεί το «ΟΧΙ», δηλώνει ότι θα είναι ευχαριστημένος αν καταφέρουν να σταματήσουν τον κατήφορο, εξακολουθεί να ονειρεύεται και να ελπίζει ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και δεν χάνει την αισιοδοξία του για το μέλλον!
• Κύριε Καματερέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη, από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο προκάλεσε – και εύλογα – τόσες αντιδράσεις. Υπήρξε στιγμή που σκεφτήκατε να μην το ψηφίσετε;
Όχι τώρα. Αυτή τη φάση την πέρασα το καλοκαίρι όταν ψηφίζαμε τη συμφωνία. Έκανα την επιλογή να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να σταθούμε όρθιοι. Να διαπραγματευτούμε σκληρά αλλά να αποφύγουμε τη σίγουρη χρεοκοπία. Χρεοκοπία που θα την πλήρωνε ο λαός, ενώ θα πανηγύριζαν όσοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτή την εντολή έχουμε από τους πολίτες. Ήξερα, όλοι ξέραμε, ότι θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αλλά παράλληλα ήλπιζα και ελπίζω ότι:
• αυτά θα επιβαρύνουν περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα και λιγότερο ή καθόλου τα χαμηλά, κάτι που γίνεται ως τώρα με αυτά που ψηφίζουμε,
• υπήρχε σχέδιο για τη χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά πολύ περισσότερο για την απομείωση του χρέους.
Αυτά είναι προϋπόθεση για να βγούμε από τα μνημόνια, να ανακτήσουμε την οικονομική κυριαρχία μας, και αυτό γίνεται τώρα.
• Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε αντισυνταγματική και εγκληματική την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, από την στιγμή που και ο ίδιος συναίνεσε με την ψήφο του. Ως νησιώτης βουλευτής, πιστεύετε ότι ήταν τελικά απαραίτητο αυτό το μέτρο;
Έχω διαφωνήσει πολλές φορές με τον κ. Καμμένο. Με αυτές τις δηλώσεις του όμως συμφωνώ απόλυτα. Το έχουμε πει κατ΄επανάληψη και το γνωρίζουν όλοι οι νησιώτες αυτό. Αναγκαστικά ψηφίσαμε την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά, όπως και πολλά αλλά που διαφωνούμε. Όμως είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μας εγκαλούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Αυτοί που ψήφισαν την κατάργησή του, κάτι που όπως είναι γνωστό προβλέπεται στην περυσινή συμφωνία. Όταν επίσης είναι γνωστό, πως αυτοί θα το εφάρμοζαν άμεσα σε όλα τα νησιά. Εμείς τουλάχιστον καταφέραμε και το ρυθμίσαμε σε 3 φάσεις, ώστε να μας δοθεί χρόνος και να το επανεξετάσουμε αν οι οικονομικοί δείκτες πάνε καλά, αλλά και να εφαρμόσουμε παράλληλα μέτρα για τα νησιά μας. Όσο για την αντισυνταγματικότητα έχει δίκιο ο κ. Καμμένος αφού παραβιάζεται το άρθρο 101 του συντάγματος για τη ρήτρα νησιωτικότητας. Είναι όμως πάλι υποκριτικό να μας εγκαλούν αυτοί που έβαλαν θέμα αντισυνταγματικότητας στο ασφαλιστικό, επειδή -άκουσον-άκουσον- θα έχουν τον ίδιο γιατρό, φάρμακα κ.λ.π. οι ασφαλισμένοι ενώ θα πληρώνουν διαφορετικά ασφάλιστρα. Αυτή όμως είναι η ιδεολογία τους. Ο καθένας ανάλογα με τα λεφτά του έχει και την περίθαλψη, την παιδεία κ.λ.π.. Οι άλλοι ας πεθάνουν. Αυτό πρεσβεύουν κι αυτό έκαναν πράξη τόσα χρόνια.
• Τα Δωδεκάνησα κ. Καματερέ, έχουν πληγεί από όλα αυτά τα μέτρα και φαντάζομαι το αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι οι νησιώτες “αγκομαχούν” για να τα βγάλουν πέρα. Θα υπάρξουν ουσιαστικά αντίβαρα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση;
Ήδη έχουν γίνει κάποια πράγματα αλλά είναι λίγα μπροστά σ’ αυτά που θα γίνουν μετά την αξιολόγηση.
-Έχουν νομοθετηθεί ιδιαίτερα κίνητρα, για τη στελέχωση των νοσοκομείων, Κ.Υ. κ.λ.π..
-Έχουν ενισχυθεί οι μονάδες Υγείας. Έχει ενισχυθεί με 5 εκ. ευρώ επιπλέον το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου.
-Ενισχύθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα από τα τομεακά προγράμματα.
-Έχει ξεκινήσει η τηλεϊατρική που μπορεί να σώσει ζωές και να απαλλάξει τους νησιώτες από άσκοπες μετακινήσεις.
Προβλέπονται επίσης:
-ενισχυμένα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο,
-φορολογικές ρυθμίσεις για επιστροφή φόρου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών,
-ενίσχυση των ΚΕΠ για να περιοριστούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις των νησιωτών,
-απόδοση του 20% των εσόδων του Δημοσίου από τα αεροδρόμια στην Τ.Α.,
-ειδικές μειώσεις και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά,
-σειρά μέτρων στα μικρά νησιά,
-βελτίωση των ακτοπλοϊκών επενδύσεων.
• Υποθέτω ότι ως κυβερνητικός βουλευτής, θα καλείστε συχνά να δώσετε απαντήσεις σε συμπατριώτες σας για όλα όσα ψηφίζετε στη Βουλή. Αισθάνεστε ανακόλουθος κ. Καματερέ ως προς την στάση του κ. Τσίπρα;
Αυτό το περάσαμε το καλοκαίρι, όταν δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και εκβιαστήκαμε σε μια συμφωνία. Απευθυνθήκαμε όμως στο λαό και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ζητήσαμε να εγκρίνει την προσπάθειά μας, να βγούμε όρθιοι από αυτή την ομηρία, ώστε στο τέλος να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να δικαιωθεί και το «ΟΧΙ».
• Στην ίδια θέση με εσάς, είχαν βρεθεί προηγουμένως άλλοι συνάδελφοί σας που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αφού τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια των προηγούμενων μνημονίων. Τη στάση της αντιπολίτευσης πώς την κρίνετε;
Δεν ήταν ίδια η θέση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα μέτρα που έπαιρναν ήταν μέσα στην ιδεολογία τους, όπως π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση εργασιακών σχέσεων, αφορολόγητο στους «επενδυτές», απολύσεις στο δημόσιο, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες κ.α. Γι’ αυτό και η στάση τους τώρα είναι ανερμάτιστη. Δεν ξέρουν που πατούν και που βρίσκονται. Κάθε μέρα μεγαλώνει, ακόμα περισσότερο, η κρίση πολιτικής τους κατεύθυνσης. Ειδικά όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο της «αριστερής παρένθεσης» στο οποίο είχαν πιστέψει και επενδύσει με πάθος.
• Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, ήταν, θεωρείτε, δικαίωση για την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα;
Είχαμε τρείς στόχους για το Eurogroup και νομίζω ότι πετύχαμε και τους τρείς. Πάντοτε βέβαια στα πλαίσια των δυσκολιών και των συσχετισμών αυτών των διαπραγματεύσεων.
• Κλείνει η 1η αξιολόγηση που ήταν η πιο κρίσιμη.
• Εκταμιεύονται 10,3 δις., παραπάνω δηλαδή από ότι προβλεπόταν.
• Καθορίστηκε οδικός χάρτης για το χρέος με άμεσα αποτελέσματα για το διάστημα ως το 2018. Και ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το 2018 ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, αλλά και εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς πρόσθετα μέτρα.
• Θα ευτυχήσουμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ κ. Καματερέ;
Όλα αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι και σίγουρα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Παρόλο που αλλιώς θα ήθελα να ήταν τα πράγματα και να μην αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε σε αυτή τη φάση το λιγότερο κακό. Μια σύγκριση που δεν με κάνει καθόλου περήφανο αν σκεφτώ τα όνειρά μου, τις προσδοκίες μου και την πίστη μου ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Θα είμαι ευχαριστημένος αν στο τέλος σταματήσουμε τον κατήφορο. Να πάμε λίγο πιο πέρα τα πράγματα, ώστε οι επόμενοι από καλύτερες θέσεις να εφαρμόσουν πιο δίκαιη, πιο αριστερή πολιτική.