Γιώργος Χατζημάρκος: «Το στεγαστικό πρόβλημα είναι μια “βόμβα” στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών μας»

Ιούλιος 23, 2022

Με λίγες απουσίες, και με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Στην έναρξη, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος έφερε δύο θέματα προς συζήτηση και συγκεκριμένα σχετικά με την οδική ασφάλεια και με την αδυναμία των στελεχών της ΠΝΑι να μετακινηθούν στα νησιά μας –λόγω της πολύ αυξημένης τουριστικής κίνησης που καταγράφεται.
Εισηγούμενος το θέμα: «Το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου φέρνει, ο περιφερειάρχης τόνισε τα εξής:
«Το στεγαστικό πρόβλημα, είναι μια ‘βόμβα’ στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας των νησιών μας, εάν συνεχίσουμε να έχουμε καλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Η οικονομία των νησιών έχει αντέξει κι έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Ακούμε για την έλλειψη προσωπικού. Αυτό έχει πολλές παραμέτρους.
Μια από αυτές είναι η έλλειψη στέγης. Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλά νησιά της Περιφέρειάς μας υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση στέγης για το ανθρώπινο δυναμικό που μετακινείται από την ενδοχώρα στα νησιά προκειμένου να στελεχώσει υποδομές του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν την ανάπτυξη, ορισμένες δε εξ αυτών εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας.
Το πρόβλημα αυτό βαίνει κάθε έτος αυξανόμενο και αν συνδυαστεί με το αυξημένο κόστος μετακίνησης και διαβίωσης και την ‘εποχικότητα’ της τοπικής οικονομίας, τότε καθιστά σχεδόν απαγορευτική την εξυπηρέτηση των αναγκών του κάθε νησιού, αφού για το μέσο εργαζόμενο καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η εγκατάστασή του στο νησιωτικό μας σύμπλεγμα προκειμένου να εργαστεί και να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες.
Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά τους στόχους της ‘βιώσιμης ανάπτυξης’ και τις ‘οικονομικής και κοινωνικής συνοχής’ εξυπηρετεί.
Επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω ειδικών δράσεων στο πλαίσιο της ‘νησιωτικότητας’ δίνοντας τα απαραίτητα θεσμικά κίνητρα.
Είναι επίσης γνωστό ότι στο νησιωτικό μας σύμπλεγμα και σε ό,τι αφορά στο δομημένο περιβάλλον επικρατεί η ανάπτυξη κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, η διάσπαρτη δόμηση στην ενδοχώρα και η πυκνή δόμηση στους πυρήνες των οικισμών.
Οργανωμένη δόμηση που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς και σύγχρονες ανάγκες (όπως εν προκειμένω), δεν υπάρχει. Καθίσταται επομένως αδήριτη η αναγκαιότητα υλοποίησής της.
Αυτός ο διάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού αφορά και στους δήμους.
Η ζήτηση θα πρέπει να εκτονωθεί και μάλιστα με έναν τρόπο που να μας εξασφαλίζει στεγαστικό απόθεμα σε κάθε νησί.
Την ίδια ώρα, σε κάθε νησί εκπονείται ξεχωριστό χωροταξικό σχέδιο».
Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την Σαντορίνη, όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι…. αναζητούν στέγη!
Ο ίδιος ο δήμαρχος σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Χατζημάρκο, επεσήμανε το πρόβλημα αφού κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν, ενοικιάζουν τα σπίτια τους με συνέπεια να μην μπορούν να βρουν στέγη (!)
Μιλώντας για το περιβάλλον, ο περιφερειάρχης τόνισε πως απαιτείται να συγκροτηθεί ‘μέτωπο’ μαζί με τους ΟΤΑ και τους δημάρχους με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον είναι πολλά πράγματα μαζί. Για εμάς ξεκινάει ένας μεγάλος διάλογος με την ΠΕΔ, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για να ακολουθήσει η κυβέρνηση».
Στις τοποθετήσεις τους, οι σύμβουλοι συμφώνησαν με την εισήγηση, διαπιστώνοντας πως το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους εργαζόμενους ή όσους μεταβαίνουν στα νησιά για να εργαστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ οι επικεφαλής των παρατάξεων, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα προβλήματα που σημειώνονται στις μετακινήσεις των υπηρεσιακών υπαλλήλων.
«Οικονομικά κίνητρα δίδονται πολλά τόσο από φορείς όσο και από το κράτος για όσους δημόσιους υπαλλήλους μετατίθενται σε νησιά –ακόμη και οι δήμοι.
Όμως δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο. Πρέπει να εκτονωθεί η μεγάλη ζήτηση. εάν δεν εκτονωθεί με νόμιμο τρόπο, θα γίνει με παράνομο.
Εμείς θέλουμε να γίνει νόμιμα και να αποφύγουμε κάθε καταστρατήγηση. Αυτό που εμείς προτείνουμε, είναι μια διαδικασία που περνάει και από τον έλεγχο του ΣτΕ…».
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου συζητήθηκαν γενικώς, τα ακόλουθα θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο: Κατάθεση πρότασης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου
Εισηγητής: Γεώργιος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου
ΘΕΜΑ 2ο: Γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΓΠ) προγραμματικής περιόδου 2023 – 2027.
Εισηγητής: Παναγιώτης Βενέρης, προϊστ. Γεν. Δνσης Ανάπτυξης ΠΝΑΙ
ΘΕΜΑ 3ο: 6η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και 5η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΠΕ Δωδεκανήσου οικονομικού έτους 2022.
Εισηγητής: Αντώνης Παπούλης, προϊστάμενος ΔΙΑΠ Δωδ/σου και Δ/νσης Οικονομικού Δωδ/σου
ΘΕΜΑ 4ο: 6η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και 6η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΠΕ Κυκλάδων οικονομικού έτους 2022.
Εισηγητές: Αντώνης Λούβαρης, προϊστάμενος ΔΙΑΠ Κυκλάδων – Ευάγγελος Μαούτσος Προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομικού Κυκλάδων
ΘΕΜΑ 5ο: Επικύρωση πρακτικών της 9ης/30-6-2022 συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot