Αυτό ανέφερε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου της περιφέρειας Γιώργος Υψηλάντης υπογραμμίζοντας ότι η διαχείριση των υδάτων ανήκει ως αρμοδιότητα στο κράτος ή στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους δήμους και ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έχει κάποιες περιορισμένες αρμοδιότητες στον τομέα των υδάτων, κυρίως ρυθμιστικού, κανονιστικού και ελεγκτικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, στη δική μας περιφέρεια τα πράγματα είναι λίγο έως και πολύ διαφορετικά, όπως τόνισε, καθώς εντοπίζονται ζητήματα που αφορούν:
- Στον νησιωτικό χαρακτήρα της περιφέρειας, με τις μικρές στεριανές επιφάνειες που δεν διαθέτουν επιφανειακά νερά (ποταμούς και λίμνες) και τα περιορισμένα αποθέματα υπόγειων υδάτων.
- Στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που συνεχώς επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.
- Στο μικρό μέγεθος των νησιωτικών μας δήμων, με την περιορισμένη διοικητική και τεχνική επάρκεια καιτους περιορισμένους πόρους, παράγοντες που τους δυσκολεύουν να ασκήσουν μια ορθολογική πολιτική διαχείρισης των υδάτων.
«Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που μας αναγκάζουν να εμπλακούμε και στα θέματα των υδάτων κι ας μην ανήκουν στις αρμοδιότητές μας. Θέλουμε δεν θέλουμε. Και βεβαίως εμείς θέλουμε. Όχι από καμιά «ιμπεριαλιστική» πρόθεση άλωσης αρμοδιοτήτων των δήμων.
Γιατί μας κατηγόρησαν και γι’ αυτό. Οι γνωστές μεμονωμένες κραυγές του κλαμπ της κακομοιριάς, που στ’ αυτιά μας πια φτάνουν σαν ψίθυροι από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της αφασίας και της κακοδιαχείρισης.
Εμείς λοιπόν θέλουμε. Γιατί αγαπάμε τα νησιά μας και τους συμπατριώτες μας που θέλουν την πρόσβαση στο βασικό αυτό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν τους νοιάζει ποιος είναι αυτός που θα τους το εξασφαλίσει. Γιατί αυτοδιοίκηση είμαστε όλοι, και οι δήμοι και η περιφέρεια. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
Γιατί μαζί, κάνουμε τα δύσκολα, ευκολότερα, μαζί κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά!» είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα το φράγμα Γαδουρά που η περιφέρεια παρέλαβε ημιτελές και το ολοκλήρωσε μετά από χρόνια στασιμότητας λέγοντας:
«Να θυμίσω λοιπόν ότι το 2013, με ειδικό νόμο, το κράτος ανέθεσε τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά και των Έργων Ύδρευσης Ρόδου, στην ΠΝΑι. Πότε; Όταν κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έκαναν τους «Κινέζους».
Δεν αντιδράσαμε. Δεν γκρινιάξαμε, δεν βγήκαμε στους δρόμους δεν κάναμε τη γνωστή και πεπατημένη επαναστατική γυμναστική. Κοιτάξαμε την ευθύνη στα ίσια και την αναλάβαμε. Όπως κάνουμε πάντα.
Από τότε τρέχουμε. Κι όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά σε όλα τα νησιά μας. Οπουδήποτε οι δήμοι, μας ζητούν να βάλουμε πλάτη στις προσπάθειές τους».
Μάλιστα έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκαν, εκτελούνται ή χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σχεδόν παντού και συγκεκριμένα:
- Στη Ρόδο ο αγωγός του Νότιου Υδραγωγείου, που θα εξασφαλίσει νερό από το φράγμα Γαδουρά, στ’ Αφάντου, στον Αρχάγγελο και σε όλες τις πιο νότιες κοινότητες μέχρι και τη Λαχανιά.
- Στη Ρόδο το πολύπαθο Φράγμα Κρητηνίας.
- Στη Νίσυρο η ύδρευση Εμπορειού και Νικειών, με τον δήμο Νισύρου.
- Στην Αντίπαρο δεξαμενή και δίκτυο ύδρευσης.
- Στην Πάτμο το δίκτυο ύδρευσης Σκάλας Πάτμου
- Στο Καστελλόριζο η επέκταση της Μονάδας Αφαλάτωσης
- Στο Μαράθι και στο Κουφονήσι επίσης η αφαλάτωση
- Στη Σύμη, Χάλκη και στην Τζιά δίκτυα αποχέτευσης και Μονάδες Βιολογικού καθαρισμού.
- Στη Σίφνο έργα δικτύων αποχέτευσης
- Στην Κω, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στη Νάξο και πολλά ακόμα που υλοποιούνται από δήμους και ΔΕΥΑ της περιφέρειάς μας και χρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειάς μας.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που εμείς ξέρουμε να τιμούμε όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε ημέρα, τους στόχους της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων εξασφαλίζοντας στους συμπατριώτες μας το βασικό αυτό ανθρώπινο δικαίωμα.
Σχεδιάζουμε, δουλεύουμε ασταμάτητα για την ωρίμανση και υλοποίηση των σχεδίων μας και χαιρόμαστε μαζί τους τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και με την ευκαιρία έκανε γνωστό ότι σε συνέχεια συνεργασίας και συνεννοήσεων του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαγιαννίδη, η περιφέρεια θα προχωρήσει σύντομα στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την ωρίμανση με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο, των αναγκαίων παρεμβάσεων για την ανάταξη και συμπλήρωση μιας σειράς φραγμάτων των νησιών μας και πιο συγκεκριμένα: Της Λέρου, της Απολακκιάς, της Κρητηνίας (τα δίκτυα), της Πάρου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Σερίφου, της Πάτμου και της Κω.
«Όπως είπαμε, τα σημαντικά ζητήματα τα γιορτάζουμε κάθε μέρα. Ανασύροντας τα ξεχασμένα, τα ρημαγμένα, δίνοντάς τους ζωή προς όφελος των πολιτών, δίνοντας αξία στο κάθε ευρώ που ξοδεύτηκε για να φτιαχτούν!» κατέληξε ο κ. Υψηλάντης.