Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς αναδεικνύει με επιστολή της στον υπουργό Υγείας η Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου ΚΥ Πάτμου - ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ) και ζητά την άμεση λύση τους.
Στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Το Γενικό Νοσοκομείο - Κρατικό Θεραπευτήριο-Κέντρο Υγείας Λέρου προσφέρει υγειονομική κάλυψη στους 8.500 κατοίκους της Λέρου και στους 4.500 κατοίκους της Πάτμου, των Λειψών και του Αγαθονησίου. Επίσης, στους 2.700 πρόσφυγες περίπου του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης που ζουν σε τραγικές συνθήκες.
Καταγγέλλουμε την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Λέρου. Τα κενά στον ιατρικό τομέα είναι τόσα που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία της μονάδας.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει άμεση λύση στα προβλήματα της στελέχωσης του Νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.
Στην παθολογική κλινική υπηρετεί μία παθολόγος διευθυντής που συνταξιοδοτείται εντός του έτους. Ο δεύτερος παθολόγος επιμ. Α' μετατέθηκε λόγω 5ετούς υπηρεσίας προ 5 μηνών χωρίς να υπάρξει αντικατάστασή του επειδή δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη θέση.
Στο αναισθησιολογικό τμήμα υπηρετεί μόνο ένας αναισθησιολόγος. Ο δεύτερος δήλωσε παραίτηση προ διμήνου. Δεν έχει ακόμη προκηρυχτεί η θέση.
Στη χειρουργική κλινική υπηρετεί ένας χειρουργός επιμελητής Α', ο διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε το προηγούμενο έτος και ο επιμελητής Α' μετατέθηκε λόγω 5ετίας το προηγούμενο έτος, δεν έχει προκηρυχτεί η θέση του διευθυντή.
Στη μονάδα νεφρού υπηρετεί μόνο ένας νεφρολόγος.
Στους ψυχιατρικούς τομείς (250 ασθενείς) υπηρετούν ένας διευθυντής και ένας επιμελητής Α', συνταξιοδοτήθηκε το προηγούμενο έτος διευθυντής ψυχίατρος χωρίς να γίνει προκήρυξη.
Στο οδοντιατρείο υπηρετεί μια οδοντίατρος που συνταξιοδοτείται το 2020.
Οι γιατροί που είναι σε μονήρη ειδικότητα εφημερεύουν καθημερινά για 30 μέρες εκτός φυσικά του πενθήμερου τακτικού ωραρίου που ανέρχεται σε 7 ώρες ημερησίως. Είναι λοιπόν βιολογικά αδύνατον να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες τέτοιας έντασης χωρίς να διαπράξουν ιατρικό λάθος, πράγμα που έχει αποδειχθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες.
Η διαρκής εφημέρευση πέραν της 7ώρου εργασίας εξοντώνει σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και έχει ως πολύ πιθανή κατάληξη τον θάνατο ανθρώπων που προσφεύγουν στα νοσοκομεία».
Η ΕΙΘΕΛ ζητά την άμεση κάλυψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού και την επαναφορά των ειδικών οικονομικών κινήτρων που παρασχέθηκαν «για την εύρυθμη λειτουργία του Κρατικού Θεραπευτηρίου-ΚΥ Λέρου» και τα οποία καταργήθηκαν παράνομα προ διετίας.