Ειδικά μέτρα στα νησιά για τη χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού -Eμβολιαστικά κέντρα και τα φαρμακεία

Δεκέμβριος 04, 2020

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, με το βαθμό δυσκολίας στις νησιωτικές περιοχές να αυξάνεται, λόγω της γεωγραφικής τους ιδιαιτερότητας που δυσχεραίνει τη διαδικασία της μεταφοράς και της συντήρησης του εμβολίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», μια από τις λύσεις που εξετάζει σοβαρά το Υπουργείο Υγείας προκειμένου η διαδικασία στα νησιά να εξελιχθεί απρόσκοπτα, είναι να λειτουργήσουν και τα φαρμακεία ως εμβολιαστικά κέντρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι υποδομές που δεν υπάρχουν στα νησιά και κυρίως στα μικρά, καθώς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού συντηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα εργαστήρια ετοιμάζουν δύο τύπους εμβολίων: ορισμένα, όπως το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, θα απαιτήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης, μέχρι τους -80 βαθμούς Κελσίου, ενώ άλλα θα συντηρούνται σε πιο συμβατικές θερμοκρασίες μεταξύ -2 και -8 βαθμών Κελσίου.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «δημοκρατικής», ζητήθηκε από τους φαρμακοποιούς σε συνεργασία με τις φαρμακαποθήκες, όπου θα τοποθετηθούν τα ψυγεία, να αναλάβουν μέρος της διαδικασίας κυρίως στα νησιά. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχει κατατεθεί σχετική πρόταση από το Υπουργείο Υγείας στους Συλλόγους των Φαρμακοποιών, οι οποίοι αρχικά απάντησαν θετικά ωστόσο υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι ψυκτικοί θάλαμοι που θα διασφαλίζουν την κρυοσυντήρηση και των εμβολίων κατά του Covid-19 δεν μπορούν να τοποθετηθούν στα φαρμακεία, γι αυτό και θα τοποθετηθούν στις φαρμακαποθήκες απ΄όπου και θα γίνεται η προμήθειά τους. Τα εμβόλια για διάστημα τριών ημερών μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία +4 έως +8 βαθμούς, γι αυτό και οι παραγγελίες θα γίνονται από τα φαρμακεία μόλις συμπληρώνεται λίστα 5 ατόμων που θα προσέρχονται με ραντεβού και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται άμεσα.
Η πρόταση αυτή είναι η επικρατέστερη για τον εμβολιασμό στα νησιά, η οποία για να υλοποιηθεί θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση των ψυκτικών θαλάμων στις φαρμακαποθήκες. Ως προς τα μικρά νησιά, ο βαθμός δυσκολίας πολλαπλασιάζεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αποστολή των εμβολίων θα γίνεται με πλοίο και όπου υπάρχει η δυνατότητα με αεροπλάνο, τακτικά αλλά σε περιορισμένες ποσότητες καθώς το εμβόλιο δεν μπορεί να διατηρηθεί περισσότερες από τρεις ημέρες σε συμβατικά ψυγεία των μονάδων υγείας ή των φαρμακείων. Η μεταφορά τους θα γίνεται με παγοκύστες και θα τηρείται και στα μικρά νησιά η διαδικασία της συμπλήρωσης λίστας, για την αποστολή των εμβολίων.
Το εμβόλιο των εταιριών Pfizer και BioNTech απαιτεί αποθήκευση και μεταφορά στους -70ºC. Γι’ αυτόν το σκοπό, έχουν διαμορφωθεί ειδικές συσκευασίες μεταφοράς που περιέχουν ξηρό πάγο ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται από τους -70ºC έως τους +10ºC. Με την αναπλήρωση ξηρού πάγου τα εμβόλια μπορούν να διατηρηθούν έως και 15 ημέρες σε αυτές τις συνθήκες. Ακολούθως τα εμβόλια μπορούν να ξεπαγώσουν και να διατηρηθούν στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Στην Ελλάδα ήρθαν ήδη τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech κι εντός του μήνα αναμένονται ακόμη επτά.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γύρω στα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου. Στην ουσία πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 100.000 άνθρωποι (100.000 επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας. Σύντομα, περίπου 1 με 1μιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες.
Εκεί πλέον θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει γίνει γνωστή. Με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας. Ηδη, εκπονείται σχετικό Σχέδιο Δράσης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά προτεραιότητα θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός. Σε ό,τι αφορά στα νησιά, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot