Το ζήτημα επείγει, διότι, αν δεν εκπονηθούν τα διαχειριστικά σχέδια, οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μείνουν, το 2019, χωρίς επιδοτήσεις
Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στο Νότιο Αιγαίο, τέθηκε στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές εξαιρετικά χρήσιμη και γόνιμη.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τους συνεργάτες του, βρίσκεται από σήμερα και για ένα διήμερο στη Ρόδο, για να εξετάσει θέματα αρμοδιότητας του.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, έλαβαν μέρος, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος παρέδωσε στον Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τα θέματα της περιοχής που απαιτούν λύσεις, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Πουλής, παρόντος και του συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου Αντώνη Αποστολίδη, που συνόδευε τον κ. Τσιρώνη.
Στην διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας καθώς και ζητήματα που αποτελούν κοινούς στόχους μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου.
Βασικότερο όλων ήταν το θέμα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών τα οποία η χώρα δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με υπέρογκα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Πολιτεία ξεκινά τώρα την θεσμοθέτηση των διαχειριστικών σχεδίων και για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ζητήσει την συνδρομή των Περιφερειών, η οποία αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για την χώρα, να αποκτήσει διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, μέχρι την άνοιξη του 2019, οπότε λήγουν και τα χρονικά περιθώρια που έχει δώσει στην χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόσο δια του ιδίου του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, όσο και δια του Αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη, δεσμεύτηκε να προχωρήσει από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας η προκήρυξη για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων, ευθύς αμέσως μόλις το Υπουργείο ετοιμάσει το πρότυπο προκήρυξης και όταν οι Δήμοι καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία που αρνούνται μέχρι σήμερα να δώσουν.
Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό στον Υπουργό ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει στο σύνολό του το έργο της εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών στο Νότιο Αιγαίο, μη περιμένοντας την εξεύρεση και την κατανομή των σχετικών πόρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος, οι κτηνοτρόφοι να μείνουν το 2019 χωρίς επιδοτήσεις.
Εξαιρετικά παραγωγική και ομαλή με σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο, χαρακτήρισε τη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σε δηλώσεις που ακολούθησαν στα τοπικά ΜΜΕ.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Προχωράμε και κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να αναζητούμε συνεχώς άλλοθι για να δικαιολογήσουμε για ποιο λόγο δεν κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Εμείς, ως Περιφέρειες, έχουμε βάλει πλάτη σε όσα ζητήματα χρειάστηκε και σε όλα τα θέματα στα οποία η χώρα μας επιτακτικά κλήθηκε να απαντήσει και να θεραπεύσει,. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε, χωρίς ανταγωνιστική λογική απέναντι σε κανένα».
Ειδικότερα για το φλέγον θέμα των βοσκοτόπων, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:
«Καλώ όλους του Δήμους να συνεργαστούν σε αυτό το ζήτημα και το συντομότερο δυνατόν να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της περιοχής, τον πρωτογενή τομέα, όλους τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι περιμένουν μέσα από αυτή τη διαδικασία να αποσβέσουν τον πολύ μεγάλο κίνδυνο, το 2019 να βρεθούν χωρίς επιδοτήσεις. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι ο καυγάς σχετικά με τις αρμοδιότητες, θα έχει θύμα τους κτηνοτρόφους μας. Επιβάλλεται, με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όλοι να κάνουν, αυτό που πρέπει να γίνει. Εμείς θα παραμείνουμε πρόθυμοι και στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να προχωρήσει τα θέματα μπροστά».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική και γόνιμη συνεργασία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συναντίληψη που διαπιστώθηκε, στον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης των ζητημάτων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Πολιτεία είναι μια. Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται ποιος έχει ή δεν έχει την αρμοδιότητα. Ενδιαφέρεται για ολική ποιότητα και είναι δική μας υποχρέωση να την παρέχουμε. Αν για οποιονδήποτε λόγο αποτύχουμε να προσφέρουμε αυτά που ζητά ο πολίτης, έχουμε αποτύχει όλοι. Και φορείς αυτοδιοίκησης και κεντρικό κράτος. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό».
Επισυνάπτεται το υπόμνημα που ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης παρέδωσε στον Υπουργό
Κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στη Ρόδο ,σας καταθέτουμε γραπτώς τα κυριότερα θέματα του Πρωτογενή Τομέα που απασχολούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την τρέχουσα περίοδο και παρακαλούμε για τη συνδρομή σας στην επίλυσή τους.
Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε , έχει τεθεί η αποκλειστική προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου 2019 για την εκπόνηση , υποβολή και έγκρισή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης . Ήδη το χρονικό διάστημα που απομένει είναι αρκετά περιορισμένο για την ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την ανάθεση και εκπόνησή τους .
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο , δεδομένου ότι απαιτούνται τουλάχιστον τριάντα τέσσερα ( 34 ) Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης σε νησιώτικους δήμους στους οποίους ανήκουν διοικητικά επιπλέον του ενός νησιών ή νησίδων.
Προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα αλλά και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ζήτημα σε όλη την Επικράτεια με ενιαίο τρόπο προτείνουμε:
1. Καθορισμός τιμών μονάδας των στοιχείων του περιεχομένου των Δ.Σ.Β , όπως καθορίστηκαν με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση , προκειμένου οι μελέτες ανάθεσής τους να προϋπολογίζονται με ίδιες τιμές σε όλη την Επικράτεια.
2. Κατάρτιση Πρότυπων Τευχών του Διαγωνισμού ανάθεσης της εκπόνησής τους.
3. Κάλυψη του οικονομικού κενού που υπάρχει για τη χρηματοδότηση της εκπόνησής τους.
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα αναμενόμενα έσοδα από τα μισθώματα για τη χρήση των δημοσίων γαιών υστερούν σημαντικά σε σχέση με τα ποσά που θα απαιτηθούν για την εκπόνηση των Δ.Σ.Β. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και από την καθυστερημένη και ανεπαρκή κάλυψή τους .
Σημειώνουμε ότι για το έτος 2016 ενώ προβλέπεται μέχρι 31-12-2017 η είσπραξη περίπου 120.000 €,έχουν εισπραχθεί μόλις 37.000 € περίπου μέχρι τις 15 -10-2017.
Για το έτος 2017 , με καταληκτική ημερομηνία είσπραξης την 31-1-2017 δεν έχουν αποσταλεί ακόμη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι σχετικοί πίνακες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γνωρίζουμε το ύψος των εσόδων αλλά και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες είσπραξης των μισθωμάτων.
Είναι προφανές ότι τα έσοδα από τα μισθώματα της χρήσης των επιλέξιμων δημοσίων βοσκήσιμων γαιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ,που ανέρχονται σε 29.500 εκτάρια περίπου, δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη εκπόνησης των Δ.Σ.Β πόσο μάλλον αν προστεθούν και τα 8.000 εκτάρια περίπου των βοσκήσιμων γαιών που κατέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι Δήμοι.
Ιδιόκτητες και Δημοτικές βοσκήσιμες γαίες
Παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές προς όλους τους εμπλεκόμενους και την ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε από την Περιφέρεια , ελάχιστες αιτήσεις κατόχων ιδιόκτητων βοσκήσιμων γαιών κατατέθηκαν μέχρι τις 7-10-2017 στις υπηρεσίες της Περιφέρειας , προκειμένου να συμπεριληφθούν στα Δ.Σ.Β που θα εκπονηθούν για τις δημόσιες .
Επειδή εκδηλώθηκε εκπρόθεσμα ενδιαφέρον και από άλλους δήμους ή φυσικά πρόσωπα, κρίνεται σκόπιμο να δοθεί παράταση της προθεσμίας αυτής.
Αποζημιώσεις παραγωγών που επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία στην
Περφέρειά μας
Κατά τα έτη 2015 και 2016 έπληξε τα νησιά της Περιφέρειας μας παρατεταμένη ανομβρία η οποία επηρέασε δυσμενώς όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα την ελαιοκομία, τις αροτραίες καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Για το λόγο αυτό εστάλη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το με αριθ. πρωτ. 142/11-11-2016 σχετικό έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής μας.
Το θέμα παραπέμφθηκε στον ΕΛΓΑ που έστειλε το με αριθ. πρωτ. 16225/14-12-2016 σχετικό έγγραφο, αναλύοντας τις προϋποθέσεις για ένταξη των ζημιών σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και εστιάζοντας στην αποζημίωση της ελαιοκαλλιέργειας. Ακολούθησε η με αριθ. πρωτ. 152/24-2-2017 έκθεση της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΣΕΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου, Καρπάθου και Ρόδου η οποία πιστοποίησε τη μειωμένη παραγωγή των ελαιοδέντρων.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν χορηγήθηκε καμία αποζημίωση στους παραγωγούς της περιοχής μας, επανερχόμαστε στο αίτημα μας και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί της περιοχής μας.
Εκπόνηση μελέτης για το Πλατώνι (Άγριο Ελάφι –Dama dama ) και ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών που προκαλεί στη Ρόδο
Είναι κατά γενική ομολογία αποδεκτό ότι ο αριθμός των πλατωνιών στη Ρόδο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ζημιές που προκαλεί στις καλλιέργειες είναι σημαντικές.
Μετά από ευρείες συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση μελέτης καταμέτρησης του πληθυσμού του Πλατωνιού της οικολογίας του και μέτρων διαχ είρισης του στη Ρόδο .
Επίσης το προηγούμενο έτος ψηφίστηκε τροπολογία σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών που προκαλούνται από τα άγρια ελάφια στη Ρόδο.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Υλοποίηση εκχωρημένων μέτρων του ΠΑΑ 2014-20 στην Περιφέρεια
Όπως γνωρίζετε επίκειται η δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στα Υπομέτρα 6.1 για τους Νέους Γεωργούς και 4.1 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Κρίνουμε σκόπιμο να προκηρυχθεί πρώτα το υπομέτρο για τους Νέους Γεωργούς προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία στους ενταγμένους Νέους Γεωργούς ,να υποβάλλουν αίτηση για εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων τους στο υπομέτρο 4.1
Επίσης όπως έχουμε παρατηρήσει και με σχετικά έγγραφά μας , στο θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης για το εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του υπομέτρου 4.1 , δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση της καθετοποίησης της ίδιας παραγωγής αλλά και των επενδύσεων σε αρδευτικά έργα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των επενδύσεων.
Με τιμή
Ο
Αντιπεριφερειάρχης
ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ Γ. ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ