Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 13 Ιουλίου

Ιούλιος 13, 2024

Σε ποιους λέμε σήμερα χρόνια πολλά - Ποια είναι η Οσία Σάρρα και οι Όσιοι Ηλιόφωτοι

Της Οσίας Σάρρας και των Οσίων Ηλιοφώτων είναι σήμερα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2024.

 

Αυτό σημαίνει πως γιορτάζουν οι:

 
  • Σάρα, Σάρρα
  • Ηλιόφωτος

Η Οσία Σάρρα

Η Οσία Σάρρα έζησε κοντά στο Πηλούσιο όρος, που βρίσκεται κοντά στον Νείλο και απεβίωσε ειρηνικά ενώ οι Όσιοι Ηλιόφωτοι βασανίστηκαν μέχρι να πεθάνουν. Η λέξη Σάρρα, κατά άλλους σημαίνει πριγκίπισσα ενώ σύγχυση υπάρχει, αν πρόκειται για τη γυναίκα του Αβραάμ, καθώς υπάρχει και μία δεύτερη γιορτή των Προπατόρων, την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.

Για την Οσία Σάρρα, σύμφωνα με το Saint, γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Περί της Aγίας ταύτης Σάρρας γράφεται εις τον Παράδεισον των Πατέρων, ότι είπε ταύτα τα λόγια. «Eάν εύξωμαι τω Θεώ, ίνα πάντες οι άνθρωποι πληροφορώνται εις εμέ, ευρεθήσομαι εις την θύραν εκάστου μετανοούσα. Aλλά μάλλον εύξομαι, την καρδίαν μου αγνήν είναι μετά πάντων».

Προς την Oσίαν ταύτην επήγαν μίαν φοράν δύω μεγάλοι Γέροντες και αναχωρηταί από τα μέρη του Πηλουσίου όρους, πηγαίνοντες δε, έλεγον αναμεταξύ των, ας ταπεινώσωμεν την γραίαν ταύτην. Eίτα λέγουσιν αυτή. Bλέπε, μήπως υπερηφανευθή ο λογισμός σου, και ειπής, ότι ιδού οι αναχωρηταί έρχονται εις εμένα, οπού είμαι γυναίκα. H Oσία τους είπε: «Kατά μεν την φύσιν, είμαι γυναίκα, όχι δε κατά τον λογισμόν. Άλλην φοράν επήγαν εις αυτήν Σκητιώται, και ετραπέζωσεν εις αυτούς μερικά φαγητά οπού της έφερον. Eκείνοι δε αφήσαντες τα καλά φαγητά, έφαγον τα αχαμνά. Tότε λέγει αυτοίς η Oσία, αληθώς Σκητιώταί εστε. Tόσον δε αγωνίστρια ήτον η μακαρία αύτη, ώστε οπού εξήντα χρόνους εκάθησεν επάνω εις ένα ποταμόν, και κάτω δεν έσκυψε να ιδή».

Ποιο ήταν οι Άγιοι Ηλιόφωτοι

Οι Άγιοι Ηλιόφωτοι ήταν κατά μία παράδοση οι: Επαφρόδιτος, Αμμώνιος, Χουλέλαιος, Ευσθένιος και Ηλιόφωτος ο αρχηγός τους. Άλλες πηγές θεωρούν πως ήταν ο Ηλιόφωτος αρχηγός αλλά οι υπόλοιποι ήταν οι: Αμμώνιος, Αυξουθένιος, Ευτύχιος, Ευφημιανός και Χουλελαίος. 

Αρχικά υπήρξε η άποψη πως επρόκειτο για Αγίους της Κυπριακής Εκκλησίας και ό,τι ήρθαν στο νησί με τη Β’ Σταυροφορία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διδακτορική διατριβή του Δημήτρη Καππαή, προήλθαν από ένα βουνό της βόρειας Συρίας στην Κύπρο. Ως μοναχοί ανέβηκαν κοντά στο βουνό Κορώνη και την εποχή του Σαβίνου υπέστησαν μεγάλα βασανιστήρια για την πίστη τους και αποκεφαλίστηκαν. Στο ένα σπήλαιο έθαψαν τους τρεις και στο άλλο τους δύο.

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot