ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Η Ελλάδα εκπέμπει SOS...

Οκτώβριος 05, 2016

Οι αλλαγές στα κύπελλα Ευρώπης είναι δεδομένες. Αρχής γενομένης από το 2018-19 το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και το Γιουρόπα Λιγκ θα έχουν αλλαγές στον τρόπο πρόκρισης στη φάση των ομίλων. Αυτό είναι γνωστό και έχει ήδη ανακοινωθεί. Σε έναν βαθμό έχει επίσης κοινοποιηθεί και το πόσες ομάδες θα έχουν απευθείας πρόκριση στα φάση των ομίλων.

Εκείνο που απομένει σε εκκρεμότητα είναι το τι θα συμβεί με το μέχρι τώρα γνωστό μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Η επικύρωση του νέου συστήματος θα γίνει στην επόμενη εκτελεστική της UEFA και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα ανακοινωθεί. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα αφού πρέπει να προχωρήσει και η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την τριετία 2018-21.

Η τελική μορφή της προκριματικής διαδικασίας για το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και το Γιουρόπα Λιγκ αναμένεται να αποφασισθεί και ανακοινωθεί στις 9 Δεκεμβρίου στην εκτελεστική επιτροπή στη Νιόν. Από την ίδια επιτροπή θα ανακοινωθεί και η νέα βαθμολογία των συλλόγων μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στον υπολογισμό του ευρωπαϊκού συντελεστή.

Επίσης, αναμένεται να εγκριθεί η μεταφορά στην εκάστοτε επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ των ομάδων που αποκλείονται από κάθε προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει σκληρά ώστε να ανέβει όσο πιο ψηλά γίνεται στη φετινή βαθμολογία, καθώς αυτή αναμένεται να μετρήσει για την περίοδο 2018-19 οπότε και θα αρχίσει το νέο σύστημα εισόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ. 

Ο δρόμος για τον πρωταθλητή
Στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ οι χώρες 1 ως 4 στην κατάταξη της UEFA θα έχουν από 4 ομάδες. Οι 5-6 από δυο, ενώ οι χώρες 7-10 απευθείας θα έχουν μόνο τον πρωταθλητή. Σύνολο 24 ομάδες. Σε αυτές θα προστεθούν 4 από το μονοπάτι των πρωταθλητών και δυο από αυτό των μη πρωταθλητών. Οι δυο τελευταίες θέσεις μέχρι τις 32 της φάσης των ομίλων ανήκουν στον πρωταθλητή Ευρώπης και στον νικητή του Γιουρόπα Λιγκ.

Σε περίπτωση που οι κάτοχοι των δυο ευρωπαϊκών τίτλων θα έχουν ήδη εξασφαλίσει είσοδο στα γκρουπ μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων τους, τότε η θέση τους θα πηγαίνει στον πρωταθλητή της 11ης και της 12ης χώρας αντίστοιχα. Ουσιαστικά οι 26 από τις 32 θέσεις είναι κλειδωμένες με απευθείας είσοδο. Μένουν έξι. Οι τέσσερις θα πάνε στο μονοπάτι των πρωταθλητών και οι δυο σε αυτό των μη πρωταθλητών.

Σε αυτό των πρωταθλητών θα δημιουργηθούν πέντε προκριματικοί γύροι. Στον προ-προκριματικό θα μπουν οι πρωταθλητές των χωρών 52-55 για μια θέση. Στον 1ο γύρο μετέχουν ο νικητής του προ-προκριματικού και 33 πρωταθλητές από τις χώρες 18-51. Στον 2ο γύρο είναι οι 17 νικητές του προηγούμενου γύρου συν τους πρωταθλητές 15-17. Προκύπτουν 10 ομάδες που μπαίνουν στον 3ο γύρο συν τους πρωταθλητές των θέσεων 13-14. Στα πλέι οφ για τα 4 εισιτήρια στους ομίλους προκύπτουν οι 6 νικήτριες ομάδες από τον 3ο γύρο συν τις 2 πρωταθλήτριες των χωρών 11-12.

Αν αυτές έχουν περάσει απευθείας (στο σενάριο που αδειάσει η θέση του πρωταθλητή Ευρώπης ή/και του νικητή του Γιουρόπα), τότε ανεβαίνουν στα πλέι οφ οι πρωταθλητές 13-14 (κερδίζουν έτσι ένα γύρο). Κάπου εδώ μπαίνει το θέμα για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Με βάση την τρέχουσα βαθμολογία της UEFA, που θεωρητικά θα είναι αυτή που θα μετρήσει για το 2018-19, η χώρα μας είναι στη 15η θέση. Φαίνεται να μην κινδυνεύει με πτώση, ενώ κυνηγά τη 14η με αξιώσεις από την Κροατία (η διαφορά μας είναι μια νίκη).

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της UEFΑ, το 14 με το 15 στην κατάταξη έχει σημασία, καθώς έτσι ο πρωταθλητής μπορεί να γλιτώσει γύρο στα προκριματικά. Αν μείνουμε 15οι, τότε θα χρειαστεί τρεις προκριματικούς, ενώ στο 14 είναι δεδομένος ο 3ος γύρος με σοβαρή πιθανότητα για συμμετοχή μόνο στα πλέι οφ. Η απευθείας είσοδος στα γκρουπ εξασφαλίζεται με τη 10η θέση.

Αυτή όμως η θέση απέχει 8500 πόντους και την κατέχει τώρα η Τουρκία. Μεταφράζεται σε 43 αγωνιστικούς βαθμούς ή 22 νίκες. Πρακτικά αδύνατο αφού θα πρέπει δυο ομάδες μας να φτάσουν μόνο με νίκες από εδώ και πέρα ως τους 8 και οι άλλοι να μην κάνουν τίποτα. 

%PHOTO3%

Αγωνία για τον δευτεραθλητή
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι θα συμβεί με τον δευτεραθλητή. Είναι ακόμη υπό συζήτηση από την κεντρική επιτροπή των κυπέλλων Ευρώπης ποιο μοντέλο πρόκρισης θα ακολουθηθεί για τις 2 θέσεις που θα δίνει το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Οι θέσεις έχουν μειωθεί κατά τρεις σε σχέση με το τωρινό σύστημα.

Η UEFΑ μελετά δυο περιπτώσεις με τους συλλόγους. Η πρώτη κάνει λόγο για δυο προκριματικούς. Σε αυτούς θα μετέχουν ο 3ος των χωρών 5-6 και οι δευτεραθλητές των χωρών 8-12. Σύνολο 8 ομάδες για να καταλήξουν στις 2 που θα μπουν στους ομίλους. Αυτό το σενάριο δεν ευνοεί την Ελλάδα, καθώς η 12η θέση δεν είναι καθόλου κοντά. Την έχει τώρα η Ελβετία σε ουσιαστική απόσταση 26 βαθμών από τη χώρα μας. Αδύνατο να τους προλάβουμε.

Η δεύτερη περίπτωση για τη League route είναι οι τρεις προκριματικοί γύροι. Στον 1ο μπαίνουν οι δευτεραθλητές των χωρών 10-15. Προκρίνονται τρεις και πάνε στον 2ο μαζί με τους τρίτους των χωρών 5-6 και τους δεύτερους των 7-9. Από τις 8 μένουν 4 που θα παίξουν στα πλέι οφ για τα δυο εισιτήρια. Σε αυτήν την προοπτική η Ελλάδα, διατηρώντας έστω τη 15η θέση, θα έχει και τον δευτεραθλητή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός όμως θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο τριών προκριματικών γύρων για να μπει στα γκρουπ.

Για παράδειγμα φέτος ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε αρχικά (ανάλογα με τον συντελεστή του) με μια από τις Φενέρ, Σπάρτα, Αγιαξ και μετά αν προκρινόταν θα έμπαιναν στους αντιπάλους του οι Σαχτάρ, Αντερλεχτ, Ζενίτ και Μονακό. Σενάριο που παραμένει δύσκολο, αλλά τουλάχιστον έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας από ότι τώρα οπότε και στα πλέι οφ έμπαιναν αγγλικές, ιταλικές, ισπανικές και γερμανικές ομάδες.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot