Τουρισμός: Στον αέρα τα συμβόλαια του 2016 λόγω ΦΠΑ

Μάιος 20, 2015

Στον αέρα απειλεί να τινάξει τα συμβόλαια που υπογράφουν αυτήν την περίοδο οι Έλληνες ξενοδόχοι με τους ξένους τουρ οπερέιτορ για τις τιμές που θα ισχύσουν το 2016 η δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους εταίρους για αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το φθινόπωρο (σ.σ. κάτι που αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των σεναρίων που κυκλοφορούν).

Όπως αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, τα συμβόλαια που οριστικοποιούνται κάθε χρόνο στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου έχουν παγώσει καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τελικά.

Αν, μάλιστα, δεν ληφθούν σύντομα οι σχετικές αποφάσεις, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr, θα γίνει ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν τα ελληνικά ξενοδοχεία εκτός των προγραμμάτων που ετοιμάζουν αυτήν την περίοδο οι ξένοι ταξιδιωτικοί όμιλοι. Με προφανείς τις περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης της επόμενης χρονιάς, όπως επισημαίνουν.

Η κυβέρνηση και οι τουριστικοί φορείς κινούνται εκ διαμέτρου αντίθετα κάνοντας λόγο η μεν για υπερβολικές εκτιμήσεις και οι δε για καίριο πλήγμα στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού.

Το οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζεται, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, την εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) πως ο σχεδόν τριπλασιασμός (+120%) του ΦΠΑ στον τουρισμό (σ.σ. όπως προβλέπεται στο σενάριο Βαρουφάκη) μπορεί να προκαλέσει ακόμα και «ανήκεστο βλάβη» στον βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, θέτοντας σε κίνδυνο 200.000 θέσεις απασχόλησης.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές κινείται στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της αγοράς.

Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα είχαν εξελιχθεί σε ιδιότυπα «αεροπλανοφόρα» του τουρισμού που λειτουργούν υπό ειδικό καθεστώς σε σχέση με τους άλλους προορισμούς της χώρας. «Ας μη θεοποιούμε τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην τουριστική κίνηση μια μικρή αύξηση της τιμής» σημείωσαν.

Για τον κίνδυνο να χαθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης, αρμόδια κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως «ποτέ δεν υπάρχει αναλογική μείωση της απασχόλησης σε ενδεχόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης. Κι αυτό καθώς υπάρχει ένα μέγεθος απασχόλησης το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος είναι ξεκάθαρα αντίθετος: «Είναι απολύτως βέβαιο πως αν καθιερωθούν τελικά δύο συντελεστές ΦΠΑ, ο τουρισμός θα πρέπει να ενταχθεί στον χαμηλό. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει, ο ελληνικός τουρισμός θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστικούς προορισμούς στους οποίους ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στα επίπεδα του 8-10%.

Ο επικεφαλής της ΠΟΞ εκτιμά πως η αύξηση του ΦΠΑ συνιστά στρατηγικό πλήγμα στον τουρισμό καθώς ο τομέας πλήττεται ακριβώς τη στιγμή που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Κι αυτό, όπως εξηγεί, επειδή ο χαμηλός ΦΠΑ που ισχύει σήμερα αποτέλεσε το βασικό συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του και η κύρια αιτία για τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και των τουριστικών εισπράξεων την προηγούμενη διετία.

Ο Γ. Ρέτσος επισημαίνει ταυτόχρονα, πως οι παράγοντες του χώρου προσπαθούν να εξηγήσουν στην κυβέρνηση τα δεδομένα προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αποφάσεις που θα εξυπηρετούν τους ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού.

Ο χαμηλός ΦΠΑ του ελληνικού τουρισμού ήταν ακριβώς το στοιχείο που τους ενοχλούσε, σημειώνει με νόημα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εξηγεί ταυτόχρονα τον μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τουριστικής κίνησης και την απώλεια θέσεων απασχόλησης. Ο χαμηλός ΦΠΑ, σημειώνει, επέτρεπε στους τουρ οπερέιτορ να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στέλνοντας πελάτες τους στην Ελλάδα. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ τα δεδομένα αλλάζουν και στις γειτονικές μας χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος) υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα σε ξενοδοχεία για να στείλουν τους πελάτες τους από την επόμενη χρονιά, αν αυτό θα συνεπάγεται μεγαλύτερα κέρδη γι’αυτούς.

Απαντώντας σε όσους θεωρούν υπερβολική την εκτίμηση για ορατό κίνδυνο να χαθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης, επικαλείται τα συστήματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την απασχόληση. Την τελευταία διετία, εξηγεί, τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε 1 εκατ. επιπλέον επισκέπτες στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 50.000 εργαζόμενους.

«Η εκτίμησή μας είναι πως αύξηση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα αν αυτό αφορά τον υψηλό συντελεστή μπορεί να οδηγήσει έως και σε 4 εκατ. λιγότερους ξένους επισκέπτες που μεταφράζεται σε ορατή απειλή για 200.000 θέσεις απασχόλησης» αναφέρει.

Πάρα πολύ κακό σενάριο χαρακτήρισε την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στο Euro2day.gr.

Η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, υποστηρίζει, θα αποτελέσει πλήγμα στη βιωσιμότητα των μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του κλάδου. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περικοπές δαπανών που έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες. «Ανοίγει, δηλαδή, ένας φαύλος κύκλος» εξηγεί.

Ο επικεφαλής του ΞΕΕ επισημαίνει, ταυτόχρονα, πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει έμφαση στην καταπολέμηση της σκιώδους στον τουρισμό η οποία τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

euro2day.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot