Το βρώμικο κόλπο των δουλεμπόρων

Δεκέμβριος 30, 2015

«Ξαφνικά, ενώ βρισκόμασταν μεσοπέλαγα με κατεύθυνση στις ελληνικές ακτές, ο Τούρκος καπετάνιος-διακινητής πήδηξε σε μια βάρκα που ήταν δεμένη στη δική μας, έκοψε το σκοινί κι εξαφανίστηκε προς την τουρκική πλευρά.

Το ξύλινο σκάφος μας έμεινε ακυβέρνητο και όλοι κατατρομοκρατηθήκαμε. Ημασταν 23 άτομα, οχτώ άνδρες, οχτώ γυναίκες και επτά παιδιά. Ελάχιστοι ξέραμε κολύμπι. Μόνο ένας Σύρος δεν τα 'χασε και πήρε το πηδάλιο...».

Ο Σύρος σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνεπιβατών του τους έσωσε με την ψυχραιμία του οδηγώντας τη βάρκα (φωτογραφία αρχείου)

Πρόκειται για μία από τις καταθέσεις Σύρων προσφύγων που τον Σεπτέμβριο του 2015 έφτασαν στη Σύμη κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το ξύλινο σκάφος τους τσακίστηκε στα βράχια στην περιοχή Τόλι και οι 23 ναυαγοί διασώθηκαν από το Λιμενικό.

Μέσα από τις μαρτυρίες των προσφύγων, προκύπτουν ανάγλυφες οι λεπτομέρειες της δολοφονικής κερδοσκοπίας των διακινητών τους, που αδιαφορούν πλήρως για τις ανθρώπινες ψυχές τις οποίες θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο.

Ο Σύρος που -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνεπιβατών του- τους έσωσε με την ψυχραιμία του οδηγώντας τη βάρκα, είναι σήμερα κατηγορούμενος για το κακούργημα της κατά συρροήν μεταφοράς μεταναστών.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, εμπεριέχονται οι διηγήσεις των προσφύγων που περιγράφουν τον Γολγοθά που ανεβαίνουν μετά τη φυγή τους από την πατρίδα και το σπίτι τους...

Η μαρτυρία
«Πριν από μερικές εβδομάδες πήγα στην Κωνσταντινούπολη. Υστερα από λίγες μέρες βρήκα έναν Τούρκο που μιλούσε αραβικά. Μου είπε ότι μπορούσε να μας βοηθήσει να περάσουμε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Μου είπε ότι πρέπει να πάω σε άλλη περιοχή της Τουρκίας στη Σμύρνη. Οταν έφτασα εκεί, έμεινα περίπου δύο εβδομάδες σε ένα ξενοδοχείο. Κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο και μου είπε να πάω στο Μαρμαρίς. Την επόμενη μέρα πήρα το λεωφορείο και πήγα με την οικογένειά μου. Εκεί έμεινα περίπου μία εβδομάδα. Συνάντησα κάποιον άλλον άνδρα και του έδωσα 3.000 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με τη δικογραφία, 3 χιλιάδες ευρώ το ''κεφάλι''). Ύστερα από λίγες μέρες, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι θα περνούσε και θα με έπαιρνε από το ξενοδοχείο μαζί με την οικογένειά μου, ένα μικρό λεωφορείο με το οποίο θα πηγαίναμε Ντάτσα. Εκεί υπήρχε ένα ξύλινο σκάφος. Επιβιβαστήκαμε όλοι και ξεκινήσαμε για την Ελλάδα», καταθέτει Σύρος πρόσφυγας.

Ο Αλαμπάντ Κ. δεν αποδέχεται την κατηγορία της κατά συρροήν μεταφοράς μεταναστών και δηλώνει ότι είναι και ο ίδιος πρόσφυγας που έφυγε από τη Συρία για να μην πάει στρατό

«Μέσα στο ξύλινο σκάφος υπήρχε και ένας καπετάνιος-διακινητής Τούρκος. Στα μέσα του ταξιδιού μας, ο Τούρκος καπετάνιος διακινητής πήδηξε σε μια βάρκα που τραβούσαμε και διέφυγε πίσω προς τις τουρκικές ακτές. Ολοι ήμασταν τρομαγμένοι και φοβηθήκαμε για τη ζωή μας. Μόνο ο φίλος μας ο Αλαμπάντ Κ. προσπάθησε να οδηγήσει το σκάφος για να φτάσουμε σε μια ακτή και να σωθούμε. Φτάσαμε μετά από λίγες ώρες κοντά σε ελληνική ακτή. Οταν φτάσαμε κοντά στις ελληνικές ακτές, ο Σύρος που οδηγούσε το σκάφος το έριξε σε κάτι βράχια. Οι Ελληνες λιμενικοί τον έπιασαν και μας έσωσαν ενώ το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε», συνεχίζει την ιστορία ένας ακόμη ναυαγός.

«Ευχαριστούμε τους Ελληνες λιμενικούς που μας έσωσαν», συμπληρώνουν και οι δύο Σύροι.

Τι υποστηρίζει
Ο Αλαμπάντ Κ. δεν αποδέχεται την κατηγορία και δηλώνει ότι είναι και ο ίδιος πρόσφυγας που έφυγε από τη Συρία για να μην πάει στρατό.


Τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι ομοεθνείς του έπεσαν θύματα της πάγιας τακτικής των διακινητών, οι οποίοι εγκαταλείπουν συνήθως το μεταφορικό μέσο πριν την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναγκάζοντας τους μεταφερόμενους να αναλάβουν οι ίδιοι τον χειρισμό του», δηλώνει στο «Εθνος» ο Ζαχαρίας Κεσσές, συνήγορός του.
«Η περίπτωση του K. αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόχειρου και λανθασμένου χειρισμού των υποθέσεων παράνομης μεταφοράς υπηκόων Τρίτων Χωρών από τις αρμόδιες αρχές.

«Ο εντολέας μου ενώ προσπάθησε να σώσει τους συνανθρώπους του, όπως καταθέτουν και οι ίδιοι μέσα στη δικογραφία, βρέθηκε κατηγορούμενος και κινδυνεύει να υποστεί άδικα τις συνέπειες ενός εκ των πιο σκληρών νόμων της ελληνικής νομοθεσίας, με ποινές οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα 20 χρόνια κάθειρξη για κάθε μεταφερόμενο.

Πιστεύουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα διαγνώσει την αλήθεια των ισχυρισμών του και θα τον απαλλάξει πανηγυρικά».

Κόλπα για να γλιτώνουν τη σύλληψη
Η εγκληματική τακτική των δουλέμπορων

Η τακτική των διακινητών να... πηδούν από τη βάρκα πριν το σκάφος εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αφήνοντας τους πρόσφυγες στο έλεος των καιρικών φαινομένων και της θάλασσας, είναι μία από τις πολλές που χρησιμοποιούν προκειμένου να αποφεύγουν τη σύλληψη. Εχει καταγραφεί ως φαινόμενο από τις ελληνικές Αρχές, οι ίδιοι οι μεταφερόμενοι πρόσφυγες να μετατρέπονται σε... καπετάνιους, προκειμένου να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που παρουσιάζεται εκείνη τη στιγμή. Κάποιοι μάλιστα συνειδητοποιούν εκ των υστέρων πως ο «ματρατζής» -αυτός δηλαδή που πληρώνεται για να τους περάσει απέναντι- τους έχει διδάξει δυο-τρεις βασικές αρχές ναυσιπλοΐας, ώστε την ώρα που θα φύγει να υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει το τιμόνι.

Υπάρχουν και άλλες συνήθεις πρακτικές των διακινητών, όπως το να βάζουν ποσότητα βενζίνης στη μηχανή του πλωτού που δεν αρκεί για να φτάσει το σκάφος στις ελληνικές ακτές. Πέρα από το κέρδος τους, αυτό το κάνουν και για να αναγκάσουν τις λιμενικές Αρχές να διασώσουν τους ναυαγούς, όπως υποχρεούνται άλλωστε από το διεθνές Δίκαιο. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που σε όλες τις καταθέσεις της δικογραφίας για το ναυάγιο της 15ης Σεπτεμβρίου, όλοι οι πρόσφυγες ευχαριστούν τους λιμενικούς που τους έσωσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βάρκα διαλύθηκε όταν χτύπησε στα βράχια στο Τόλι Σύμης και οι 23 σώθηκαν την τελευταία στιγμή...

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., είχαν φτάσει στην Ελλάδα 797.370 άτομα. Από αυτά, η συντριπτική τους πλειονότητα -οι 455.363- ήταν Σύροι πρόσφυγες. Παρά τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, ωστόσο, οι συλλήψεις των διακινητών δεν ακολουθεί ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση, καθώς το 2015 συνελήφθησαν 1.359 διακινητές ενώ το 2014 ήταν 1.112.

Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία, τα μεγάλα κυκλώματα δουλεμπόρων στρατηγικά στέλνουν κόσμο από τα θαλάσσια σύνορα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που είχαν βάλει στόχο τα περάσματα του Εβρου. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 797.370 φετινούς συλληφθέντες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μόλις 3.062 πέρασαν από τα χερσαία σύνορα.

«Οσο ο καιρός είναι καλός, η αναλγησία των διακινητών αυξάνεται. Το 2016 αναμένεται το ίδιο δύσκολο. Εκατομμύρια κόσμος περιμένει να περάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού τους στη χώρα μας είναι ορατός», είπε στο «Εθνος» υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κατεχάκη.

ethnos.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot