Στον αέρα οι επαναπροωθήσεις

Απρίλιος 06, 2016
Ερωτηματικά για την προσωρινή διακοπή των επαναπροωθήσεων παράτυπων μεταναστών από τη Λέσβο και τη Χίο από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και χθες, ενώ είναι στον αέρα και οποιαδήποτε σημερινή επιχείρηση, εξέφραζαν μιλώντας στο «Εθνος» στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του θέματος.

Επίσης, στελέχη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έλεγαν παρασκηνιακά στο «Εθνος» ότι, παρά την έκρηξη των αιτήσεων ασύλου, υπήρχαν μετανάστες που μπορούσαν να επαναπροωθηθούν.
Στελέχη του ΥΠΕΣ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στη Χίο οι αιτήσεις ασύλου έφτασαν χθες το απόγευμα περίπου τις 600 -το πρωί αυτός ο αριθμός ανερχόταν στις 472-, ενώ παραμένουν στο νησί πάνω από 1.800 άτομα, εξαιρουμένων των μόνο 24 που παραμένουν από το παλαιό καθεστώς.

Ταυτοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα των 100 «χαμένων» μεταναστών που φέρονταν ότι εμπόδιζε τις επαναπροωθήσεις από τη Χίο και πήρε μεγάλες διαστάσεις, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι δεν εξαφανίστηκαν και ότι υπάρχει ικανός αριθμός ταυτοποιημένων μεταναστών που μπορούν να επαναπροωθηθούν.
Στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Κανένας άνθρωπος δεν ''εξαφανίζεται'' στην Ελλάδα, ούτε στη Χίο ούτε οπουδήποτε αλλού. Προσωρινά προβλήματα στέγασης θα λυθούν άμεσα».

Με λουλούδια στην Ειδομένη

Με άσπρες μαργαρίτες στα χέρια και ένα χαρτόνι που έγραφε στα Αγγλικά «Μη μας σκοτώνετε σιωπηλά», μικρά παιδιά μέχρι 7 χρόνων που μένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης περπάτησαν πάνω στις γραμμές και έφτασαν μέχρι τη σιδερόφραχτη πόρτα, πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ, και πέταξαν τα λουλούδια προς την άλλη πλευρά, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

Από την πλευρά της Αστυνομίας και των δυνάμεων της Frontex αναφερόταν ότι γίνονταν χθες ταυτοποιήσεις από μια λίστα 250 ατόμων και ότι υπήρχε σχεδιασμός για την πραγματοποίηση σήμερα το πρωί ενός δρομολογίου από τη Χίο προς το Δεκελί, για την επαναπροώθηση περίπου 100 ατόμων.

Αλλά και από την τουρκική πλευρά, αξιωματούχος του γραφείου του κυβερνήτη της επαρχίας Σμύρνης έλεγε χθες ότι οι τουρκικές Αρχές προγραμματίζουν να υποδεχτούν σήμερα 200 μετανάστες από τη Χίο και τη Λέσβο. Περιέργως όμως αργά χθες το απόγευμα αναφερόταν από την Αστυνομία ότι «δεν είναι προγραμματισμένη καμία επαναπροώθηση για σήμερα», πολλαπλασιάζοντας τα ερωτηματικά.
Και ενώ στη Χίο οι αιτήσεις ασύλου γίνονται με πιο αργό ρυθμό, διαφορετική είναι η εικόνα στη Λέσβο, όπου, όπως είπε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, «το 90% όσων βρίσκονται στο νησί, και υπερβαίνουν τα 3.000 άτομα, έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου».

Σοβαρό θέμα, ωστόσο, δημιουργείται με τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στα νησιά. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών μάς έλεγαν ότι βάσει της συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας όλοι αυτοί πρέπει να μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν (!). «Οποιος καταθέτει αίτηση ασύλου πρέπει να μεταφέρεται σε κλειστό κέντρο κράτησης, μέχρι να δοθεί λύση στο ζήτημά του» μας έλεγαν χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε διατεθειμένος να παραχωρήσει το κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, χωρητικότητας άνω των 2.000 ατόμων, για να μετατραπεί σε κέντρο κράτησης.

«Σήμερα στο Καρά Τεπέ φιλοξενούνται 200-300 άτομα, εμείς μπορούμε να το παραχωρήσουμε, να γίνει κλειστή δομή για τους αιτούντες άσυλο, αλλά φυσικά χρειάζεται ενίσχυση της Αστυνομίας και λοιπού προσωπικού» μας είπε ο κ. Γαληνός.

Ανησυχίες
Οι Αρχές στη Λέσβο φοβούνται τώρα ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθούν εκεί τα έκτροπα που έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή στη Χίο, όταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν τη μεταλλική πόρτα του hotspot στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ στον Χαλκειό και έφυγαν για το λιμάνι, αφού προηγουμένως κατέστρεψαν τις υποδομές, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες Οργανώσεις. Πενήντα από αυτούς παραμένουν στο λιμάνι, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του και ήδη όλα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται από το λιμάνι στα Μεστά.

«Είναι αδιανόητο 50 άνθρωποι να εμποδίζουν τη λειτουργία του λιμανιού και να προκαλούν τέτοιο πρόβλημα» λένε φορείς του νησιού, ενώ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, έστειλε εξώδικο στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καλώντας τον να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το hotspot να λειτουργεί ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και όχι ως Κέντρο Κράτησης, αλλά και να επισκευαστούν όλες οι ζημιές που έγιναν στη ΒΙΑΛ.

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot