×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Στη Ρόδο ο πρόεδρος της Κίνας

Ιούνιος 06, 2014

Νέα ισχυρή ώθηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, αλλά και στο εγχείρημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων από έναν εκ των κορυφαίων διεθνών «παικτών», προσδοκά η Αθήνα ότι θα προσδώσει η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στις 19 και 20 Ιουνίου, αλλά και, λίγο αργότερα, του προέδρου της, Σι Τζινπίνγκ, που θα συναντηθεί με τον κ. Κάρολο Παπούλια στη Ρόδο, στα μέσα Ιουλίου.

Η συνάντηση των κ. Παπούλια και Σι οριστικοποιήθηκε στον απόηχο ευχετήριας επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κινέζος ομόλογός του πρόσφατα, για τα γενέθλιά του.

Στην επιστολή, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «στρατηγικός εταίρος» του Πεκίνου, ενώ επαναβεβαιώνεται η βούληση της Κίνας για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης του κ. Λι Κεκιάνγκ και των συνομιλιών που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά θα υπογραφεί σειρά διακρατικών και εμπορικών συμφωνιών.

Επίσης, εκτιμάται πως θα αναδειχθεί εκ νέου με πιο συγκεκριμένο τρόπο το κινεζικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ, αλλά και τον ΟΛΘ, καθώς επίσης και για μια σειρά από μεγάλης κλίμακας αποκρατικοποιήσεις.

Ως γνωστόν, στην «ατζέντα» των Κινέζων είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ROSCO (εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού), καθώς επίσης και το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι κ. Σαμαράς και Λι Κεκιάνγκ θα παραστούν στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών Lamda Developments και Fosun για την αξιοποίηση του Ελληνικού, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco, ενώ θα μιλήσουν σε ειδικό φόρουμ που θα διοργανώσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην επιβεβαίωση και περαιτέρω διεύρυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί, όπως αποδεικνύεται από τα 142 υπό παραγγελία σε κινεζικά ναυπηγεία νεότευκτα πλοία ελληνικών συμφερόντων, στοχεύει το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στη χώρα μας.

Το Μνημόνιο αφορά τους τομείς: συνεργασία στη θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, υποθαλάσσιο πλούτο, θαλάσσια προστασία και ωκεανός, συνεργασία σε επίπεδο έρευνας και θαλάσσιας επιστήμης, δίκαιο στη θάλασσα και θαλάσσια πολιτική.

Οπως επισημαίνεται σε non paper για τη διαμόρφωση του Μνημονίου Κατανόησης, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει την εκ μέρους των κινεζικών τραπεζών προσφορά χρηματοδοτήσεων υποστήριξης ελληνικών ναυπηγικών προγραμμάτων.

Πηγή: rodiaki.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot