Οι έξι παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο τον 10χρονο στη Μύκονο

Αύγουστος 14, 2014
Σημαντικές πληροφορίες για τα τραγικά λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις των υπευθύνων της επιχείρησης θαλασσίων σπορ στην παραλία Καλό Λιβάδι στη Μύκονο, όπου την περασμένη Δευτέρα ένα 10χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του, έρχονται στο φως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr υπάρχουν έξι σημαντικά στοιχεία για τα οποία είτε δεν έλαβε ποτέ γνώση ο εισαγγελέας, είτε τα προσπέρασε, γι αυτό άλλωστε και έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο χειριστής του μοιραίου σκάφους. Πρόκειται για έξι παραλείψεις που βαραίνουν το χειριστή του ταχυπλόου, αλλά και τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα:
1. Ο 22χρονος που βρισκόταν στο τιμόνι του ταχυπλόου δεν είχε την απαιτούμενη άδεια για να τραβάει με το σκάφος θαλάσσια παιχνίδια όπως σκι, φουσκωτές μπανάνες, κουλούρες, φουσκωτούς καναπέδες κλπ. Είχε μόνο άδεια χειριστού ταχυπλόου. Υπενθυμίζεται πως για να μπορεί κάποιος να εργάζεται ως χειριστής σκάφους σε επιχείρηση με θαλάσσια σπορ θα πρέπει να διαθέτει εκτός από δίπλωμα και ειδική άδεια χειριστού για έλκυση θαλάσσιου παιχνιδιού, την οποία την αποκτά έπειτα από διετή εκπαίδευση. Τη συγκεκριμένη άδεια δεν την είχε ο 22χρονος, οπότε δεν θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας να τον προσλάβει σε αυτή τη θέση.

2. Σύμφωνα με το νόμο, σε ταχύπλοο που χρησιμοποιείται για την έλκυση θαλάσσιων παιχνιδιών πάνω στο σκάφος θα έπρεπε να υπάρχει και δεύτερο άτομο, ώστε να επιβλέπει τα παιδιά ή τους συμμετέχοντες και να ελέγχει την ασφάλεια τους. Στο συγκεκριμένο ταχύπλοο βρισκόταν μόνο ο χειριστής.

3. Στην προπέλα του ταχύπλοου δεν είχε τοποθετηθεί το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο (ή αλλιώς δίχτυ), η χρήση του οποίου είναι υποχρεωτική από σκάφη που χρησιμοποιούν τα Diving Centers, οι επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ κ.λ.π.. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προπέλα ήταν εκτεθειμένη και το αποτέλεσμα ήταν να τραυματίσει θανάσιμα τον 10χρονο.

4. Ο χειριστής του ταχύπλοου όταν είδε πως ο μικρός έπεσε στη θάλασσα δεν κατέβασε αμέσως το γκάζι, δηλαδή δεν έβαλε «νεκρά», ώστε η προπέλα να σταματήσει τη δολοφονική περιστροφή της και εκείνος να δει σε ποιο σημείο βρισκόταν ο 10χρονος ώστε να μπορέσει να τον προσεγγίσει με ασφάλεια. Αντιθέτως χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα έστριψε το τιμόνι και γύρισε το σκάφος προς το σημείο όπου είχε πέσει το παιδί. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τον έντονο κυματισμό που επικρατούσε δεν του επέτρεψε να υπολογίσει σωστά με αποτέλεσμα να χτυπήσει με το ταχύπλοο το άτυχο παιδί.

5. Σύμφωνα με πληροφορίες το σωσίβιο που είχε δοθεί στο 10χρονο από τους υπεύθυνους της επιχείρησης ήταν σάπιο και δεν μπορούσε να του προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις το σκάφος χτύπησε το παιδί εκείνο εξαιτίας της κακής κατάστασης που βρισκόταν το σωσίβιο δεν μπόρεσε να μείνει στην επιφάνεια.

6. Τελευταίο στοιχείο που προκύπτει είναι η απίστευτη δήλωση του λιμενάρχη Μυκόνου, ο οποίος φέρεται να είπε πως το παιδί συμμετείχε στο θαλάσσιο παιχνίδι χωρίς να γνωρίζει τα μέτρα ασφαλείας. Εδώ γεννάται το ερώτημα πως ένα παιδί 10 ετών θα έπρεπε να γνώριζε τους κανόνες ασφαλείας των θαλασσίων σπορ. Αυτοί που είχαν την αποκλειστική ευθύνη για να ενημερώσουν το ίδιο το παιδί και τους γονείς του είναι οι υπεύθυνοι λειτουργίας της επιχείρησης.

Κούγιας: Πολλές φορές δεν τηρείται τίποτα από αυτά που θα έπρεπε
Την οδύνη του για το συμβάν με τον θάνατο του 10χρονου παιδιού στη Μύκονο εξέφρασε μιλώντας στο «Πρωινό MEGA» ο Αλέξης Κούγιας που ανέλαβε την υπεράσπιση του χειριστή του μοιραίου σκάφους, επισημαίνοντας ότι η τραγωδία έχει υπευθύνους.

«Θέλω πρώτα να εκφράσω προσωπικά και εκ μέρους του παιδιού που ανέλαβα την υπεράσπισή του, αν μπορεί αυτό να γίνει με λόγια, την απόλυτη οδύνη και την απόλυτη λύπη, την απόλυτη συμπαράσταση προς την οικογένεια, τους γονείς του παιδιού», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο ποινικολόγος.
«Είναι μια τραγωδία που έχει υπεύθυνους», επισήμανε εν συνεχεία τασσόμενος ωστόσο υπέρ του να μην γίνει κατανομή ευθυνών ακόμα. «Να σας πω μόνο ότι το σκάφος είναι σκάφος για λίμνες. Δεν έχουν καρίνες που να αντέχουν τον αέρα των 7-8 μποφόρ. Πολλές φορές δεν τηρείται τίποτα από αυτά που θα έπρεπε να τηρούνται για να μην γίνονται ατυχήματα», είπε ωστόσο με νόημα.
 

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot