Εκρηξη τυφλής βίας και επίθεσεις σε υπουργούς

Απρίλιος 27, 2016
Εκτεταμένα επεισόδια με τη συμμετοχή περίπου 1.500 μεταναστών και προσφύγων στιγμάτισαν τη χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλάας Ντάικχοφ στην κλειστή δομή της Μόριας στη Λέσβο, ενώ επεισόδια υπήρξαν και στο Χέρσο Κιλκίς, που υποχρέωσαν σε αποχώρηση τα μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων ΜΚΟ.

Περνώντας το μεσημέρι έξω από την πτέρυγα της Μόριας όπου κρατούνται ανήλικοι, οι δύο υπουργοί και οι αστυνομικοί που τους συνόδευαν δέχτηκαν επίθεση, αρχικά σε φραστικό επίπεδο και στη συνέχεια με έναν πίδακα νερού από πυροσβεστική εγκατάσταση την οποία άνοιξε και έστρεψε εναντίον τους μια ομάδα ανήλικων προσφύγων φωνάζοντας «Freedom» («ελευθερία»).

Ο κ. Μουζάλας, που δέχτηκε ποσότητα νερού, και ο Ολλανδός ομόλογός του φυγαδεύτηκαν από τους αστυνομικούς και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο εκτός της Μόριας, την ώρα που οι ανήλικοι έσπαζαν την κλειδαριά, έριχναν την πόρτα της πτέρυγάς τους και ενσωματώνονταν στον κύριο όγκο των μεταναστών και προσφύγων.

Η ένταση γενικεύτηκε γρήγορα και ένα μεγάλο μέρος της εγκατάστασης μετατράπηκε σε πραγματικό πεδίο μάχης. Για περισσότερες από δύο ώρες, περίπου 1.500 από τους συνολικά 3.500 που φιλοξενούνται στην κλειστή δομή σε καθεστώς περιορισμού ελευθερίας έδιναν μάχη με τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να επιβάλουν την τάξη.

Οδοφράγματα
Οι μετανάστες έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, άναψαν μεγάλες φωτιές και εξαπέλυσαν βροχή από πέτρες, ξύλα, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κατέλαβαν και μια μικροφωνική εγκατάσταση καλώντας από τα μεγάφωνα σε εξέγερση το σύνολο των κρατούμενων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών για να επαναφέρουν την τάξη, αλλά και για να απομακρύνουν με ασφάλεια το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου και μέλη άλλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μόρια και διέτρεχαν κίνδυνο. Μαρτυρίες που δεν επιβεβαιώνονταν επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ. έκαναν λόγο για τραυματισμό ενός αστυνομικού και δύο μεταναστών, οι οποίοι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες.

Αργά το απόγευμα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μερικώς, με εστίες έντασης ωστόσο να παραμένουν διάσπαρτες μέσα στο hotspot, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούσε να σβήσει τις φωτιές. Το βράδυ η ηρεμία αποκαταστάθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών.

Η κατάσταση στη Μόρια είναι ιδιαίτερα έκρυθμη τις τελευταίες μέρες, με τις εξεγέρσεις και τις αιματηρές συγκρούσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο. Χθες η ένταση είχε ξεκινήσει από το πρωί, όταν καταγράφηκε συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών μεταναστών με φόντο τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, που ξανάρχισαν ύστερα από τρεις εβδομάδες.

Το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα στην κλειστή δομή, λόγω της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν κατατεθεί και της απόρριψης των περισσότερων από αυτές.

Απελάσεις

Βλέποντας τη μέρα της δικής τους απέλασης να πλησιάζει, μερίδα προσφύγων αντιδρά βίαια, καλώντας και τους υπόλοιπους να πράξουν το ίδιο, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές για συνεπικούρησή τους από ομάδες «αλληλέγγυων».

Υπενθυμίζεται πως οι περισσότεροι από τους κρατούμενους στην κλειστή δομή έχουν συμπληρώσει το ανώτερο όριο των 25 ημερών κράτησης, ωστόσο τους δίνονται με το «σταγονόμετρο» τα έγγραφα διοικητικού περιορισμού με τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθεροι εντός του νησιού.

Αργά χθες το μεσημέρι, με καθυστέρηση μερικών ωρών λόγω των καιρικών συνθηκών, ολοκληρώθηκε η επαναπροώθηση 13 μεταναστών από τη Μυτιλήνη και τη Χίο προς το λιμάνι του Δικελί με το καταμαράν «Nazli», συνοδεία στελεχών της Frontex, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Πρόκειται κυρίως για μετανάστες υπηκοότητας Πακιστάν και Αφγανιστάν, ορισμένοι εκ των οποίων ζήτησαν μόνοι τους να επιστρέψουν στην Τουρκία όταν πείστηκαν πως δεν έχουν ελπίδες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αττάλεια 12 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι επίσης ζήτησαν να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα.

ΧΕΡΣΟ ΚΙΛΚΙΣ
Διαμαρτυρία προσφύγων

Αναστάτωση υπήρξε χθες το πρωί και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Χέρσο Κιλκίς. Εκατοντάδες πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά, ζητώντας άλλοι να ανοίξουν τα σύνορα και άλλοι καλύτερη ενημέρωση για τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων ασύλου και ένταξής τους στο πρόγραμμα επαναπροώθησης. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αποχώρησαν από το Κέντρο τα μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων ΜΚΟ, για λόγους ασφαλείας. Το απόγευμα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Πρωτοβουλίες αποσυμφόρησης του καταυλισμού

Πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με τις εξελίξεις να αναμένονται άμεσα, σε συνδυασμό με την παράδοση νέων χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς, Χρ. Γκουντενούδης, αναμένει ακόμα και σήμερα κάποια επιχείρηση «ήπιας παρέμβασης» των Αρχών στην Ειδομένη για τη μεταφορά ως και 5.000 ατόμων, επικαλούμενος σχετική συνομιλία που είχε, όπως είπε, με τον επικεφαλής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Δ. Βίτσα. Οι αστυνομικές αρχές, ωστόσο, είναι περισσότερο συγκρατημένες.

«Ο κ. Βίτσας μού είπε πως τη Μεγάλη Τετάρτη θα υπάρξει αποσυμφόρηση σε μεγάλο βαθμό και θα φύγουν 5.000 άτομα. Αναμένουμε να συμβεί», είπε στο «Εθνος» ο κ. Γκουντενούδης. επιχείρηση Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αντέτειναν πως δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι χώροι για τη φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων και σημείωναν πως συνεχίζεται η επιχείρηση πειθούς για την οικειοθελή αποχώρηση των προσφύγων και μεταναστών. Χθες τους μοιράστηκε ένα καινούργιο έντυπο με το οποίο παροτρύνονται να μετακινηθούν, καθώς μόνο στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας μπορούν να καταθέσουν αίτημα για χορήγηση ασύλου.

Τις προηγούμενες μέρες αναχωρούσαν από τον καταυλισμό 2 ως 3 λεωφορεία καθημερινά, με προορισμό τον νέο χώρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο κέντρο έχει δυνατότητα να δεχτεί περίπου 1.500 άτομα ακόμη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ετοιμαστούν βιομηχανικοί χώροι στις περιοχές της Σίνδου και του Ωραιοκάστρου, όπου όμως εκδηλώνονται αντιδράσεις από τους αιρετούς και τις τοπικές κοινωνίες.

Επειτα από ένα τριήμερο με καθημερινά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, που οδήγησαν και σε τραυματισμούς μεταναστών, χθες το κλίμα στην Ειδομένη ήταν ήρεμο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ-ethnos.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot