Εγκλωβισμό προσφύγων φοβάται η Ελλάδα

Σεπτέμβριος 15, 2015

Σοβαρή ανησυχία στις ελληνικές αρχές προκαλεί η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ούτως ή άλλως προβληματικού, ελληνικού συστήματος διαχείρισης προσφύγων μετά την απόφαση και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορά τους και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική «τρίτες» χώρες, όπως η Σερβία και τα Σκόπια. Οπως εξηγούν, σε τέτοια περίπτωση, οι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από το Ανατολικό Αιγαίο θα εγκλωβιστούν στη χώρα μην μπορώντας να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Ηδη από χθες, κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέστειλαν ή διεμήνυσαν ότι προτίθενται να αναστείλουν τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ παρόμοια στρατηγική ακολουθεί, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο η Ουγγαρία. Χθες μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας ASFINAG που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έκλεισαν «εξαιτίας της αναμενόμενης από την αστυνομία ροής προσφύγων». Μάλιστα, σε περίπτωση που η Γερμανία και οι χώρες «δορυφόροι» δεν επαναφέρουν άμεσα σε ισχύ τη συνθήκη Σένγκεν, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους η Σερβία και τα Σκόπια που εξάλλου προσδοκούν σε πολιτικά και διπλωματικά οφέλη από την ευθυγράμμισή τους με την πολιτική του Βερολίνου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διεμήνυσε αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν αποκλείεται να επαναληφθούν καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Ειδομένη του Κιλκίς, όταν η αστυνομία των Σκοπίων αποφάσισε να παρεμποδίσει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορά της.

Ηδη από χθες, η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες που δεν θα έχουν δυνατότητα μετάβασης στη Γερμανία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, στελέχη της υπηρεσίας προωθούν σύντμηση των διαδικασιών καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων καθώς και ενίσχυση, με προσωπικό, του τμήματος που εφαρμόζει τη διαδικασία fast track, αποκλειστικά για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Το θέμα απασχολεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα πάντως με διπλωματικούς κύκλους, η απόφαση της Γερμανίας για μονομερή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν έχει μεν στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών ωστόσο, αποσκοπεί κυρίως στην άσκηση πίεσης προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές μάλιστα σχολίαζαν ότι αντίθετα με άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν το κλίμα ήταν θετικό για την ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη χθεσινή Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Πάντως, προβληματισμός για τις τελευταίες εξελίξεις επικρατεί και μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο «ασφυξίας» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.

Καθημερινή

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot