«Ελληνική ακτοφυλακή και Frontex ανακόπτουν την πορεία των λέμβων»

Μάρτιος 23, 2016

Ξημερώματα Τρίτης. Ο ήλιος αρχίζει να προβάλλει στον ορίζοντα και στις βόρειες ακτές της Λέσβου παρατηρείται κινητικότητα.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν παραταχθεί από νωρίς το βράδυ μπροστά στη θάλασσα, γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές.

Τα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία έχουν πάρει θέση για ακόμα μία φορά, περιμένοντας να καταγράψουν την αποβίβαση των προσφύγων στην ξηρά. Μόνο που τις δύο τελευταίες ημέρες κάτι έχει αλλάξει. «Τα πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής σε συνεργασία με αυτά του Frontex ανακόπτουν την πορεία των λέμβων για να μην προσεγγίσουν την ακτή», δηλώνει στην «Κ» μέλος ισπανικής ΜΚΟ.

Οπως αναφέρει ο διοικητής της λιμενικής αστυνομίας Μυτιλήνης, Αντώνης Σοφιαδέλης, το Σαββατοκύριακο έφτασαν στη Λέσβο 800 άτομα, ενώ τις επόμενες δύο ημέρες ο αριθμός ήταν αισθητά μειωμένος. Στην ερώτηση αν η ενεργοποίηση της συμφωνίας έχει αρχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά, ο κ. Σοφιαδέλης είναι ξεκάθαρος. «Αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Ισως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες να παίζουν ρόλο», δηλώνει. Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη. «Οταν ο καιρός είναι καλός οι δουλέμποροι ανεβάζουν κατά πολύ την ταρίφα, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να επιλέγουν άλλες ημέρες παρά τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές φτάνουν στο νησί πλοιάρια με κύματα και με βροχή», δηλώνει μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Λέσβο.

Αντίστοιχη περίπτωση αυτή της Τρίτης. Τριακόσιοι συνολικά άνθρωποι μεταφέρθηκαν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες με το πλοίο του Λιμενικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης και από εκεί στο κλειστό κέντρο κράτησης στη Μόρια για να γίνει η καταγραφή τους. «Η Υπατη Αρμοστεία και η ΕRC, που από πέρυσι το καλοκαίρι είχαν ναυλώσει λεωφορεία για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών προς τη Μόρια, αυτή τη στιγμή τα έχουν αποσύρει και οι άνθρωποι παραμένουν στον δρόμο, καθώς το λεωφορείο του Λιμενικού έχει κληθεί σε κάποιο άλλο περιστατικό», εξηγεί ο υποδιοικητής της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, Γεώργιος Κουτρομπίλας.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που έφτασαν τα τελευταία 24ωρα στο νησί αγνοούν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Παρακολουθούν σαστισμένοι τις εξελίξεις και ο φόβος διαδέχεται την ελπίδα. «Εύχομαι μόνο να ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη και να καταφέρω να συναντήσω την οικογένειά μου στην Αυστρία. Ο πατέρας μου ζει εκεί εδώ και ένα χρόνο και η μητέρα μου πήγε πριν από τέσσερις μήνες. Πλέον είμαι μόνος εδώ», εξηγεί ο Ντελσέρ Αμπντουλχάνα από τη Συρία, που έφτασε στη Λέσβο πριν από μία εβδομάδα.

Εξω από το κλειστό πλέον κέντρο κράτησης στη Μόρια, ένα ζευγάρι Ιρανών και η ανήλικη κόρη τους αναζητούν συμβουλές για το εάν πρέπει να φύγουν από το νησί. Σε απόσταση μερικών μέτρων δύο γυναίκες από το Καμερούν διαμαρτύρονται για το ότι το χαρτί της προσωρινής άδειας παραμονής είναι γραμμένο στα ελληνικά και μας ζητούν να το μεταφράσουμε. «Δεν θέλω να επιστρέψω στην Τουρκία. Θέλω να πάω στη Γερμανία και να γίνω επαγγελματίας προγραμματιστής», μας εξηγεί ο Μουχάμαντ Μπιτάρ από τη Συρία, που έφτασε στη Λέσβο τα ξημερώματα της Κυριακής. Ενα 24ωρο μετά, το αίτημά του για χορήγηση ασύλου εξακολουθούσε να εκκρεμεί και οι ελπίδες του είχαν αρχίσει να εξανεμίζονται.

Πληρότητα 90%

Το ενδιαφέρον πάντως των ξένων ΜΜΕ για το εάν η συμφωνία θα αλλάξει πράγματι κάτι είναι ιδιαίτερα έντονο κι αυτό αποτυπώνεται στις κρατήσεις των ξενοδοχείων από δημοσιογράφους και μέλη ΜΚΟ. Η πληρότητα των δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης αγγίζει το 90%. Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού Σπ. Γαληνός τηρεί στάση αναμονής. «Δεν θα ήθελα να προβώ σε εκτιμήσεις γιατί, σε περιόδους όπως αυτή μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία, υπήρχε περιορισμός των ροών. Μετά είχαμε πάλι την ίδια κατάσταση. Ας περιμένουμε πριν προδικάσουμε τα αποτελέσματα», επισημαίνει στην «Κ».

Καθημερινή

Έντυπη

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot