Βάζουν λουκέτο σε τμήματα συνοριοφυλακής

Νοέμβριος 16, 2016

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των συνοροφυλάκων για την επικείμενη κατάργηση υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) στο Τυχερό Εβρου.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για «λουκέτα» σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιτείνουν ότι δεν πρόκειται για καταργήσεις, αλλά για μεταφορά των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός των Αστυνομικών Τμημάτων.

Το ΤΣΦ στο Τυχερό αριθμεί 120 άνδρες και έχει αποτελέσει επί σειρά ετών την προμετωπίδα στη μάχη κατά της διασυνοριακής εγκληματικότητας στον Εβρο. «Οταν μία αυτοτελή και καλά οργανωμένη υπηρεσία, όπως το ΤΣΦ Τυχερού, τη μετατρέπεις σε γραφείο, τότε την υποβαθμίζεις. Εμείς προτείνουμε στο υπουργείο να παραμείνει το ΤΣΦ ως έχει. Για να εξοικονομηθούν χρήματα μπορεί να συστεγαστεί με το Α.Τ., που στελεχώνεται από 10 άνδρες, σε κάποια από τα κτίρια που έχει προτείνει ο δήμος. Το ίδιο μοντέλο έχει υιοθετηθεί στο Σουφλί και στις Φέρες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο Δημήτρης Δαρούσης, δημοτικός σύμβουλος Σουφλίου (αρμόδιος για τη δημοτική κοινότητα Τυχερού).

Συνολικά θα καταργηθούν τρία ΤΣΦ «πρώτης γραμμής» που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα της χώρας στους Νομούς Ιωαννίνων, Σερρών και Εβρου. Στο Κιλκίς θα καταργηθεί ένα ακόμα ΤΣΦ, απόφαση, ωστόσο, που κρίνεται δικαιολογημένη, διότι σε κοντινή απόσταση από το καταργηθέν βρίσκεται άλλο Τμήμα. Οι σφοδρές αντιδράσεις προκαλούνται για τις υπόλοιπες αλλαγές. Συγκεκριμένα, στον Εβρο καταργείται ένα από τα πέντε ΤΣΦ, στις Σέρρες ένα από τα δύο και στα Γιάννενα ένα από τα εφτά (στην Καστάνιανη).

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνει σαρωτικές αλλαγές και στις Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν σε Αρτα, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη, Γρεβενά και Χαλκιδική. Οι υπηρεσίες αυτές (οι οποίες αναλάμβαναν συνήθως τους ελέγχους ατόμων και οχημάτων που μετέφεραν παράνομα ανθρώπους, ναρκωτικά ή όπλα) καταργούνται ως αυτοτελείς και μεταφέρονται και αυτές σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός Αστυνομικών Τμημάτων.

«Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο αντί να αναδομήσουμε τη Συνοροφυλακή και να φτιάξουμε μία ισχυρή Εθνική Συνοροφυλακή, όπως οι άλλες χώρες, εμείς καταργούμε και τις υπάρχουσες υπηρεσίες.Ο φόβος μας είναι ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στα Α.Τ. δεν θα ασχολείται αποκλειστικά πλέον με το μεταναστευτικό και το διασυνοριακό έγκλημα αλλά και με θέματα της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα τα μέτρα τάξης. Καταργούνται υπηρεσίες που έδιναν αγώνα στα σύνορα ενάντια στους δουλέμπορους, στους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, ενώ προσέφεραν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των ακριτικών χωριών. Είναι διαφορετικό μία υπηρεσία να λειτουργεί ως αυτοτελής και διαφορετικό να υπάγεται σε ένα Α.Τ. Ηδη είχαμε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς μεταθέσεις και αποσπάσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, καθώς από 4.500 άτομα που ήμασταν κάποτε τώρα αριθμούμε μόλις 2.000-2.500 άτομα. Το Π.Δ. θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot