Το σχέδιο της Ελλάδας για παραγωγές μεγέθους «Game of Thrones» και εισπράξεις 20 δισ. ευρώ

Ιούλιος 29, 2017

Μερίδιο από τον παγκόσμιο τζίρο αξίας 2,3 τρισ. ευρώ θέλει η κυβέρνηση – Ψηφίζεται άμεσα σχετικό νομοσχέδιο

Μερίδιο από τον παγκόσμιο τζίρο των διεθνών παραγωγών, αξίας 2,3 τρισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει το 0,5% ή το 1% του παγκόσμιου τζίρου των διεθνών παραγωγών, δηλαδή να φέρει στη χώρα από 10 έως 20 δισ. ευρώ.

Για το σκοπό αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης ξετυλίχθηκε σε άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους όπου παρουσιάστηκε το πολυνομοσχέδιο για τον οπτικοακουστικό χώρο που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται στις 4 Αυγούστου, όπως γράφει η «Ελευθερία του Τύπου».

Στην παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου προς τους δημοσιογράφους που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε) Πάνο Κουάνη, αναφέρθηκε ότι το ποσόν που είναι έτοιμο να διατεθεί στον οπτικοακουστικό χώρο αγγίζει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

«Ενώ πρόκειται όντως για ένα μεγάλο βήμα, χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις, κυρίως σε ότι αφορά τα οικονομικά κίνητρα» ανέφερε ο κ. Κρέτσος και υπογράμμισε ότι είναι πιθανό η τρόικα να έχει αντιρρήσεις. Ειδικότερα θα ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για όσους αποφασίσουν να γυρίσουν ταινία στην Ελλάδα.

«Εφόσον όμως το έχουν κάνει και άλλες χώρες γιατί να μην μπορέσει και η Ελλάδα; Ειδικά σήμερα που έχουμε μπει σε μια ρότα χωρίς μεγάλη αστάθεια» ανέφερε.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στην δημιουργική βιομηχανία είναι 1,4 %, το μισό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 2,8 %.

Στην παρουσίαση έγιναν πολλές αναφορές στο «Game of Thrones». Όπως αναφέρθηκε «το όραμά μας είναι να έρθουν παραγωγές όπως το «Game of Thrones» ή να μην χάσουμε προς την Κροατία άλλες ταινίες όπως το Mama Mia».

Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία είναι μερικές από τις χώρες των οποίων το μοντέλο έχει εξεταστεί για την σύνθεση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τις ξένες παραγωγές αλλά και τις ελληνικές.

Βασικό τμήμα του νομοσχεδίου αποτελεί η ενίσχυση του οπτικοακουστικού τομέα (σινεμά, τηλεοπτικές παραγωγές, video games και animation) μέσα από επιχορηγήσεις (το λεγόμενο cash rebate) για δαπάνες που θα γίνουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών (μεταξύ αυτών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας), ορίζεται επιστροφή 25% για τις δαπάνες παραγωγών που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα (το ανώτατο ποσό που μπορεί να δοθεί είναι τα 5 εκατομμύρια ευρώ).

Πηγή newsbeast.gr

 

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot