Σχολές με μηδενική ανεργία: 6 ειδικότητες που ψάχνει η αγορά εργασίας

Αύγουστος 08, 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινωνικούς εταίρους και επιχειρήσεις, τουλάχιστον έξι ειδικότητες βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο, λόγω ελλείψεων σε εργαζομένους

Με τουλάχιστον 110 ειδικότητες προσφερόμενες από τις ΣΑΕΚ, αυτές που σχετίζονται με τη φροντίδα βρεφών είτε με παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως ο Βοηθός Φυσικοθεραπευτή ή ο Βοηθός Φαρμακείου, βρίσκονται, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, σταθερά ψηλά στις επιλογές των υποψηφίων βάσει των φετινών προτιμήσεων στο παράλληλο μηχανογραφικό.

Οι περιζήτητες ειδικότητες μεταξύ των υποψηφίων όμως δεν αντιστοιχούν απαραίτητα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινωνικούς εταίρους και επιχειρήσεις, τουλάχιστον έξι ειδικότητες βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο, λόγω ελλείψεων σε εργαζομένους.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, για ειδικότητες όπως για παράδειγμα ο Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα – Web Designer – Developer/Video Games), ο Βοηθός Φαρμακείου, ο Τεχνικός Μηχανοτρονικής Οχημάτων, ο Τεχνικός Εγκατάστασης Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, ο Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και ο Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων.

Κάποιες από αυτές βρίσκονται υψηλά στις επιλογές των αποφοίτων βάσει των φετινών επιλογών στο παράλληλο μηχανογραφικό, ενώ κάποιες άλλες δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη προσοχή. Πάντως, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι ευκαιρίες στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι πολλές περισσότερες από τις παραπάνω ειδικότητες, καθώς πρόκειται για μία διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, στην οποία προκύπτουν νέες ανάγκες.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας αναζητάει να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ κατάρτισης και αγοράς εργασίας, ώστε η επαγγελματική εκπαίδευση να «απαντήσει» στις ανάγκες της αγοράς και να παρέχει εξειδικευμένους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις θα προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς.

Αναμόρφωση

«Με αφετηρία το νόμο-πλαίσιο 4763/2020 και χτίζοντας πάνω σε αυτόν με το νόμο 5082/2024 επιχειρούμε να διασυνδέσουμε και να οργανώσουμε συστηματικά τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μετά το Γυμνάσιο μέχρι το κατώφλι του πανεπιστημίου. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, προσβλέποντας στην ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και την εμπλοκή τους στο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννα Λυτρίβη.

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας εστίαζε σε μία στρατηγική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τα Εργαστήρια μέχρι τις ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης), αλλά και στη χαρτογράφηση της σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot