Στοιχεία-σοκ για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ελλάδα

Μάιος 20, 2019

To 2018 εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα 299 παιδιά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, εκ των οποίων 123 αγόρια, από τα οποία ανευρέθηκαν τα 96 και αναζητούνται 27. Την ίδια χρονιά, εξαφανίστηκαν 176 κορίτσια, βρέθηκαν τα 161 και αναζητούνται 15.
Μέχρι τις 11 Μαΐου του 2019 (πρώτο 4μηνο του 2019), εξαφανίστηκαν 45 αγόρια και 71 κορίτσια. Εντοπίστηκαν 39 αγόρια και αναζητούνται 6, ενώ αντίστοιχα, βρέθηκαν 58 κορίτσια και αναζητούνται 13.
Το ποσοστό ανεύρεσης ανέρχεται για το 2018 στο 85,9% και για το πρώτο 4μηνο του 2019 στο 82,2%, αριθμοί, που καταδεικνύουν, πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανευρέσεων σε όλη την Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Δεν είναι ίδια η εικόνα, όμως, για τους ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία: το 2018 εξαφανίστηκαν 1.110 παιδιά και βρέθηκαν τα 421, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2018 εξαφανίστηκαν 404 παιδιά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 137.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ένας από τους πιο συχνούς λόγους εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των παιδιών στο σύστημα προστασίας, η επιθυμία τους να φύγουν με φίλους, οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι οι δομές φιλοξενίας ήταν ανεπαρκείς και ακατάλληλες για τα παιδιά.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του « Χαμόγελου του Παιδιού» με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στο Ζάππειο.
Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων της ΕΛΑΣ, Νικόλαος Ζερβακάκος, διευκρίνισε, πως το ποσοστό ανεύρεσης είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν απόλυτα στην πραγματικότητα, γιατί συχνά, οι γονείς ή κηδεμόνες βρίσκουν τα παιδιά, αλλά δεν επιστρέφουν να το δηλώσουν στην αστυνομία.
Οι περισσότερες εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί την Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η καταγωγή της πλειοψηφίας των εξαφανισθέντων είναι ελληνική, ενώ ακολουθούν η αλβανική και η πακιστανική. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανίσεων απαντάται στις ηλικίες 13-18 ετών. Συνήθως, εξήγησε ο κ. Ζερβακάκος, οι εξαφανίσεις των μικρότερων παιδιών, έως 12 ετών, αφορούν γονικές αρπαγές.
«Σχεδόν κάθε μέρα δηλώνεται η εξαφάνιση ενός παιδιού», ανέφερε ο κ. Ζερβακάκος και προσέθεσε, πως η δήλωση εξαφάνισης πρέπει να υποβάλλεται άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 424.066 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ, 91.655 κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε 26 Ευρωπαϊκές Γραμμές Βοήθειας, ενώ 33.467 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ισπανία. Ετησίως, εξαφανίζονται 25.000 παιδιά και νέοι στην Αυστραλία, περισσότερα από 80.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 40.000 παιδιά στη Βραζιλία.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2018 χειρίστηκε 191 περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν, εκ των οποίων εντοπίστηκαν τα 148. Το πρώτο τετράμηνο του 2019 εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν 37 παιδιά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 33.
Τη μακροχρόνια συνεργασία του οργανισμού με τις εισαγγελικές αρχές επισήμανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Επίσης, περιέγραψε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία ξεκίνησαν μέσα στον Απρίλιο και έχουν στόχο την επιμόρφωση εισαγγελέων, δικαστών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών και μελών των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, ενώ αναμένεται να επεκταθούν σύντομα και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, εξήγησε η κ. Δημητρίου-Βασιλοπούλου.
Ο βουλευτής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκος Μανιός, τόνισε ότι το «Χαμόγελο» έχει ανοίξει ένα δρόμο στην κοινωνία, «που συνενώνει την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη με τις δομές του κράτους. Αυτός ο δρόμος συνεχώς διευρύνεται και, από τη μεριά μας, πρέπει να τον ενισχύσουμε», προσέθεσε.
Τα νέα υλικοτεχνικά και τεχνολογικά μέσα για κάθε παιδί και ενήλικα που εξαφανίζεται, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα Missing Alert, με έμφαση σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες ευάλωτες και υψηλού κινδύνου, την εφαρμογή Child Rescue, όπου συντονιστής είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και όπου συμμετέχουν δέκα οργανισμοί από έξι διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πλατφόρμα GMCNgine, το πρόγραμμα FIA Alert και την εφαρμογή για τη Γραμμή SOS 1056 Chat App.
πηγή topontiki.gr

 

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot