Στο ΝΑΤΟ η υπόθεση των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών

Ιούλιος 09, 2018
Μέσα από το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, περνούν αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις στα δύο ανοιχτά εθνικά μέτωπα – το μακεδονικό και τα ελληνοτουρικά.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο, θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η νέα ατζέντα Τραμπ για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής και την αναδιάταξη των αμερικανικών προτεραιοτήτων σε ανατολική Μεσόγειο και δυτικά Βαλκάνια.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο η σύνοδος, παρουσία και του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να επικυρώσει την πρόσκληση της πΓΔΜ σε ενταξιακές συνομιλίες, υπό την ρητή αίρεση ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό. Από ελληνικής πλευράς τα δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα και το δύσκολο κομμάτι εφαρμογής της συμφωνίας πέφτει τους επόμενους μήνες στην κυβέρνηση Ζάεφ, ωστόσο με δεδομένη την πολιτική ένταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή το ενδιαφέρον στρέφεται στην παρουσία στις Βρυξέλλες του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Η πιο δύσκολη αποστολή, όμως, για τον έλληνα πρωθυπουργό αφορά τη διατήρηση των ισορροπιών στα ελληνοτουρκικά στη σκιά της παρατεινόμενης κράτησης των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Το θέμα έχει γίνει ακόμη πιο σύνθετο μετά την προκλητική, επίσημη πλέον σύνδεση από την Αγκυρα της κράτησης των δύο στρατιωτικών με την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Από την ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι ζήτημα ανταλλαγής ούτε τίθεται, ούτε συζητείται σε καμία περίπτωση, οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές όμως αναφέρουν ότι η Αθήνα σκοπεύει να θέσει με ιδιαίτερη πλέον ένταση το ζήτημα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Κρίσιμη επ’ αυτού θεωρείται η συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μετά και την επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, που συνδέει την τύχη των ελλήνων στρατιωτικών, με την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών ο σχεδιασμός της Αθήνας προβλέπει τη μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του ζητήματος με στόχο την άμεση απελευθέρωσή τους.
Το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών είχε τεθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κράτησή τους είναι «απαράδεκτη» και επικαλέστηκε τους όρους που διέπουν τις σχέσεις δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ με βάση το άρθρο 1 της συμμαχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τότε από τον κ. Στόιλτενμπεργκ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την εξεύρεση λύσης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε δεσμευτεί πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν.
Πηγή tvxs.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot