Προς αναστολή καταβολής 22,9 εκατ. από τη Fraport Greece στο ΤΑΙΠΕΔ

Σεπτέμβριος 23, 2020

Σε αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τη Fraport Greece καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με τη συμβατική υποχρέωση που έχει έναντι της παραχωρησιούχου των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τη ζημία που υπέστη από το lockdown.

Οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν περιορισμένη αναστολή καταβολής του ετήσιου ανταλλάγματος των 22,9 εκατ. για όσο χρόνο διαρκούν οι επιπτώσεις από τον μηδενισμό της επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων που προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας και τις οποίες επιπτώσεις η παραχωρησιούχος φέρεται να είχε εκτιμήσει για το πρώτο εξάμηνο πέριξ των 150 εκατ. ευρώ σε όρους απολεσθέντος κύκλου εργασιών.

Το μοντέλο του αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού προκρίθηκε προκειμένου το Δημόσιο να αποφύγει πολύ βαρύτερες οικονομικές υποχρεώσεις.

Η σύμβαση παραχώρησης της Fraport Greece της δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα διαφυγόντα της, αλλά και η εταιρεία επέλεξε να επιδιώξει λύση χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στις πρόνοιες της διαιτησίας και των άλλων έννομων μέσων που προβλέπονται, εξηγούν πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες των σχετικών διεργασιών, καθώς δεν επιθυμούσε να έρθει σε αντιπαράθεση με το ελληνικό Δημόσιο.

Ετσι, αρχής γενομένης την άνοιξη πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες παρουσιάσεις σε υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών στο πλαίσιο διαδικασίας που προβλέπεται από τις πρόνοιες κατανομής κινδύνων, όπως αυτού της πανδημίας, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Το ζήτημα συζητήθηκε πρόσφατα και από το ΤΑΙΠΕΔ. Η κατανομή κινδύνων που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης προκύπτει μέσα από τη σχετική αναφορά της σύμβασης σε γεγονότα ανωτέρας βίας.

Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που αποσκοπεί στο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που θα ρυθμίζει τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην εκτέλεση της σύμβασης.

Με βάση τα όσα αυτή αναφέρει, «γεγονός ανωτέρας βίας σημαίνει: (α) όλα εκείνα τα γεγονότα ή τα περιστατικά ή τις συνέπειές τους που δεν υπόκεινται στον έλεγχο ή την επιρροή των μερών και που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν ή να αποτραπούν ή να παρεμποδιστούν ακόμα και αν τα μέρη είχαν επιδείξει ιδιαίτερη σύνεση και (β) κάθε συμβάν ή περιστατικό για την επέλευση του οποίου κανένα μέρος δεν είναι υπόλογο».

Πώς όμως στοιχειοθετείται η απώλεια εσόδων ύψους 150 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο; Από τα δεδομένα της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Fraport Greece προκύπτει πως η πτώση των διεθνών αφίξεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαμορφώθηκε στο 56,7% τον Αύγουστο, και στο 71,2% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ενώ, συνολικά, εγχώρια και διεθνής επιβατική κίνηση έχουν υποχωρήσει κατά 74,5% στο οκτάμηνο.

Τα δε στοιχεία από την περίοδο του lockdown είναι συντριπτικά: η κίνηση των επιβατών μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 99,3% σε μόλις 10.000 άτομα από ενάμισι εκατομμύριο περίπου τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και κατά 98,4% τον Μάιο (23.146 από 1.437.682).

Η απόλυτη κατάρρευση της επιβατικής κίνησης, με την παράλληλη διατήρηση των λειτουργικών εξόδων, αφού τα αεροδρόμια όφειλαν να είναι πλήρως λειτουργικά και ασφαλή ακόμα και χωρίς επιβάτες, προκάλεσε συντριπτικό χτύπημα στις οικονομικές τους επιδόσεις.

Σύμφωνα με τη μητρική Fraport AG, η θυγατρική της στην Ελλάδα παρουσίασε τους πρώτους έξι μήνες του 2019 λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 46,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 13,3 και έσοδα 206,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Με δεδομένο ότι η πτώση της κίνησης κατά το πρώτο εξάμηνο είναι μεγαλύτερη του 74,5% του οκταμήνου προκύπτουν τα διαφυγόντα της τάξης των 150 εκατ. από την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot