Πώς το όραμα του CEO της Airbnb επηρεάζει την Ελλάδα

Ιανουάριος 01, 2024

«Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στα μοτέλ και τα ξενοδοχεία γενικότερα». Η φράση ανήκει στον εκ των συνιδρυτών και διευθύνοντα σύμβουλο της Airbnb, Brian Chesky και ειπώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Bloomberg. Ουσιαστικά, ο επικεφαλής της δημοφιλέστερης πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, έστειλε το δικό του «μήνυμα» προς την αγορά, θέλοντας να δείξει ότι το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για την Airbnb θα είναι να μπορέσει να προσφέρει προσιτές τιμές, χωρίς απαραίτητα να υποβαθμιστεί η ποιότητα των προσφερόμενων καταλυμάτων.

Στην περίπτωση της αγοράς της Ελλάδας, τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς το καλοκαίρι που προηγήθηκε, οι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας αποτέλεσαν συνάμα και τους ακριβότερους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τις κρατήσεις, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022, όπως συνέβη π.χ. στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, κατά τον Αύγουστο, που σύμφωνα με στοιχεία από τις κρατήσεις, παρατηρήθηκε, πτώση της τάξεως του 10-15%.

Σε πρόσφατη έρευνα, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η πέμπτη ακριβότερη χώρα πανευρωπαϊκά, καθώς η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb διαμορφώθηκε σε 204 ευρώ. Στη δε Μύκονο και τη Σαντορίνη η μέση τιμή ήταν υπερδιπλάσια, ξεπερνώντας τα 500 ευρώ, δείγμα, ότι οι συγκεκριμένοι προορισμοί έχουν πλέον αναδειχθεί ως «πολυτελείας». Ακριβότερες από την Ελλάδα ήταν μόνο το Μονακό με 338 ευρώ/διανυκτέρευση, η Ισλανδία με 230 ευρώ, η Ελβετία με 208 ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία με 205 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία από την αγορά της Αθήνας δείχνουν ότι πλέον, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ακριβότερα από τα ξενοδοχεία της πόλης, παρά το γεγονός μάλιστα ότι στα τελευταία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας και της GBR Consulting, κατά το φετινό επτάμηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος), η μέση τιμή ανά δωμάτιο διαμορφώθηκε σε 136 ευρώ, αυξημένη κατά 15,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, σε αρκετές περιπτώσεις, τα προσφερόμενα καταλύματα, παρότι είναι υψηλών προδιαγραφών, δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από αντίστοιχα ακίνητα άλλων προορισμών. Και προσθέτουν ότι η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι, στην πράξη, μια διεθνής δραστηριότητα, καθώς το κάθε ακίνητο ανταγωνίζεται όχι μόνο τα αντίστοιχα καταλύματα, άλλων προορισμών της νότιας Ευρώπης, αλλά ακόμα και προορισμούς σε χώρες, που δεν θεωρούνται παραδοσιακοί προορισμοί για το καλοκαίρι. Το κοινό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συχνά, εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά, συγκριτικά, με το κοινό που επισκέπτεται ένα ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να προτιμούν έναν πιο προσιτό και απομακρυσμένο προορισμό, απ’ ότι έναν δημοφιλή μεν, αλλά και πολύ πιο ακριβό τουριστικό προορισμό για το καλοκαίρι. «Η λογική του room to let, όπως τη μάθαμε στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την ίδια ευκολία και στο Airbnb», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του κλάδου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το 2023, οι επισκέπτες διεθνώς δεν ήταν το ίδιο διατεθειμένοι να δαπανήσουν υψηλά ποσά για τη διαμονή τους. Το υψηλότερο κόστος ζωής έχει πλήξει το σύνολο των νοικοκυριών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη στροφή σε πιο οικονομικούς προορισμούς, ή σε πιο προσιτά καταλύματα. Ταυτόχρονα, έχει εκλείψει πλέον και η επίδραση που είχε η πανδημία στα ταξίδια, τόσο το 2021, αλλά ακόμα περισσότερο το 2022. Τότε, παρατηρήθηκε μια εκτόξευση των κρατήσεων και της επιλογής για πιο ποιοτικά και πολυτελή ακίνητα, καθώς οι επισκέπτες ήθελαν να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία, ιδίως μετά τις διαδοχικές καραντίνες και είχαν και την απαιτούμενη ρευστότητα για να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα. Αυτό δεν ίσχυσε στον ίδιο βαθμό το 2023 και ενδεχομένως το 2024 να ενισχύσει την τάση αυτή.

Με δεδομένο λοιπόν ότι πλέον αυξάνεται και η προσφορά νέων καταλυμάτων, είναι πιθανό να υπάρξει διόρθωση των τιμών κατά το νέο έτος. Ήδη, τον φετινό Οκτώβριο παρατηρήθηκαν και τα πρώτα σημάδια «κόπωσης», καθώς η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση υποχώρησε κατά 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και διαμορφώθηκε σε 177 ευρώ. Ήταν η πρώτη μείωση από την πανδημία και μετά και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημείωσαν αύξηση κατά 14%.

powergame.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot