Πλήγμα για τον τουρισμό των νησιών: «Κόβουν» τη βίζα-εξπρές για Τούρκους στο Αιγαίο

Φεβρουάριος 09, 2017

Νέο βαρύ πλήγμα στον τουρισμό και στις ήδη τραυματισμένες τοπικές οικονομίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση φέτος της δυνατότητας επιτόπου έκδοσης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες.

Το μέτρο εφαρμόστηκε πιλοτικά τα τελευταία χρόνια στους μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο και λειτούργησε ευεργετικά για τις τοπικές οικονομίες της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Ρόδου, που προσέλκυσαν μεγαλύτερο αριθμό Τούρκων επισκεπτών. Οι τελευταίοι είχαν τη δυνατότητα να περνούν στα ελληνικά νησιά εύκολα, με μικρό κόστος και ελάχιστες διατυπώσεις, να θεωρούν τα διαβατήριά τους και να εκδίδουν 15νθήμερη βίζα από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές με την άφιξή τους στα λιμάνια. Μεγάλος αριθμός κατοίκων των μικρασιατικών παραλίων επέλεγε έτσι κάποιο από τα νησιά για τις θερινές του διακοπές, ενώ ακόμη περισσότεροι, συνδύαζαν τις διακοπές τους στα παράλια με «αποδράσεις» στην Ελλάδα.

Με επιστολή του προς τους βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, έκανε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχτηκε την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος και φέτος, «παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργείου Εξωτερικών», όπως αναφέρει στην επιστολή.

«Τα χτυπήματα έρχονται απανωτά. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χατζηκυριάκου. «Η τουρκική αγορά ήταν ίσως η μοναδική που έμεινε σταθερή στην προσφυγική κρίση ή επηρεάστηκε λίγο. Ερχονται καράβια από το Αϊβαλί και το Δικελί, φέτος υπάρχει ενδιαφέρον σύνδεσης και της Βόρειας Λέσβου μέσω του λιμανιού της Πέτρας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την αγορά της Κωνσταντινούπολης», προσέθεσε.

Πέρυσι επισκέφθηκαν τη Λέσβο περίπου 38.000 Τούρκοι τουρίστες και οι 6.000 απ΄ αυτούς εξέδωσαν βίζα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τώρα οι φορείς του νησιού θεωρούν πως ο αριθμός τους θα μειωθεί σημαντικά, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν στις ελληνικές προξενικές Αρχές ή στα visa centers, να περιμένουν μέρες για την έκδοση βίζας και να πληρώνουν τριπλάσιο ποσό από τα 30-35 ευρώ του παράβολου.
Για πολιτική που τιμωρεί μια τοπική κοινωνία, κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός, με επιστολή του προς τον Ελληνα επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο. «Το πιλοτικό δεν μπορεί να ισχύει επ΄ άπειρο. Η πιλοτική εφαρμογή ενός μέτρου πρέπει να αντικαθίσταται από κάτι μόνιμο», σχολίασε από την πλευρά του στο «Εθνος» ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, που πέρυσι δέχτηκε 11.000 Τούρκους τουρίστες. «Η εξέλιξη δείχνει ότι απέτυχε η διαπραγμάτευση. Οταν σου λένε «όχι», πρέπει να έχεις κάτι να αντιπροτείνεις ως μόνιμο μέτρο».

Στη Χίο, Νο1 τουριστικό προορισμό για Τούρκους επισκέπτες, (δέχτηκε πέρυσι 80.000 αφίξεις), οι τουριστικοί φορείς θεωρούν την κατάργηση του πιλοτικού μέτρου πλήγμα μεν αλλά όχι καταστροφικό. «Οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν πράσινη βίζα και μόνο ένα 10% έρχεται με αυτό τον τρόπο. Θα μας πλήξει, αλλά δεν θα είναι καταστροφή», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Μισιτζής.

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot