Πάνω από 15.000 «λουκέτα» στο επτάμηνο του 2017-Λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις της Κω ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

Ιούλιος 22, 2017

Τις 15.000 υπερβαίνουν τα «λουκέτα» στις ελληνικές επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Την ίδια ώρα, παραγωγικοί φορείς της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση του ακατάσχετου λογαριασμού, υποστηρίζοντας πως «αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

Μόνο την τρέχουσα εβδομάδα τα «χτυπήματα» ήταν απανωτά για την επιχειρηματική κοινότητα… Μετά τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας και το «φονικό» σεισμό στην Κω, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.

Τα στοιχεία

Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις που «κατέβασαν ρολά» το χρονικό διάστημα 1.1.2017-21.7.2017 διαμορφώθηκαν στις 15.252, σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Η πλειονότητα των «λουκέτων» αφορά σε ατομικές επιχειρήσεις (10.863), ενώ με χιλιομετρική διαφορά ακολουθούν οι Ο.Ε. (1.938), οι ΕΠΕ (748), οι Ε.Ε. (736), οι Α.Ε. (504) κ.ο.κ.

Για να αποφευχθεί η αύξηση των «λουκέτων», καθώς και μια νέα «στρατιά ανέργων», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να γίνουν άμεσα κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού. Και συγκεκριμένα, να δοθεί η δυνατότητα κίνησης κεφαλαίων που αφορούν άμεσα λειτουργικά κόστη, απαραίτητα για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της μια επιχείρηση.

Σε ανακοίνωση του ΕΕΑ επισημαίνεται πως «τα έσοδα από συναλλαγές που γίνονται μέσω των POS πάνε κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία. Εάν όμως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές -κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των μικρομεσαίων- τότε αυτά τα χρήματα κατάσχονται αμέσως και στο λογαριασμό μένει ποσό έως 1.000 ευρώ». Με άλλα λόγια, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού δεν είναι εφικτή η πληρωμή ακόμα και των ελάχιστων λειτουργικών εξόδων τους.

«Το τραγικότερο είναι ότι η ίδια η Πολιτεία «σπρώχνει” τους επιχειρηματίες να στραφούν προς τη φοροδιαφυγή, καθώς, όπως είναι αντιληπτό, αρκετοί αναγκάζονται να ρίχνουν πολύ τις τιμές και να μην προχωρούν σε συναλλαγές με POS αλλά με μετρητά, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια μικρά κεφάλαια κίνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησής τους. Δηλαδή, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το αποτέλεσμα οδηγεί μοιραία σε γιγάντωσή της», προσθέτει το ΕΕΑ.

Ο απολογισμός

Σημειώνεται πως το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βανδαλισμών το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, σε 42 επιχειρήσεις της οδού Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, ανέρχεται των 155.000 ευρώ. Αίτημα των παραγωγικών φορέων της χώρας ήταν να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι για την καταβολή αποζημιώσεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Τέλος, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)) έχοντας εκτιμήσει την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, τις συνέπειες των ανυπολόγιστων καταστροφών που έχουν συντελεστεί στην Κω και την ανάγκη να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και αγορές, ζήτησαν από τους συναρμόδιους υπουργούς τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

capital.gr

 

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot