Οσο υπάρχουν άνθρωποι: Μια ανάδοχος μητέρα μιλάει για την μαγεία της φιλοξενίας βρεφών

Μάιος 26, 2019

«Επιθυμώ να γίνω παράδειγμα για πολλά ζευγάρια που μπορούν να φιλοξενήσουν βρέφη ή παιδιά στο σπίτι τους μέχρι να υιοθετηθούν»
Τη σπουδαία προσφορά της σε παιδιά που εγκαταλείπονται σε μαιευτήρια και ιδρύματα θέλει να μοιραστεί η Ελένη Μάλλιου, ανάδοχος μητέρα του τρίτου κατά σειρά βρέφους.

Η 49χρονη με την… τεράστια αγκαλιά ανακάλυψε το μεγαλείο της αναδοχής το 2017 και θα συνεχίσει να φιλοξενεί βρέφη όσο τη «βαστούν τα πόδια της», όπως λέει. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής προτρέπει ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή που ο νέος νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή έχει απλοποιήσει κατά πολύ τις διαδικασίες.

«Εχω το τρίτο μου μωράκι τώρα σπίτι. Το πήρα πριν ενάμιση μήνα από το Κέντρο Βρεφών Μητέρα. Γεμίζει το σπίτι μου. Θέλω να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερα μωρά γίνεται», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Εξιστορώντας την ιστορία της στην αναδοχή παιδιών, αναφέρει πως όλα ξεκίνησαν αρχές της άνοιξης του 2017 όταν είδε σε μια ανάρτηση στο facebook το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. «Σκέφτηκα αμέσως πως ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω. Οταν ξεκίνησα τις διαδικασίες να γίνω ανάδοχος, μου είπαν πολλές φορές ότι το μωρό θα μείνει μόλις λίγους μήνες μαζί μου και μετά θα φύγει από το σπίτι μου. Εκείνο που με απασχολούσε πραγματικά ήταν να μην ξαναγυρίσει στο ίδρυμα. Μόνο αυτό με ενδιαφέρει».

Την προσμονή να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο μωρό δεν πτόησαν ούτε οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. «Υστερα από μια διαδικασία οκτώ μηνών απ’ όταν έγινε δεκτή η αίτησή μου, κατά την οποία κάναμε συνεδρίες μαζί με τον άνδρα μου σε κοινωνικούς λειτουργούς, ήρθε ο Νοέμβριος για να πάρω το παιδί. Συνέπεσε όμως με τις πλημμύρες και αναγκαστικά το πήρα ένα μήνα μετά. Το σπίτι είχε ακόμη λάσπες, αλλά δεν με ένοιαζε, ήμουν χαρούμενη».

«Σαν να είχα γεννήσει…»
Στην αρχή ήταν σαν να είχε μόλις γεννήσει, όπως περιγράφει η ίδια η κ. Μάλλιου. «Με τα ξενύχτια μου, τα τρεξίματα στους γιατρούς. Γρήγορα είχε έρθει ο καιρός το αγοράκι μου να πάει στη θετή του οικογένεια. Είχα μπερδεμένα συναισθήματα. Από τη μια στεναχωριόμουν που αποχωριζόμουν ένα μωρό που γνώριζε εμένα ως μαμά του, από την άλλη γνώριζα ότι πρέπει να αποκτήσει βάση, όνομα. Παρακάλεσα το Ιδρυμα Μητέρα να μου δώσουν άλλο μωρό πολύ γρήγορα, κάτι που ευτυχώς έγινε. Μέσα σε 20 ημέρες ήρθε το δεύτερο μωρό μου, ένα κοριτσάκι μόλις 17 ημερών».

Το δεύτερο παιδί στο οποίο έγινε ανάδοχη μητέρα η κ. Μάλλιου υιοθετήθηκε και αυτό σε πέντε μήνες. Τώρα έχει το τρίτο παιδί, το οποίο πήγε σπίτι της όταν ήταν τεσσάρων μηνών. Είναι επίσης κορίτσι και είναι πηγή χαμόγελων τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της, τον άνδρα της και τις δύο κόρες της, 23 και 19 ετών. «Αλλάζει όλο το κλίμα στο σπίτι. Δεν σκέφτεσαι ούτε χαμόγελα ούτε τίποτα», λέει η 49χρονη και εκμυστηρεύεται ότι όνειρο του άντρα της είναι κάποια στιγμή όταν μεγαλώσουν τα παιδιά, να κάνουν ένα ριγιούνιον όλοι μαζί.

Τα βρέφη στα οποία γίνεται ανάδοχος δεν τα συναντά μετά, εκτός εάν το επιθυμούν οι θετοί τους γονείς. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια της

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot