«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις», το ριζίτικο τραγούδι ήχησε δυνατά σε όλον τον Γαλατά την ώρα που ξεκινούσε η πομπή προς το νεκροταφείο, ενώ ο Δημήτρης Μπάσης συνόδευσε την ταφή με το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά»
Η κόρη του, Μαργαρίτα , του τραγούδησε το «Παληκάρι». Το τραγούδι που έγραψε εκείνος και ερμήνευσε πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Θα είσαι για πάντα ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων, περισσότερο στη δική μου καρδιά» είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.
Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη έγινε σε κλίμα απόλυτης συγκίνησης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Σε ένα πέλαγος από λουλούδια ο Δημήτρης Μπάσης, Πέγκυ Ζήνα και Μελίνα Ασλανίδου, συνοδεία των μελών της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, τραγούδησαν το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι το Κρυφό» και τον «Ζορμπά».
Το τελευταίο «αντίο» στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη απηύθυνε από τον Γαλατά Χανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας:
Η Κρήτη υποδέχεται σήμερα στο τελευταίο του ταξίδι τον μεγάλο οικουμενικό Έλληνα της Ρωμιοσύνης. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή γεμάτη πάθος και ένταση. Μετέτρεψε την μουσική από ατομική εμπειρία σε πρόταγμα για συλλογική δράση.
Υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αλλά προπάντων της ενότητας των Ελλήνων.
Αποχαιρετούμε σήμερα όπως του αξίζει, τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αιώνα.
Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού Έλληνα της Ρωμιοσύνης.
Νωρίτερα, κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γάλατα πήγε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να παραστεί νεκρώσιμη ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν «τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του.
Ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.
Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες πήγαν από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραφαν εικόνες από το σημείο.
Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, έγινε με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.
Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους για τα Χανιά, καθώς νωρίς το μεσημέρι η γη της Κρήτης που τόσο αγάπησε ο κορυφαίος συνθέτης θα τον δεχθεί για πάντα στην «αγκαλιά» της.
«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», μας είπε ο κ. Χάρης.
Η σορός, αναχώρησε από τον μητροπολιτικό ναό στις 12 το μεσημέρι, με πομπή αυτοκινήτων, και με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου εψάλη εξόδιος ακολουθία.
Στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκε ο αγώνας μιας Ελλάδας ενάντια στην βαρβαρότητα, με δυνατά της όπλα τη μουσική, την ποίηση και την πίστη στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Αποχαιρετούμε τον δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, τον παγκόσμιο Μίκη, με σπαράγματα από το έργο του, τον βίο του και τη συλλογική μνήμη.
«Μέρα Μαγιού μού μίσεψες»
«Teach me to dance» ζήτησε ο Άλαν Μπέητς «Come on my boy» απάντησε ο Άντονι Κουϊν
«Είμαστε δυό, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς»
Μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη σχηματίζουν το "Ζ" στην παραλία. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην εφ. «Η Γενιά μας» στις 10/12/1966
Φωτογραφικό Αρχείο ΑΣΚΙ
«Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανατίναξη της Λέσχης Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Σερρών. Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη διακρίνονται οι Θόδωρος Καζέλης, Βασίλης Εφραιμίδης, Νίκος Κιτσίκης. Σέρρες, 1966
Φωτογραφικό Αρχείο ΑΣΚΙ
«πίσω απ΄τον τοίχο πάλι θάμαστε παρέα»
Μάρτιος 1949. Ο Μίκης Θεοδωράκης, μαζί με συντρόφους του από τη Μακρόνησο, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Σπασμένα χέρια, ταλαιπωρημένα σώματα, νέοι άνθρωποι που αναζήτησαν την κοινωνική χειραφέτηση και αναμετρήθηκαν με το κράτος της βίας και του τρόμου. Διακρίνονται επίσης ο Μανώλης Παπουτσάκης και ο Μανώλης Φουρτούνης
ΑΣΚΙ/Φωτογραφικό Αρχείο Νίκου Μάργαρη.
«Κοίτα με στα μάτια, πάτα όπου πατώ/ κράτα με καλά απόψε, μην αναληφθώ».
Πηγή Φωτογραφιών: ΑΠΕ - ΜΠΕ