Κενά ακίνητα, δημοτικά τέλη, οφειλές -Τι αλλάζει με προτάσεις των δημάρχων

Οκτώβριος 04, 2017
Τρία σημαντικά θέματα που «πονοκεφαλιάζουν» πολίτες και Δήμους και δημιουργούν ουρές και διαμαρτυρίες έξω από οικονομικές υπηρεσίες, τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Η παράταση προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς Ο.Τ.Α.
Η τροποποίηση του άρθρου 43 παρ. Β του Ν. 3979/2011 που θα αφορά βεβαίωση δημοτικών τελών τακτοποιημένων ακινήτων των Ν. 4178/2013 και 4014/2011.
Η πρόταση για ερμηνευτική διάταξη που θα αφορά την απαλλαγή των κενών ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται καθώς και αυτών που δεν έχουν λάβει καθόλου ρεύμα (μη ρευματοποιημένα) από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (σχετική διάταξη άρθρου 5 παρ. 1 Ν. 3345/2005), θέμα που είχε αναδείξει και η aftodioikisi.gr
Ρύθμιση οφειλών
Παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλούς Δήμους οι πολίτες να μην προλαβαίνουν να καταθέσουν αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους σε 100 δόσεις, καθώς οι προθεσμίες εξ’ αρχής ήταν «στενές». Για παράδειγμα, στο Δήμο Αθηναίων τις προηγούμενες ημέρες, περίμεναν στα σκαλοπάτια αγανακτισμένοι πολίτες προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να προλάβουν τις προθεσμίες. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου δήλωσε ότι ο όγκος της δουλειάς είναι τόσο μεγάλος, που από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης μέχρι την έναρξη της ρύθμισης μπορεί να περάσουν και 4 μήνες. Γι’ αυτό λοιπόν, η ΚΕΔΕ αναμένεται να ζητήσει νέα παράταση ως προς τη ρύθμιση οφειλών.
Τακτοποίηση αυθαιρέτων χωρίς έσοδα για τους Δήμους
Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους δημάρχους έχει να κάνει με τη βεβαίωση δημοτικών τελών τακτοποιημένων ακινήτων. Όπως διαπιστώθηκε, πολλοί είναι οι πολίτες που ενώ έχουν τακτοποιήσει θέματα όπως οι ημιυπαίθριοι ή άλλες αυθαίρετες κατασκευές, δεν προσέρχονται στους δήμους για ενημέρωση και αυτό διότι φοβούνται τις «αναδρομικές χρεώσεις». Αυτό σημαίνει έναν πακτωλό χρημάτων που δεν εισπράττεται από τους Δήμους, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στα ταμειακά τους έσοδα. Η λύση που θα προταθεί είναι η συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, από το οποίο οι Δήμοι θα παίρνουν απευθείας τα στοιχεία και βάσει αυτών θα βεβαιώνονται οι οφειλές στους υπόχρεους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
Για το ζήτημα που είχε αναδείξει η aftodioikisi.gr, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να κινηθεί. Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί πρόταση για ερμηνευτική διάταξη που θα αφορά την απαλλαγή των κενών ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται καθώς και αυτών που δεν έχουν λάβει καθόλου ρεύμα (μη ρευματοποιημένα) από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί καθώς η ΔΕΗ (αρχικά) δεν ενημέρωνε τους πολίτες ότι μαζί με την αίτηση διακοπής της ηλεκτροδότησης θα έπρεπε να πάνε και στον Δήμο τους για να δηλώσουν ότι το ακίνητό τους είναι πλέον κενό και δεν ηλεκτροδοτείται. Αποτέλεσμα, οι Δήμοι μη γνωρίζοντας το «υπάρχων καθεστώς» να συνεχίζουν να χρεώνουν δημοτικά τέλη. Τα ειδοποιητήρια για τις οφειλές αυτές, πολλές φορές δεν έφταναν εκεί που έπρεπε… Και έτσι, οι πολίτες μη γνωρίζοντας τι λάθος έκαναν… βρίσκονταν ξαφνικά να χρωστάνε χιλιάδες ευρώ, αναδρομικά, στο Δήμο τους! Το θέμα λοιπόν αυτό, θα προσπαθήσει να λύσει η ΚΕΔΕ καταθέτοντας πρόταση για ερμηνευτική διάταξη. Τι θα λέει αυτή; Ότι για την απαλλαγή των κενών ακινήτων από τα δημοτικά τέλη αρκεί μια αίτηση στη ΔΕΗ και ένα Ε2 της τελευταίας 5ετίας. Βεβαίως, για το θέμα αυτό κάποιοι δήμαρχοι αντέδρασαν διότι, κοιτώντας τη δική τους πλευρά, αναρωτήθηκαν: «Δηλαδή αν ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο, δεν πρέπει να καθαρίζεται το πεζοδρόμιο ή να βάζει ο δήμος λάμπες απ’ έξω;». Το ερώτημα χαρακτηρίστηκε «εύλογο» αν και όπως ειπώθηκε, θα μπορούσε να λυθεί με ένα «εφάπαξ» πόσο σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης του ακινήτου.

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot