Η μαφία των κινητών με εταιρείες - φαντάσματα

Απρίλιος 28, 2017

Τα μέλη της σπείρας οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για υπηκόους Πακιστάν και Μπανγκλαντές.

Η σπείρα είχε στήσει ένα πολύπλοκο δίκτυο με εταιρείες-βιτρίνα, για να αποφεύγει να πληρώνει φόρους και να αποδίδει τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη δικογραφία που υποβλήθηκε στις εισαγγελικές Αρχές, και είναι σε γνώση του «Εθνους», οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση έπειτα από πληροφορία που έφτασε στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ. Επί 18 μήνες συνέλεγαν στοιχεία και έγγραφα, για να φτάσουν στα πρόσωπα που κρύβονταν από πίσω.
Η απάτη
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες εισήγαγαν πανάκριβα κινητά τηλέφωνα από προμηθευτές της Ευρώπης. Τα αγόραζαν στην κανονική τους αξία, ωστόσο ως αγοραστές εμφανίζονταν εταιρείες-μαϊμού που είχαν συστήσει τα μέλη της οργάνωσης. Στη συνέχεια, τα μεταπωλούσαν σε νομότυπες εταιρείες που έχουν έδρα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στην περιοχή της Ομόνοιας για να διατεθούν προς πώληση σε ενδιαφερομένους.
Η τιμή πώλησης ήταν πολύ χαμηλότερη από την εμπορική αξία των κινητών τηλεφώνων στους επίσημους αντιπροσώπους, αφού η οργάνωση τα αγόραζε χονδρική και χωρίς να πληρώνει φόρους, ΦΠΑ ή άλλους δασμούς, μπορούσε να τα διαθέτει σε ανταγωνιστικές τιμές. Από την παράνομη δράση τους τα μέλη της οργάνωσης ζημίωσαν το Δημόσιο κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντύπωση έχει προκαλέσει στις εισαγγελικές Αρχές το γεγονός ότι κατάφεραν οι υπήκοοι Πακιστάν και Μπανγκλαντές να ιδρύσουν εταιρείες-βιτρίνα, ξεγελώντας τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους. Από την προανάκριση προέκυψαν εκατοντάδες πλαστογραφημένα έγγραφα, δελτία ταυτότητας που ανήκαν σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ οι συλληφθέντες είχαν υπεξαιρέσει και δημόσια έγγραφα.
Τα μέλη της οργάνωσης διαχειρίζονταν και εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου πωλούσαν τα κινητά τηλέφωνα.

Με το κόλπο των εικονικών εταιρειών είχαν καταφέρει να έχουν έναν τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να αποδίδουν ούτε δεκάρα στο ελληνικό Δημόσιο. Ως ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών εμφανίζονταν άτομα που δεν υπάρχουν, με ονόματα όπως «Μαχμούτ Αλ», που είναι εξαιρετικά συνηθισμένα στο Πακιστάν. Η ταυτοποίηση δεν μπορούσε να επιτευχθεί με κανέναν τρόπο και οι Πακιστανοί και οι Μπανγκλαντεσιανοί έστελναν τις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου να κυνηγούν... φαντάσματα.

Οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε μαζική άρση τηλεφωνικού απορρήτου για να διακριβώσουν τους πραγματικούς εμπλεκομένους στην υπόθεση αλλά και να καθορίσουν τον ρόλο που είχε κάθε μέλος στην οργάνωση. Κατηγορούμενοι είναι και Ελληνες που εργάζονταν για τη σπείρα, είτε ως πωλητές των κινητών τηλεφώνων είτε συνεργάζονταν μαζί τους.

ethnos.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot