Την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου, να μην πείθονται από παραπλανητικά e-mail παραχωρώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (username και password) καθώς και του πρόσθετου κωδικού ασφαλείας, αν δεν βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον τράπεζας, συνιστά η ΕΛΑΣ, με αφορμή υπόθεση διαδικτυακής απάτης.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ εξιχνίασε υπόθεση διαδικτυακής απάτης σε βάρος ενός Έλληνα, ο οποίος κατήγγειλε ότι άγνωστοι δράστες, αφού του απέστειλαν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing mails) και με το πρόσχημα ότι οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης του σε διαδικτυακές υπηρεσίες τράπεζας έχουν λήξει, κατάφεραν να αποσπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς και τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας και να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμό τρίτου.
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ερεύνησαν την αλληλογραφία με τραπεζικά ιδρύματα, αλλοδαπή εταιρεία παροχής υπηρεσιών εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου.
Από την αξιολόγηση και ανάλυση των στοιχείων, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή δύο ατόμων (ενός Έλληνα και ενός αλλοδαπού) σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.
Σε έρευνα που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του Έλληνα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή τους διερεύνηση.
Η ΕΛΑΣ συνεχίζει τις έρευνες για να διαπιστώσει εάν προκύπτει συμμετοχή των δύο κατηγορουμένων και σε άλλες παρόμοιες πράξεις απάτης, με τον ίδιο τρόπο δράσης, σε βάρος πελατών τραπεζικών ιδρυμάτων.