Αυξημένη επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας μετά τις απειλές Ερντογάν – Εκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ

Νοέμβριος 13, 2021

Η ωμή απειλή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για «Έβρο no2» με όπλο 5 εκ μετανάστες έθεσε σε ετοιμότητα το Ελληνικό Επιτελείο. Σε τακτική σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με συμμετοχή των τριών Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και σε συντονισμό με τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα των δυνάμεων αποτροπής τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Συγκεκριμένα η ένταση επιτήρησης των συνόρων τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο από τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Ελληνικής ακτοφυλακής, σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κάθε είδους περιστατικού ενώ όλες οι δυνάμεις αποτροπής θα πρέπει να αναφέρουν άμεσα κάθε κίνηση η οποία θα παραπέμπει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Στη σύσκεψη εκτός από τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν αξιολογήθηκαν και πληροφοριές που διαθέτει το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Επιτελείο και συνολικά οι αρμόδιες υπηρεσίες για Τουρκικό σχέδιο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τους γείτονες. Η άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ενόψη και των επερχόμενων εκλογών συντείνουν στην εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να καταφύγει και πάλι στο «όπλο» του μεταναστευτικού προκειμένου να εξάγει τα προβλήματα, να εκβιάσει την Ευρώπη και να πιέσει την Ελλάδα.

Το γεγονός πάντως ότι σε σχέση με την Άνοιξη του 2020 η εικόνα του Έβρου έχει αλλάξει κατακόρυφα με τον νέο φράχτη, τα νέα μέσα επιτήρησης και την αύξηση των δυνάμεων αποτροπής τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στην Ελληνική Αστυνομία στρέφει περισσότερο την προσοχή των Ελληνικών αρχών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας τα οποία άλλωστε και οι γείτονες θεωρούν πιο ευάλωτα στον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Με δεδομένο και τον θόρυβο που επιχειρείται να σηκώσουν από τη γειτονική χώρα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Άλλωστε ο σχεδιασμός υπάρχει για την αντιμετώπιση κάθε σεναρίου στη θάλασσα με άμεση ή έμμεση εμπλοκή Τουρκικών μέσων και με έμφαση στα μικρότερα νησιά, νησίδες ή βραχονησίδες του Αρχιπελάγους. Όπως ακριβώς στον Έβρο έτσι και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας άλλαξαν πολλά από την Άνοιξη του 2020. Με το Λιμενικό να αποκτά καινούργια πλωτά και να ενισχύεται με προσωπικό και μέσα. Ανάλογη είναι και η ενίσχυση των Δυνάμεων επιτήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων με αιχμή του δόρατος τους Αμφίβιους Καταδρομείς σε όλα τα μεγάλα νησιά του Αρχιπελάγους. Σημαντική πλέον είναι και η συνεισφορά των Ισραηλινής κατασκευής UAV ΗΕRON τα οποία με ορμητήριο την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο επιτηρούν 24 ώρες το 24ωρο το Αρχιπέλαγος.

Περισσότερο πάντως από το ενδεχόμενο υποκινούμενων μαζικών μεταναστευτικών ροών τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά οι Ελληνικές αρχές προβληματίζονται για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία μπορούν να εξελιχθούν αρνητικά αν οι δυνάμεις αποτροπής δεν κινηθούν άμεσα και με σχέδιο. Και εκεί θα δοθεί η μεγαλύτερη προσοχή το επόμενο διάστημα. Με τις πληροφορίες να αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό ζητούμενο για την καλύτερη επιχειρησιακή ανάπτυξη και την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

Πηγή newpost.gr

 

 

 

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot