Απειλή ενίσχυσης των capital controls αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Μάρτιος 29, 2017

Οι επικεφαλής του τραπεζικού συστήματος στην Αθήνα έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση, ότι η πιστωτική ασφυξία και οι κίνδυνοι για μία απότομη διακοπή ακόμα και των τελευταίων ροών ρευστότητας (μέσω repo) από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αναστροφή των τελευταίων παρεμβάσεων χαλάρωσης των capital controls.

Η συρρίκνωση των καταθέσεων έχει ανησυχήσει πλέον τόσο τις τράπεζες όσο και την κυβέρνηση, η οποία ενημερώνεται συνεχώς για την εικόνα της καταθετικής βάσης στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Τραπεζίτες με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr αναφέρουν παρ’ όλα αυτά ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας εφόσον οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης οδηγήσουν σε ένα Staff Level Agreement σε ορατό ορίζοντα και οπωσδήποτε αρκετά πριν από το καλοκαίρι. Διαφορετικά τα ζητήματα που τίθενται μπορούν να αποβούν καθοριστικά για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνουν δε ότι τυχόν η επιστροφή των ελληνικών συστημικών τραπεζών σε αυξημένη χρηματοδότηση από τον ELA σε περίπτωση παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, οδηγεί σε ακύρωση των προσπαθειών επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η πίεση που ασκεί πλέον και η ΕΚΤ για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων ακόμα και σε σημείο να υιοθετεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ –ενώ μέχρι πρόσφατα η στάση της ήταν περισσότερο από διακριτική– οφείλεται στο γεγονός ότι στην Φρανκφούρτη ανησυχούν πλέον για το σοβαρό ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο κέντρο του κάδρου της ευρωπαϊκής κρίσης…

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν σαφή εικόνα της αλλαγής των συσχετισμών στο επίπεδο αυτό.

Και για τον λόγο αυτό έχουν ενισχυθεί πολύ οι διεργασίες τόσο από την ομάδα διαπραγμάτευσης όσο και στο επίπεδο της εσωκομματικής προετοιμασίας ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) μέχρι το Eurogroup του Απριλίου (Μάλτα). Αυτό θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ομάδα των «Θεσμών» να φτάσει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με έτοιμο το πακέτο, τόσο στο σκέλος του SLA και των μέτρων που αφορούν στην μετά το 2018 διατήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%), όσο και της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων παρέμβασης στο χρέος που ζητάει το ΔΝΤ για να δρομολογήσει την προετοιμασία της πρότασης επιστροφής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή η διαδρομή θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδρομής έχει κατά πως φαίνεται επισπευσθεί από την ασφυκτική κατάσταση που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως τόνισε αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος στο Capital.gr «κανείς δεν θέλει να υποχρεωθεί να βάλει την υπογραφή του σε μία συμφωνία υπό την σκιά μίας εκ νέου επιστροφής σε ασφυκτικά capital controls…”.

capital.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot