Απατεώνες "πρυτάνεις" της τεχνολογίας: Πώς άδειαζαν τους λογαριασμούς επιχειρηματιών - Η "παγίδα" σε ξενοδόχο της Μυκόνου

Ιούνιος 24, 2022

Εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, με θύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρίπολης, συλλαμβάνοντας σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας πέντε άτομα, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών.

Η αστυνομία έχει εξιχνιάσει 85 περιπτώσεις, ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσαν από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Κατασκεύαζαν "μαϊμού" ιστοσελίδες και απευθύνονταν σε ξενοδόχους, γιατρούς και επιχειρηματίες. Έκλειναν δωμάτια, ιατρικές εργασίες ή αγορές προϊόντων. Έστελναν λινκ επιβεβαίωσης της συναλλαγής, στο οποίο τα θύματα έβαζαν username και password, νομίζοντας ότι η αποστολή είναι προς την τράπεζα, με αποτέλεσμα οι δράστες να αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Πώς δρούσαν οι απατεώνες - Ηγετικό ρόλο είχε 28χρονος
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, έπειτα από τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας της Τρίπολης, αξιοποιώντας στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, προέκυψε, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι ηγετικό ρόλο είχε 28χρονος συλληφθείς, ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τον τρόπο δράσης τους.

Κατόπιν, εκείνοι προσέγγιζαν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να παραδώσουν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι κύριοι τρόποι δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν οι εξής:

-Η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση.

-Η τηλεφωνική επικοινωνία με ιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής.

-Η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.

Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό τους

Έχοντας πλέον αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς αυτών που είχαν προηγουμένως προσεγγίσει.

Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν ψεύτικους υπερσυνδέσμους - αναδυόμενες σελίδες, καταφέρνοντας και με αυτό τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες της αστυνομίας, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν τρία οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών κινητής τηλεφωνίας, πολλές τραπεζικές κάρτες, καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.165 ευρώ.

Ευρεία γκάμα στα θύματά τους
Τον περασμένο Μάρτιο, εξαπάτησαν ξενοδόχο στον Πλατύ Γιαλό στη Μύκονο, και με το πρόσχημα ότι θα έκλειναν τα περισσότερα δωμάτια των ξενοδοχειακών του επιχειρήσεων, και του απέσπασαν 375.000 ευρώ.


Του έστειλαν sms να πατήσει τον σύνδεσμο για να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και να πάρει τα λεφτά, έβαλε τους κωδικούς του και σε πέντε λεπτά του είχαν αδειάσει τον λογαριασμό.

Επίσης, τηλεφώνησαν σε φυσιοθεραπευτή στη Θεσσαλονίκη και του είπαν ότι θέλουν να πληρώσουν τις φυσιοθεραπείες της μάνας τους, που κόστιζαν 246 ευρώ, και του έκλεψαν 15.000 ευρώ.

Από εταιρεία ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη την Ελλάδα με έδρα τη Νίκαια Αττικής, άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, αποσπώντας 200.000 ευρώ, ενώ από ξενοδόχο στη Σάμο είχαν αποσπάσει 180.000 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2022 από οδοντίατρο στη Θεσσαλονίκη του απέσπασαν 65.000 ευρώ. Ισχυρίστηκαν ότι ήθελαν οδοντοστοιχία για τη μητέρα κάποιου. Από παιδίατρο στον Πύργο είχαν αποσπάσει 9.000 ευρώ.

Τα χρήματα τα μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με τη μέθοδο money mules. Ως "μουλάρια" είχαν στρατολογήσει 27 τοξικομανείς στην περιοχή της Θήβας, τους είχαν ανοίξει λογαριασμούς και εκεί μετέφεραν ηλεκτρονικά τα χρήματα που αποσπούσαν.

Μερικές από τους κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους, αναφερόμενοι σε τράπεζες, είναι οι εξής:

Χρήματα: Ναργιλέδες

Κάρτες τραπεζών: Σίδερα

ALPHA BANK: Μπύρα

Πειραιώς: Κίτρινη

Εθνική: Ε

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, που συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση, αναζητούν δύο ακόμη άτομα, τα οποία εμπλέκονται στις υποθέσεις των απατών

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/exarthrothike-egklimatiki-organosi---pos-exapatousan-epixeirimaties-kai-afairousan-xrimatika-posa/

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot