3 Έλληνες "μπλεγμένοι" στην υπόθεση με την ακυβέρνητη λέμβο με τους μετανάστες στο Ιόνιο

Ιανουάριος 31, 2016
Στην εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών, προχωρά το Λιμεναρχείο Κέρκυρας.
Όπως προκύπτει από τις έρευνες των λιμενικών, ομάδα Ελλήνων και αλλοδαπών διακινητών κρύβεται πίσω από την προσπάθεια μεταφοράς μεταναστών που εντοπίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, σε ακυβέρνητη λέμβο, 40 μίλια ΝΔ των Παξών.

Μέχρι αυτή την ώρα φέρεται ότι έχουν συλληφθεί, τέσσερα άτομα, τρεις Έλληνες 60, 31, και 30 ετών αντίστοιχα και ένας Πακιστανός 25 ετών που ήταν και ο χειριστής της λέμβου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας Σπυρίδων Χυτήρης "στις 12.50 περίπου το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, από το θάλαμο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ότι λέμβος που βρισκόταν 40 μίλια δυτικά των νήσων Παξών βρισκόταν σε δυσχερή θέση . Άμεσα απέπλευσαν περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και κατέπλευσαν στην περιοχή περίπου στις 06.00 το απόγευμα όπου και εντόπισαν την ακυβέρνητη λέμβο με 36 παράνομους μετανάστες που τελικά μεταφέρθηκαν το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Λιμεναρχείο της Κέρκυρας".

Από την προανάκριση προέκυψε ότι μεταξύ των 36 μεταναστών, βρισκόταν και ο 25χρονος χειριστής του σκάφους, πακιστανικής υπηκοότητας, που φέρει την κατηγορία του διακινητή παράτυπων μεταναστών και συνελήφθη, ενώ στο κύκλωμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών φέρεται ότι εμπλέκονται μέχρι αυτή την ώρα και οι τρεις Έλληνες, από την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.

Όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες και τις καταθέσεις οι μετανάστες, ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, στοιβαγμένοι πάνω στην λέμβο, από παραλία της Πρέβεζας και είχαν τελικό προορισμό τις ακτές της Ιταλίας, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι αυτή την ώρα ποιος προμήθευσε το πλοιάριο της "ελπίδας". Στο ακυβέρνητο πλοίο επέβαιναν 20 Ιρανοί, 10 υπήκοοι Πακιστάν, 4 από τη Σρί Λάνκα και ένας από το Λίβανο, ανάμεσά τους δυο παιδιά και δύο γυναίκες. Όπως φέρεται η τιμή για τη "χώρα του παραδείσου" άγγιζε τις 2.000 – 2.500 ευρώ το άτομο.

Οι μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, είναι καλά στην υγεία τους και όπως προβλέπεται θα ακολουθηθεί η διαδικασία της νόμιμης προώθησής τους στην Αθήνα.  Οι τέσσερις συλληφθέντες πρόκειται να περάσουν την πόρτα του Ανακριτή με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση και την εξάρθρωση του κυκλώματος που συμφώνα με ακριβείς πληροφορίες φέρεται να δρα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot