Κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες με 30 εκατ. από Ε. Ε.σε Κω, Λέρο και Μόρια (Λέσβου)

Αύγουστος 27, 2015

Με μια γλαφυρή περιγραφή του μεταναστευτικού προβλήματος τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, αλλά και των υπέρμετρων δυσκολιών που έχουν προκύψει λόγω της δραματικής αύξησης των ροών που δέχεται η Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησε να εξηγήσει την ανυπαρξία σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης.

Εξήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευτούν τα 30 εκατ. ευρώ, τα οποία παρ’ όλα αυτά, όπως προσέθεσε, δεν θα χρησιμοποιηθούν –κατά κύριο λόγο– για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα νησιά, αλλά για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, την περίθαλψη ασυνόδευτων ανηλίκων και τις επιστροφές. Ωστόσο, με αυτά τα κονδύλια θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής σε Κω, Λέρο και Μόρια (Λέσβου).

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε προχθές η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα, ώστε να γίνει η εκταμίευση. Πάντως, είναι αμφίβολο αν τελικά οι διαδικασίες θα προχωρήσουν μετά την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την υπουργό, έως σήμερα έχουν εκταμιευτεί 2,7 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Οσον αφορά την ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του οποίου ηγείται η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε η ίδια ότι περιορίζεται στην προσπάθεια δημιουργίας κέντρων υποδοχής, φιλοξενίας και περίθαλψης προσφύγων. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Να εντοπίζουμε τις ευάλωτες ομάδες στα σημεία εισόδου και να τους προσφέρουμε προστασία. Ομως οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα δεν θέλουν να μείνουν ούτε λεπτό. Εχουμε υπηρεσίες ασύλου, αλλά κανείς δεν ζητά άσυλο», τόνισε, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας για το μεταναστευτικό.

Η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε, μάλιστα, τους παρευρισκόμενους δημάρχους των νησιών που δέχονται χιλιάδες μετανάστες «να διδαχθούν από τη Μέρκελ (σ.σ. που ανέστειλε το Δουβλίνο ΙΙ όσον αφορά τους Σύρους μετανάστες) και να θυμηθούν ότι Ε.Ε. δεν είναι μόνο ευρώ αλλά και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». «Οσοι έχουν θητεύσει χρόνια στην Ευρώπη δεν μπορούν να αναφέρονται σε πρόσφυγες και να λένε δεν χωράει η χώρα άλλους», υποστήριξε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Σημείωσε ότι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα το 2015 από τα νησιά 200.000 μετανάστες, εκ των οποίων «οι 100.000 από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα. Πάνω από 60.000 διασώθηκαν από το Λιμενικό». Ο κ. Δρίτσας, πάντως, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν 10.000 θέσεις διαθέσιμες –από μία μόνο ακτοπλοϊκή εταιρεία– την εβδομάδα για τη μεταφορά των μεταναστών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, από την πλευρά της, εκτίμησε ότι οι ροές αυξήθηκαν ραγδαία, λόγω της πληροφορίας ότι η Ουγγαρία χτίζει τείχος που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου. «Δεν μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους που έρχονται από πόλεμο “δεν χωράς”. Η σύμβαση του Δουβλίνου και η συνθήκη Σένγκεν κατέρρευσαν από τη δραματική πραγματικότητα. Στη Γερμανία έχουν μπει παράνομα 350.000, στην Αυστρία 180.000».

Σε συνάντηση των ευρωπαϊκών αρχών (Frontex, Europol, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασύλου) και εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, από την πλευρά της Ε.Ε. προτάθηκε η παροχή βοήθειας για να καταγράφονται λεπτομερώς όλοι οι νεοεισερχόμενοι.

Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot