Εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη των «εύπορων» η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Αύγουστος 29, 2014
Τελικώς έμεινε το Νότιο Αιγαίο, μαζί με την Αττική στη ζώνη των εύπορων περιοχών της Ελλάδος και με γνώμονα αυτό το δεδομένο θα προχωρήσει η κατανομή των κονδυλίων για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επανεκκίνηση».
 
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα συνεχιστεί στην επόμενη εξαετία ο περιορισμός στα ποσοστά των επιδοτήσεων για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και το καθεστώς αποκλεισμού από συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν τις «λιγότερο ανεπτυγμένες» περιοχές της χώρας. Στην κατάταξη που έχει γίνει, το Νότιο Αιγαίο, μαζί με την Αττική, είναι οι μοναδικές περιοχές που έχουν τον χαρακτηρισμό «ανεπτυγμένες» ή «εύπορες». Οι Περιφέρειες της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, βρίσκονται σε βαθμίδα χαμηλότερη και οι λοιπές περιοχές έχουν το χαρακτηρισμό ως «φτωχές» ή «προς ανάπτυξη».
 
Ο καινούργιος οδηγός του προγράμματος, που αριθμεί 350 σελίδες και αφορά όλες τις επιδοτήσεις της χώρας, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Η Περιφέρειά μας θα πάρει τα χαμηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων και αναλογικά τα ολιγότερα χρήματα από όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας. Το πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ» (Επιχειρηματική Επανεκκίνηση) καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Χώρας και διαθέτει προϋπολογισμό 4,56 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης (3,65 δις Ενωσιακής Συνδρομής), έναντι προϋπολογισμού του συνόλου των Προγραμμάτων ύψους 24,79 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης (19,89 δις ευρώ Ενωσιακής Συνδρομής). Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
 
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα, και την Καινοτομία κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της Χώρας για τη δημιουργία και στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων.
 
Το νέο μοντέλο αναδεικνύει σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές. Οι πόροι θα προσανατολιστούν :
 
- Στον Τουρισμό γενικά και σε ειδικότερες μορφές τουρισμού. 
- Στον Αγροτοδιατροφικό τομέα, σε συνέργεια και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Στα Logistics (εφοδιαστική αλυσίδα).
- Στην Περιβαλλοντική βιομηχανία.
- Στον τομέα της Υγείας και της Φαρμακευτικής βιομηχανίας.
- Στην Παραγωγή και Εξοικονόμηση Ενέργειας.
- Στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
- Στον τομέα Υλικών – Κατασκευών.
- Στις Δημιουργικές Βιομηχανίες που περιλαμβάνουν τομείς όπως, το Ελληνικό design και ο Πολιτισμός Μέσω του ΕΠΑνΕΚ και σε συνέργεια με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά
 
Προγράμματα υλοποιείται η στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» με στόχο τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση/ανάπτυξη των υφιστάμενων ή/και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Χώρας και των Περιφερειών της.
 
Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot