Η σίτιση των προσφύγων αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία μετά την εμπλοκή που παρουσιάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την αποδέσμευση των 6 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί.
Τα χρήματα είχαν προέλθει από εσωτερικό δανεισμό για την κάλυψη της σίτισης των λειτουργικών αναγκών στα προαναχωρησιακά κέντρα. Αυτή τη στιγμή η σίτιση των προσφύγων έχει ανατεθεί στις Λέσχες Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες και αυτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες παρασκευής φαγητού για τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Πρόβλημα σίτισης των προσφύγων είχε παρουσιαστεί έντονα στα νησιά της Σάμου και της Μυτιλήνης που είχε σταματήσει η σίτιση και ο εφοδιασμός στα κέντρα φιλοξενίας λόγω οικονομικής ασφυξίας και επιβολής των «capital controls». Για τη Σάμο είχαν εξασφαλιστεί άμεσα 40.000 ευρώ για την πληρωμή της εταιρείας που τροφοδοτούσε το κέντρο φιλοξενίας, ωστόσο η Μυτιλήνη παρέμενε προβληματική καθώς τα χρήματα κάλυψης της σίτισης θα προέρχονταν από τα 6.000.000 ευρώ του εσωτερικού δανεισμού τα οποία έχουν «μπλοκαριστεί».
Το βέτο ορισμένων χωρών
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ανακύψει και προκαλεί την συσσώρευση μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας, είναι το βέτο που άσκησαν η Σλοβακία και Τσεχία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, και φορούσε την ανακατανομή των προσφύγων και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η πρόταση αφορούσε την ισομερή μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων ασύλου, πέρα από τις 40.000 που είχε γίνει αποδεκτό, για την αποσυμφόρηση των χωρών πρώτης εισόδου όπως την Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία.
Στο μεταξύ αποδεσμεύτηκαν 30.000.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν για το μεταναστευτικό και χθες ήρθε η απόφαση πίστωσης των χρημάτων, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η διαχειριστική αρχή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να κατανείμει τα χρήματα για αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κατασκευή δύο τουλάχιστον κέντρων υποδοχής, κάλυψη εξόδων μετακινήσεων προσωπικού κ.ά..
Αν και το μεταναστευτικό τέθηκε στις προτεραιότητες και στην ατζέντα των Ευρωπαίων Εταίρων, διαφαίνεται τεράστια αδυναμία και αδιέξοδο στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. Στην σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την χώρα μας εκπροσώπησαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Φιλιππάκος.
"Μεγαλύτερη απειλή και από την ελληνική κρίση"
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αντικαγκελαρίου Gabriel για το θέμα, πως «η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή», «Αυτό που ζήσαμε είναι μια απειλή ακόμη μεγαλύτερη και από την ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. «Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας. Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει. Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», τόνισε ο Gabriel.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις για το ίδιο θέμα δήλωσε: «Σήμερα μερικές χώρες μέλη υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και φέρουν το οικονομικό και οργανωτικό βάρος, ενώ άλλες αναζητούν άλλη προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές προτάσσεις, μία εκ των οποίων είναι οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρωπιστική κρίση, μια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση».
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Victor Orban σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα του για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.
thetoc.gr