Το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου η κορύφωση της διασποράς σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη
Aύξηση συνεχίζει να παρουσιάζει το ιικό φορτίο από τα λύματα στην Αττική, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.
Επισήμανε ωστόσο πως έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού καθώς αυτή την εβδομάδα υπολογίζεται στο +40% σε αντίθεση με την προηγούμενη που καταγράφηκε αύξηση +100%.
Χαρακτηριστικό της διασποράς στην Αττική, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», είναι το γεγονός ότι από την αρχή του Ιουνίου η αύξηση αγγίζει το 240%.
Η κορύφωση της διασποράς εκτίμησε ότι θα σημειωθεί μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου κι έπειτα θα καταγραφούν σταθεροποιητικές στάσεις για κάποιες εβδομάδες και ύστερα θα αρχίσει μια αργή μείωση που θα κρατήσει όλο τον Αύγουστο. «Το ιικό φορτίο ωστόσο δεν θα μειωθεί σημαντικά», είπε.
Τόνισε ότι μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά που έχουν τουριστική κίνηση όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα.
Σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια και να συμβεί ωστόσο αναφέρθηκε σε ένα θετικό σενάριο: «Αν δεν υπάρξει άλλο στέλεχος της Όμικρον που είναι το καλό σενάριο και παραμείνουμε με την ΒΑ5, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε πιο ήσυχο Σεπτέμβριο γιατί υπάρχει μεγάλη διάδοση άρα όσοι μολύνονται αποκτούν μια φυσική ανοσία και ο κύκλος της διάδοσης θα ξεκινήσει με ιώσεις από τον Οκτώβριο και μετά».
«Μετακομίζει» σε τουριστικές περιοχές ο κορονοϊός
Ένα 24ωρο πριν από την τελευταία ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ -καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα θα αναρτώνται κάθε Παρασκευής- ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει πως το έκτο κύμα «καλπάζει».
Μάλιστα, η γεωγραφία των λοιμώξεων σταδιακά αλλάζει με το πανδημικό ιό να... μετακομίζει στις τουριστικές περιοχές στις τουριστικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα χθες, ανακοινώθηκαν 18.297 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων και των επαναλοιμώξεων (3.812) ξεπερνούν τα 22.000.
Παρ' όλα αυτά, ενώ η Αττική συγκέντρωνε τουλάχιστον το 50% των μεταδόσεων, η εικόνα αυτή σταδιακά αλλάζει. Είναι ενδεικτικό πως αναλογικά με τον πληθυσμό τους, νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κεφαλονιά και η Μήλος μετατρέπονται σε «φωλιές» για τον κορονοϊό. Επιπλέον, στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 435 νέες περιπτώσεις σε διάστημα 24 ωρών, στο Ηράκλειο 690 και στα Χανιά 504.