6 βασικά πράγματα που θα καταλάβει (μόνο) ένας φοιτητής με οικονομικό πρόβλημα!

Αύγουστος 06, 2015

Έχω την εντύπωση πως αν μπεις σ’ ένα αμφιθέατρο ή σε οποιοδήποτε χώρο όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι φοιτητές και ρωτήσεις «Πόσοι από εσάς αντιμετωπίζετε οικονομικό πρόβλημα;», θα σηκώσουν το χέρι αρκετοί περισσότεροι από το 50%.

Συνεπώς, πρόκειται για μία κατάσταση που αφορά και βασανίζει πολλούς και χρήζει περαιτέρω συζήτησης. Κάπως έτσι σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο, έχοντας περάσει κι εγώ ημέρες όπου κοιμόμουν απλά και μόνο για να πεινάω λιγότερο.

Σήμερα λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας 6 πράγματα τα οποία είναι σε θέση να κατανοήσουν μόνο οι φοιτητές που βλέπουν το πορτοφόλι τους περισσότερες ημέρες άδειο παρά γεμάτο. Για αυτό, αν το δικό σου μπάτζετ αρκεί για τα πάντα, καλύτερα να διαβάσεις κάτι διαφορετικό. Εκτός αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις πως αισθάνονται τυχόν φίλοι σου. Έχει κι αυτό μία λογική...

1. Δε γίνεται να ακολουθείς την παρέα σε όλες τις δραστηριότητες
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα κι οφείλεις να συμφιλιωθείς μαζί της. Μπορεί οι κολλητοί σου να γευματίζουν στα διαλείμματα της σχολής, να τρώνε μεσημεριανό έξω, να πηγαίνουν για καφέ κάθε απόγευμα, να πληρώνουν ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο και τέσσερα βράδια την εβδομάδα να ξενυχτούν πίνοντας μέχρι το ξημέρωμα. Όπως καταλαβαίνεις, εσύ αδυνατείς να ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα όσο κι αν θα ήθελες να ζήσεις όλα τα παραπάνω. Η ζωή άλλωστε, δεν είναι δίκαιη...

2. Οι καλοκαιρινές σου διακοπές αποτελούνται από (καν)έναν προορισμό
Στις μέρες που διανύουμε, το να πηγαίνεις διακοπές έστω και σε έναν προορισμό κάθε καλοκαίρι, είναι πολυτέλεια. Ειδικά για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα πατρικά τους και τα ετήσια έξοδα είναι εκ των πραγμάτων αυξημένα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών, συνήθως δεν πηγαίνει πουθενά κι απλά επιστρέφει στο σπίτι των γονιών παιρνώντας το χρόνο οικογενειακά ή με τους παιδικούς φίλους. Εδώ που τα λέμε, μάλλον γαμάτη τη βρίσκω αυτή τη φάση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος στεναχώριας!

3. Δουλειά να ‘ναι κι ότι να ‘ναι…
Ένας φοιτητής που αντιμετωπίζει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα, προσπαθεί να το λύσει πάση θυσία βρίσκοντας κάποια δουλειά. Είτε part είτε full time, αυτό είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει. Θα ήταν απόλυτα ευτυχισμένος αν έβγαζε φωτοτυπίες στη μεγαλύτερη πολυεθνική που δραστηριοποιείται στην πόλη, μέχρι και να μοιράζει φυλλάδια στο κέντρο αυτής. Η ενέργεια και η όρεξη της ηλικίας είναι τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα ενώ ο μισθός του φαίνεται υπέραρκετός ακόμη κι αν είναι στα ξεφτυλισμένα επίπεδα που συναντάμε στην Ελλάδα της κρίσης. Το μοναδικό του άγχος είναι να βολεύει το ωράριο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και της σχολής. Άπαξ και λυθεί κι αυτό το πρόβλημα, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ...νέα του δουλειά!

4. Δε θέλεις να σε λυπάται κανείς
Δεν υπάρχει άνθρωπος που του αρέσει να τον λυπούνται (εκτός από κάποιους που πάσχουν από ένα σχετικό σύνδρομο αλλά δεν είναι της παρούσης). Για αυτόν τον λόγο δε δέχεσαι από κανέναν να σε κερνά συνεχώς, να σου δανείζει ή ακόμη και να σου χαρίζει χρήματα. Μάλιστα, οι άντρες φοιτητές που δεν είναι και στα καλύτερά τους οικονομικά, νιώθουν ιδιαίτερα άσχημα όταν δεν μπορούν να κεράσουν την κοπέλα τους ή κάποια συμφοιτήτρια που τους αρέσει. Για αυτό κι επιλέγουν να κάθονται σπίτι και να περιορίζουν τις παρέες τους στις απολύτως απαραίτητες. Αν κι αυτό δεν αποτελεί σοβαρή λύση του προβλήματος. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν λύση!

5. Όχι, δεν έχεις πρόβλημα με εκείνους που έχουν αρκετά χρήματα
Είναι ορισμένοι, ηλίθιοι προφανώς, που παρεξηγούν τέτοιου είδους καταστάσεις και πιστεύουν πως κάποιος που δεν έχει χρήματα ζηλεύει και μισεί εκείνους που έχουν. Πόσο έξω πέφτει… Άλλωστε η έλλειψη χρημάτων δεν είναι ανίατη ασθένεια. Πρόκειται για μια κατάσταση που πάει κι έρχεται και οι περισσότεροι έχουν πλήρη επίγνωση αυτού. Και στην τελική, έτσι είναι τα χρήματα. Σήμερα έχεις, αύριο σου λείπουν. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα σε τούτο τον κόσμο!

6. Κι όμως αρκετές φορές είσαι πιο ευτυχισμένος από όλους!
Κι επειδή ακριβώς υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα, οι φοιτητές με οικονομικό πρόβλημα είναι πολλές φορές και οι πιο ευτυχισμένοι απ’ όλους. Ξέρουν να εκτιμούν, έχουν φιλότιμο, διαθέτουν θετικό εγωισμό και συνήθως δεν είναι φυγόπονοι. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την ίδια τους τη ζωή που τους σκληραγώγησε από νεαρή ηλικία, τους κάνει να είναι πιο ήρεμοι ψυχικά και σωματικά. Ίσως σου φανεί περίεργο φίλε, είναι όμως ευλογία να μην έχεις πολλά χρήματα. Τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις...

neopolis.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot